Išimtys - tik aklųjų vedliams

Pagal iki šių metų liepos pirmos dienos galiojusias taisykles, didesnių veislių šunys traukiniu galėjo keliauti su atskiru bilietu, užmautu antsnukiu, skiepų pasu bei laikomi už trumpo pavadžio. Tai buvo vienintelis būdas didesniems keturkojams įveikti tarpmiestinius maršrutus naudojantis viešojo transporto paslaugomis, mat pagal Lietuvoje galiojančias taisykles tarpmiestiniais autobusais gabenti šunis yra griežtai draudžiama

Pagal dabartines „Lietuvos Geležinkelių“ specialiąsias taisykles, traukiniais galima vežti tik smulkius kambarinius gyvūnus jiems skirtose dėžėse, pintinėse ar narvuose. Trečios klasės vagonuose už vežamą gyvūną mokėti nereikės, antros klasės vagonuose mokestis sieks 30 procentų bilieto kainos, pirmos klasės vagonuose gyvūnų vežti išvis negalima. Tuo tarpu dideli šunys yra nebepageidaujami visų klasių traukiniuose, išimtis taikoma tik regėjimo negalią turinčių žmonių vedliams.
Citata
Praėjusiais metais traukiniais su gyvūnais važiavo tik trys tūkstančiai devyni šimtai keleivių ir du trečdaliai jų keliavo su mažais augintiniais.
Toks taisyklių pasikeitimas sukėlė didelį pasipiktinimą tarp didesnius šunis auginančių žmonių. Pastarieji skundėsi, kad dabar jų judėjimo laisvė yra itin apribota. Daugybė jaunų žmonių piktinosi, kad neturėdami nuosavo automobilio nuo šiol su savo augintiniu keliauti išvis nebegalės ir šį sprendimą lygino su žingsniu sovietmečio link, mat kitose Europos Sąjungos šalyse tokie draudimai netaikomi, o ir apskritai žmonės su šunimis yra priimami daug tolerantiškiau.
Šunų savininkai pasipiktinę - kodėl jiems neleidžiama su šunimis kelaiuti traukiniais?

Europoje šunys traukiniais gali laisvai keliauti

Internete jau pradėjo sklandyti peticija, skatinanti vienytis didesnių šunų savininkus ir užkirsti kelią tokiai jų diskriminacijai. Aktyvi šios peticijos platintoja ir šalininkė Audronė Aleksaitė teigia, kad negali suprasti tokio draudimo motyvų ir siūlo ieškoti kitų sprendimų.

„Su draugu auginame vidutinio dydžio išauklėtą kalytę Troją. Abu esame aktyvūs, jauni žmonės, dažnai keliaujantys po Lietuvą. Iki šiol visuomet visur kartu su Troja keliaudavome traukiniais, kur ji gulėdama man po kojomis niekam netrukdydavo. Netgi atvirkščiai, sulaukdavo daug dėmesio tiek iš suaugusiųjų, tiek iš vaikų su prašymais paglostyti ir pabendrauti. Deja, prieš kelias savaites važiuojant trečios klasės seno modelio traukiniu Vilnius - Ignalina nustebome, kai mums buvo pranešta, kad nuo liepos pirmosios traukiniais šunis gabenti draudžiama“, - pasakojo jauna moteris.
Jokių kelionių didesniems šunims/ autorius Andre Hagenbruch

Anot jos,  tą kartą iš traukinio jie išvaryti nebuvo, tačiau jame buvęs inspektorius perspėjo, kad tai paskutinis kartas ir jokių išimčių nėra ir nebebus. Mėgindama suprasti tokį draudimą moteris teigia ėmusi tikrinti kitų Europos Sąjungos (ES) šalių geležinkelių taisykles, manydama, kad sprendimą lėmė ES galiojančios direktyvos, tačiau yra visiškai atvirkščiai, traukiniais šunis galima vežti visoje Europoje, tik ne Lietuvoje.

„Keista, kuomet tokia įmonė kaip „Lietuvos Geležinkeliai“, veikianti ES ir orientuota į pelno didinimą, gero įvaizdžio kūrimą bei teigianti, kad jos vertybės yra naujoviškumas ir ekologiškumas, priima tokius sprendimus. Sprendimus, kurie palies daugybę jaunų žmonių, kurie renkasi keliavimą traukiniais ir mielai moka tiek už save, tiek už savo šunis. Jaunų žmonių, kurie myli šunis ir rinktųsi keliavimą traukiniais tik daugės. Žinau, yra žmonių nemėgstančių gyvūnų ir jie turi savo teises. Kaip ir mes, žmonės mylintys gyvūnus, turime savo, viena iš jų - teisė pasirūpinti gyvūnais visada ir visur, todėl norime, kad jie keliautų su mumis“, - savo poziciją išsakė keturkojo savininkė.
Liūdesys praradus galimybę keliauti/ autorius elizabeth terigni

Ji sako tikinti, kad  „Lietuvos Geležinkeliuose“ dirba protingi žmonės, kurie gali rasti kitokį sprendimą šioje situacijoje, tik reikia, kad jie išgirstų tuos, kuriems ši problema aktuali.

„Tikiu, kad jie įvertins ir šio nutarimo padarinius savo įvaizdžiui. Sprendimas visada yra, pavyzdžiui traukinių vagonų zonavimas, žymint juos specialiais ženklais nukreipiančiais keleivius su šunimis ir be jų, taip išvengiant situacijų kai kažkam kažkas trukdo“, - sakė A. Aleksaitė.

Dar viena priežastis negrįžti į tėvynę

Kritikos šiam draudimui negaili ir kiti peticiją pasirašę žmonės. Daugybė jų klausia, kodėl tuomet traukiniais leidžiama važiuoti asocialiems, triukšmą ir nemalonų kvapą skleidžiantiems žmonėms? Po peticija atsiradusiuose komentaruose šunų savininkų padėtis Lietuvoje buvo vadinama apgailėtina, o keli gyvūnų mylėtojai netgi pareiškė, kad tokie draudimai jiems yra tik dar viena priežastis negrįžti gyventi į gimtinę.
Šunį auginanti A. Aleksaitė
Su draugu auginame vidutinio dydžio išauklėtą kalytę Troją. Abu esame aktyvūs, jauni žmonės, dažnai keliaujantys po Lietuvą. Iki šiol visuomet visur kartu su Troja keliaudavome traukiniais, kur ji gulėdama man po kojomis niekam netrukdydavo.

Taip pat buvo pabrėžta, kad tokios taisyklės niekaip nesprendžia gyvūnams alergiškų žmonių problemos, nes traukiniais vis dar leidžiama vežti mažus šunis ir kates.

Paprašytas pakomentuoti naujus apribojimus ir patikslinti taisyklėse minimo smulkaus gyvūno apibrėžimą, „Lietuvos Geležinkelių“ atstovas spaudai Vidmantas Gudas teigė, kad toks draudimas buvo priimtas remiantis keleivių su vaikais skundais, tačiau akivaizdu, kad kol kas naujosios taisyklės nėra apibrėžtos ir ateityje bus tikslinamos.

Gali daryti išimtis būtinais atvejais

V. Gudas pabrėžė, kad „Lietuvos Geležinkeliai“ nėra nusiteikę prieš šunis ir yra linkę daryti išimtis būtinais atvejais. Kol taisyklės dar nėra aiškios, žmonėms, norintiems keliauti su didesnių veislių šunimis, prieš kelionę siūloma skambinti į keleivių direkciją telefonu (8 ~ 5) 269 2054 arba kreiptis elektroniniu paštu passenger@litrail.lt ir suderinti tai su darbuotojais.
Lietuvos geležinkeliai pasakė ne didesnių veislių šunims/ autorius Alan Levine

Paklaustas, kodėl Lietuvos taisyklės taip skiriasi nuo kitų Europos šalių, Vidmantas Gudas teigė, kad atnaujinamuose lietuviškuose traukiniuose tiesiog nėra specialios vietos šunims vežti.

Beje, praėjusiais metais traukiniais su gyvūnais važiavo tik trys tūkstančiai devyni šimtai keleivių ir du trečdaliai jų keliavo su mažais augintiniais, tad didelių šunų savininkai yra mažuma ir „Lietuvos Geležinkeliai“ yra linkę tenkinti pagrindinių savo klientų, šeimų, poreikius.

Ką daryti, jei didelį augintinį turintis žmogus traukiniu turi važiuoti skubiai ir kaip toks mažas kiekis su dideliais šunimis keliaujančių žmonių sugebėjo sukelti griežto draudimo susilaukusį pasipiktinimą - išlieka neaišku. Kol kas gyvūnų augintojams telieka laukti tolimesnių globotinių vežimo instrukcijų, o tuo tarpu šiai bei kitoms su „Lietuvos Geležinkeliais“ susijusioms problemoms neabejingi žmonės gali pasisakyti bendrovės skundų ir prašymų skiltyje.