Organizacija „Gyvūnų gerovės iniciatyva“ pradėjo projektą „NeBrisiaus namai“. Lukiškių kalėjimo tardymo izoliatoriaus kaliniai gamins namelius beglobėms katėms. Taip siekiama nuteistuosius įtraukti į visuomeninę veiklą.

Projekto vadovas sako, kad tokie nameliai labai reikalingi artėjant žiemai – benamės katės turės prieglobstį ir kels mažiau nepatogumų miesto gyventojams.

„Tie nameliai būtų statomi vietose, kurios yra savivaldybės patvirtintos oficialios kačių šėrimo vietos. Namelių paskirtis yra, kad katės, kurios yra benamės, kurios gyvena aplink namus, rūsiuose ir panašiai, turėtų savo vietą ir nesušaltų žiemomis“, – pasakojo Vytautas Jacunskas, projekto „NeBrisiaus namai“ vadovas.

Rūpinantis benamiais gyvūnais, labai svarbu kontroliuoti jų populiaciją, todėl siekiama sterilizuoti kuo daugiau miesto gatvėse gyvenančių kačių. Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė sako, kad gyventojams padės lengviau sugauti kates, dalindami specialias gaudykles.

„Gyventojai galės pasiskolinti, ir dabar jau gali Grindoje, tačiau nupirksime tokių dėžučių daugiau ir bus kiekvienoje seniūnijoje. Tai yra specialios dėžutės, į kurias, be jokio streso, padėjus maisto, patenka gyvūnas ir durelės užsidaro. Gyvūnas nepatiria jokio streso ar skausmo ir jį su tokia dėžute galima lengviau pagauti ir nuvežti pas veterinarą sterilizuoti“, – teigia Alma Vitkunskienė, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė.

Katės, pasak direktorės, sparčiai dauginasi, dalis beglobių – sulaukėjusios, todėl jas pagauti sunku. O benamių skaičius vis auga, nes atsiranda šeimininkų, kurie jas tiesiog išmeta į gatvę.

„Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ organizacija ketina rengti švietimo akcijas, kad visuomenė žinotų apie augintinių sterilizacijos bei kastracijos, ženklinimo ir registravimo naudą – esą svarbu ugdyti ir atsakomybę už kiekvieną augintinį.

„Tai yra mūsų visų problema – ir tų žmonių, kurie nemėgsta ten kniaukiančių kačių po langais ir tų, kuriems gaila jų. Tai ne aš, ne jūs paleidot tų gyvūnų, tikriausiai, į gatvę, bet tai tapo visų mūsų problema ir mes kartu ją turime spręsti“, – aiškina Beatričė Vaitiekūnaitė, „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė.

Spalį bus tęsiama nemokamos sterilizacijos akcija, kurią inicijuoja savivaldybė ir gyvūnus globojančios organizacijos. Rugsėjį Vilniuje sterilizuoti beveik du šimtai beglobių gyvūnų.