Aplinkos ministerijos platinamame pranešime rašoma, jog zoologijos sodo direktorius turėtų būti sumanus, ryžtingas, turėti vadybinių gebėjimų, taip pat užsidegimo šį sodą paversti šiuolaikiniu gamtosauginiu, edukaciniu, rekreaciniu centru, pasididžiavimo vertu turizmo objektu. Kiek sodo pertvarkymui bus skirta lėšų paaiškės gegužės mėnesį, pabaigus šiuo metu rengiamą galimybių studiją.

Tikimasi, kad naujasis zoologijos sodo vadovas turės vadovavimo įmonei patirties, tačiau bandomuoju laikotarpiu jam bus mokama ne didesnė nei 3000 litų alga. Kandidatų tinkamumą tikrins iš 9 asmenų sudaryta komisija.

Turistų užmirštas kampelis

Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas teigė, jog zoologijos sodo vadovas turės sugalvoti, kaip išmintingai panaudoti Europos Sąjungos skirtas lėšas.

Linas Jonauskas
„Jis turėtų būti labiau adminstratorius, vadybinikas, kad zoologijos sodas ne tik būtų iš naujo atrastas Lietuvos gyventojų, bet ir trauktų turistus iš Lenkijos, Rusijos, Baltarusijos. Pavyzdžiui: Lietuvos zoologijos sodą per metus aplanko maždaug 130 tūkstančių gyventojų – tokia pastarojo dešimtmečio statistika; tuo metu Estijos zoologijos sodą Taline per metus aplanko per 330 tūkstančių gyventojų. O Estijoje (gyvena, - red. past.) tik 1 milijonas 600 tūkstančių gyventojų. Akivaizdu, kad yra kur stengtis. Naujajam direktoriui teks išplėsti zoologijos sodo ekspoziciją,“ - kalbėjo viceministras.

Šiuo metu zoologijos sode laikoma apie 200 gyvūnų rūšių. Jau minėtame Talino zoologijos sode – apie 350 rūšių.
Tik 44 proc. Lietuvos zoologijos sodo teritorijos yra užstatyta, taigi, norint padidinti gyvūnų skaičių nereikia sukti galvos, kur įrengti jų narvus.

„Įsivaizduočiau, kad zoologijos sodas turi būti tokiu traukos centru, kad šeima, atėjusi iš ryto, nenorėtų išeiti visą dieną. Rastų ir kur pasimaitinti, ir įsigyti suvenyrų, peržiūrėti filmų. Visa tai ir turėtų sugalvoti naujasis direktorius – jis turėtų būti įvairių sričių specialistas“, - svarstė L. Jonauskas.

Gyvūnus matysime ne pro grotas

Lietuvos zoologijos sodui gyventojai, skirdami 2 proc. nuo savo pajamų mokesčio per 2002- 2012 metus suaukojo apie 330 tūkstančių litų.

Kaip sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, dabartinė vienintelio valstybinio zoologijos sodo būklė nebeatitinka šiuolaikinių reikalavimų ir labiau kelia gailestį čia laikomiems gyvūnams, nei skatina juos pažinti. Kai kurie voljerai pastatyti daugiau kaip prieš penkiasdešimt metų.

Viceministro L. Jonausko nuomone, žmonės turėtų turėti galimybę zoologijos sode stebėti gyvūnus ne pro storas grotas. Šiandien tam yra sugalvota įvairių sprendimų, pavyzdžiui, kupranugariai ir dalis kitų kanopinių niekuomet nelipa per iškastus griovius. Daugumoje Europos zoologijos sodų plėšrūnų aptvaruose įrengiami stori stiklai.
Kauno zoologijos sodas

„Šiandien gyvūnai yra laikomi gerai, prižiūrimi, šeriami, tik dauguma voljerų yra pasenę. Žmonės galėtų dar kartelį atvykti apžiūrėti tą zoologijos sodą, kad vėliau galėtų palyginti vaizdą „prieš“ ir „po“. Tikrai daug kas keisis“, - žadėjo viceministras L. Jonauskas.

Ar turėsime dramblių?

Jis pabrėžė, kad gauti naujų gyvūnų nėra problema – mat zoologijos sodas dalyvauja specialioje Europos sodų programoje. Tačiau paprašius konkretaus gyvūno užsienio sodai iš karto teiraujasi, ar jam yra sukurtos tinkamos gyvenimo sąlygos, ar aptvaras atitinka visus reikalavimus.

„Gavus tą viziją (galimybių studiją, – red. past.), kuri bus paruošta gegužės mėnesį, reikės susėsti įvairiems specialistams – gamtininkams, zoologijos sodo vadybininkams, administratoriams ir pagalvoti, ką ir kaip reikės keisti. Pagalvoti, gal jau metas būtų turėti dramblių mūsų zoologijos sode. Bet svarbiausia – reikėtų žmogaus, kuris supranta ir europinės paramos skirstymo principus ir administravimo darbus. Tą zoologijos sodą reikia pastatyti iš naujo“, - teigė L. Jonauskas.

Paskirti naująjį Lietuvos zoologijos sodo direktorių numatoma ne vėliau kaip iki balandžio mėnesio.

Pretendentų dokumentai konkursui priimami nuo vasario 14 d. iki vasario 26 d. Kartu su dokumentais Aplinkos ministerijos Personalo skyriui reikia pateikti ir laisva forma raštu aprašytą savąją Lietuvos zoologijos sodo viziją.