Geriausia rinktis ežerus

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Aleksandras Kajutis paaiškino, kad dabar vandens telkinių temperatūra yra įprasta šiam metų laikui.

Tačiau dėl klimato kaitos pastebimi ir vandens temperatūros svyravimai. Geriausiai jie pastebimi žiemą, kai esant šiltiems orams ežerai ir upės iš viso neužšąla. Geriausiai tai pajaučia žvejai, kurie kelintą žiemą nebegali lipti ant Kuršių marių ledo. O ir kitur ledas ilgai neužsibūna.

Visgi klimato kaitos padariniai jaučiami ir šiltuoju metų laiku. Vanduo įšyla žymiai anksčiau nei anksčiau ir šiltas jis būna dar ir rudenį. Nepaisant to, žmonės pavasarį ir rudenį lįsti į jį nesiskubina.

Kita vertus, pokyčiai jaučiami net tik stebint vandens temperatūrą. Labiausiai matyti, kad karštomis vasaromis nusenka upės. Jau keletą dešimtmečių fiksuojama didžiulis ežerų ir kūdrų nusekimas. Mokslininkai sako, kad tai yra klimato kaitos padariniai ir to anksčiau nebūdavo.

„Kalbant apie šių metų gegužės mėnesį, vandens temperatūra buvo šiek tiek žemesnė už vidutinę daugiametę, o birželio pirmąją savaitę ji pasivijo daugiametę temperatūrą, todėl dabar visur vandens temperatūra yra įprasta“, - kalbėjo A. Kajutis.

Anot specialisto, geriausiai maudytis šiuo metu yra ežeruose: „Ežeruose dabar temperatūra yra 18-20 laipsnių, todėl maudynėms tai – tikrai tinkama vieta. Kuršių mariose temperatūra yra žemesnė, nes vakariniai rajonai visuomet yra vėsesni. Dabar jose yra 15-16 laipsnių, tai dar mažoka. Baltijos jūroje vandens temperatūra siekia 15 laipsnių. Tačiau kalbant apie Baltijos jūros temperatūrą, dabar situacija yra nepalanki vandens įšilimui, nesvarbu, kad laukia šilti orai. Pūs šiaurinių krypčių vėjai ir nuo pakrantės nuneš gilyn šiltesnį vandenį, o jo vietą užims iš gilumos atneštas šaltas vanduo. Kada Baltijos jūra įšils iki 17-18 laipsnių, šiandien prognozuoti negalime, artimiausiomis dienomis vanduo greičiau dar atvės negu sušils.“
Į jūrą įtekančioje upėje vanduo turėtų būti šiltesnis

Baltijos jūroje temperatūra matuojama trijose vietose: Palangoje, Nidoje ir Šventojoje. Dabar temperatūra visuose taškuose yra vienoda.

„18-20 laipsnių temperatūra šiuo metu yra į upėse. Žinoma, yra šiokių tokių išimčių, tarkime, Tauragnų ežeras yra gilesnis, todėl ten temperatūra siekia 16 laipsnių, bet tai irgi atitinka daugiametį vidurkį. Ir Neries upe dabar galima drąsiai plaukti baidarėmis. Tikrai nereikia bijoti išvirsti, nes tikrai nesušalsime. Tačiau išimčių yra ir kalbant apie upes, tarkime, Žeimenoje, Merkyje yra pusantro laipsnio mažesnė temperatūra, nes jos yra šaltiniuotos“, - pasakojo A. Kajutis.

Pataria giliau nenerti

Hidrometereologas Gintaras Valiuškevičius pasakojo apie priežastis, kodėl įbridę į ežerą kol kas komforto nejausime.
Ežeruose dabar temperatūra yra 18-20 laipsnių, todėl maudynėms tai – tikrai tinkama vieta. Kuršių marių vandnes temperatūra yra žemesnė, nes vakariniai rajonai visuomet yra vėsesni. Dabar jose yra 15-16 laipsnių, tai dar mažoka. Baltijos jūroje yra 15 laipsnių temperatūra.
Aleksandras Kajutis

„Oficialus maudynių sezonas dažniausiai skelbiamas ne tiek besimaudantiems, kiek tiems, kurie turi prižiūrėti maudyklas. Realus maudymosi sezonas priklauso nuo kiekvieno žmogaus poreikių ir yra tam tikros komfortiškos ir nekomfortiškos sąlygos. Standartas yra toks, kad kol nėra 17-18 laipsnių vandens temperatūros ir bent keliais laipsniais aukštesnės oro temperatūros, dauguma besimaudančių nejaučia visiškai jokio komforto“, - sakė G. Valiuškevičius.

Pašnekovo teigimu, dabar kai kuriuose vandens telkiniuose temperatūra jau pasiekė tinkamą ribą, tačiau čia pat jis pataria, kad giliau nerti nereikėtų: „Reikia suvokti, kad dabar yra tik vasaros pradžia, o šiemet buvo gana keistas pavasaris: šilti orai maišėsi su šaltais. Vanduo telkiniuose yra išsisluoksniavęs, todėl įšilęs yra tik paviršinis vandens sluoksnis. Gali būti, kad kojas įkišus giliau nuo paviršiaus jausis didžiuliai skirtumai. Vasaros viduryje, ilgiau pabuvus šiltiems orams, paviršinis šiltasis sluoksnis išsiplečia bent iki kelių metrų storio ir tokiu atveju nėra jokios rizikos patekti į šaltesnę vietą. O dabar giliau panerti tikrai nesinorėtų ir to daryti nesiūlyčiau.“
Panėrimas

Jūros šiluma priklauso nuo vėjo

Mokslininko nuomone, kalbant apie Baltijos jūrą, vertėtų įvertinti vėjo poveikį. „Reikia suprasti, kad visa jūra niekada neįšyla, o mūsų pakrančių vandens temperatūra priklauso nuo to, ar yra bangų ir iš kurios pusės vėjas pučia. Jeigu vandenį atneša iš ten, kur jis buvo įšilęs, gali būti taip, kad oro temperatūra bus nelabai aukšta, o vanduo visai šiltas, bet galimi ir atvirkštiniai atvejai, kai oro temperatūra yra vos ne 30 laipsnių, o vanduo tik 14 laipsnių. Kai tokie dideli kontrastai, tikrai nepatartina lįsti į tokį vandenį, be to, ir dabar daugumai žmonių tikrai anksti maudytis Baltijos jūroje, tai gali daryti tik entuziastai“, - aiškino G. Valiuškevičius.

Anot mokslininko, visoje upėje, priešingai nei ežere, vandens temperatūra yra maždaug vienoda: „Jeigu temperatūra upėje jau pasiekė 18 laipsnių, tokia temperatūra bus didžiojoje jos dalyje: ir centrinėje dalyje, ir pakrantėje. Temperatūros visoje upėje gali skirtis tik kokiu vienu laipsniu. Tai nėra daug. Tačiau upėse yra srovės, todėl visuomet reikia pasirinkti vietą, kad būtų saugu.“