Pasalinė metereologijos organizacija skelbia, kad vidutinė oro temperatūra 2014 metais buvo 0,57 laipsnio Celsijaus aukštesnė negu daugiametis vidurkis 1961–1990 metais (14 laipsnių Celsijaus).

„14-a iš 15-os šilčiausių metų buvo šiame šimtmetyje“, – nurodė šios organizacijos generalinis sekretorius Michelis Jarraud (Mišelis Žaro).

„2014-aisiais rekordinė kaitra kartu su smarkiomis liūtimis bei potvyniais vienose šalyse ir sausromis kitose atitinka besikeičiančio klimato prognozę“ , - pridūrė jis

GRYNAS.lt primena, kad Jungtinių Tautų narės kitą savaitę susitiks Ženevoje tartis dėl kovos su klimato pokyčiais sutarties, kurią gruodį planuojama pasirašyti per Paryžiuje vyksiantį viršūnių susitikimą.

Numatoma, kad tame dokumente bus apibrėžtos pastangos sumažinti į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

JT siekia nustatyti ribą, kad klimatas iki šio šimtmečio pabaigos neatšiltų daugiau negu 2 laipsniais Celsijaus, palyginti su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos. Tačiau mokslininkai perspėja, kad atšilimas gali būti dvigubai didesnis, o toks scenarijus veikiausiai būtų katastrofinis.

Nerimastingas žinias skelbia ir kita organizacija. Apibendrinus praeitų metų oro temperatūros duomenis, JAV Nacionalinė okeanų ir atmosferos (NOAA) administracija skelbia, kad globali šalies temperatūra yra aukščiausia, kokia buvo užfiksuota per visą matavimo istoriją nuo 1880 metų. Tai apima 135 metų laikotarpį.
Mokslininkai įsitikinę, kad tokia situacija fiksuojama būtent dėl klimato atšilimo.

Klimatologas, Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto dėstytojas, prof. Arūnas Bukantis GRYNAS.lt yra sakęs, kad dabar klimatas iš tiesų šyla ir tokiais rekordais stebėtis nereikia.

Nors pasaulyje 2014 metai buvo šilčiausi per visą matavimo laikotarpį, Lietuvoje rekordo jie nesumušė. Mūsų šalyje šilčiausi ir rekordiniai metai buvo 2008-ieji. Tuomet vidutinė metinė oro temperatūra buvo 8,2 laipsniai - net 2 laipsniais aukštesnė už klimato normą.

„Lietuvoje 2014 metų vidutinė temperatūra buvo 7,9 laipsnio, tai yra 1,7 laipsnio aukštesnė temperatūra negu klimato norma. Tačiau praėję metai nėra patys šilčiausi, rekordiškai šilti metai Lietuvoje buvo 2008-ieji ir kol kas šis rekordas nesumuštas“, - sakė Lietuvos hidrometereologijos tarnybos klimatologas Justinas Kilpys.

Tokių pasikeitusių orų priežastis, anot J. Kilpio, yra kintantis klimatas. Keičiasi atmosferos cirkuliacija ir atsiranda ekstremalūs pokyčiai, kai viena savaitė būna šaltesnė, būna sniego, o kitą savaitę vėl atsiranda pliusinė temperatūra, viskas ištirpsta.