GRYNAS.lt skaitytojas Ričardas keliaudamas namo spėjo užfiksuoti retą vaizdą pačiame sostinės centre – pelę, kurios namais virto spaudos kioskas. Įsikūrusi kiosko apačioje įrengtame lietaus nuotėkų vamzdyje pelė retsykiais išlįsdavo pasidairyti, ar greitą vakarienę kremtantis miestietis nepabėrė gardžių jos likučių. Pastebėjusi besiartinantį Ričardą su fotoaparatu, jo teigimu, pelė šmurkštelėjo atgal į slėptuvę, tačiau iš ten žiūrėjo tiesiai į fotoaparatą.

Žinduolių specialistė: ruduo, kaip gali nebūti pelių?

Lietuvos zoologijos sodo Žinduolių skyriaus vedėjos Angelės Grebliauskienės taip arti troleibusų, autobusų ir žmonių šurmulio įsikūręs graužikas nestebina. Pats Lietuvos zoologijos sodas su pelėmis kovoja eilę metų ir nusprendė, jog geriausia taikyti „biologinį giklą“ - katinus.

„Čia normalus atvejis. Rudenį visos pelės parbėga į namus ar kažkur, kur šilta. Kaip gali jų nebūti? Lietuvos zoologijos sodas taip pat įsikūręs miesto centre, ateina įmonė, naikinanti peles ir vis tiek nieko nepadarome – jų visad yra, nes yra lauke, tvartuose padėto maisto. Dabar ruduo, kol dar nešalta, jos ieško maisto, vėliau susiranda namus kažkur žiemai. Žinot, pelės labai greitai dauginasi, nėštumo laikas labai trumpas – 20 dienų, ir peliukai labai greitai auga. Kad išliktų, jų vienoje vietoje negali būti labai daug, turi susirasti kito maisto. Net nežinau, kada bus visiškai apsisaugota nuo pelių. Jos gali gyventi ir senų pastatų sienose, ir rūsiuose,“ - apie pelių gyvenimo įpročius pasakojo A. Grebliauskienė.

Pelės gali atklysti iš senų namų ir rūsių

Moteris juokavo, kad nepaisant įvairiausių dezinfekcijos bendrovių sugalvotų naikinimo būdų, pelės ir žiurkės „išliktų net po atominio karo“. Jų egzistavimas nereiškia, jog kiosko darbuotojai ar miesto valytojai tą vietą apleido. Pelės šmirinėja po įvairias teritorijas ir gali atklysti iš senų namų.
Yra tikimybė, jog darbuotojui įeinant ar išeinant ši ilgauodegė šmurkštels ir į kiosko vidų. Kitu atveju ji vargiai pateks vidun – nebent kur nors yra senų medinių konstrukcijų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė teigė, jog tarnyba įpareigoja Maisto tvarkymo subjektus – o tokį statusą turi ir spaudos kioskas – saugoti parduodamus maisto produktus nuo kenkėjų.

„Net jei ir ten prekiaujama tik kokiais nors šokoladukais, turbūt nenorėtumėte, kad toks šokoladukas būtų „paragautas“ pelės? Spaudos kioskai – mažesnės rizikos subjektai nei maisto produktų parduotuvės, visgi, peles turėtų kažkokiu būdu išbaidyti. Tam šiandien yra įvairiausių priemonių“,- svarstė VMVT atstovė.

Graužiką galima įskųsti veterinarijos tarnybai

Moteris teigia, kad ši miela pelytė vis dėlto yra ir taršos, ir ligų šaltinis. Todėl, nors graužikas tiesiog ieško kur šilčiau įsikurti, jį reikėtų iškraustyti toliau nuo maisto produktų.

Spaudos kioskai, kaip ir bet kuris kita maisto produktais prekiaujanti parduotuvė ar asmuo, turi Maisto ir veterinarijos tarnybos išduotus Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus.

Gavę šiuos pažymėjimus pardavėjai įsipareigoja saugoti savo parduodamus maisto produktus.

J. Savickaitė paragino skaitytoją atsiųsti skundą ne tik į redakciją, tačiau ir į VMVT tarnybą. Po skundo tarnybos veterinarai patikrintų, ar kioske nėra daugiau prekybos maisto produktais pažeidimų, ar jis gali toliau prekiauti maisto produktais.

Skaitytojas, atsiuntęs naujieną, nenurodė, po kuriuo kiosku ji įsikūrusi.