Spalį, vis labiau vėstant orams, akį džiugina rudenėjanti miesto panorama, spalvomis žaižaruojantys medžių lapai ir karts nuo karto užfiksuojami malonūs rytiniai paukščių vaizdai pro langą. 

Netikėtus svečius - varnėnus - pro savo kambario langą nufotografavo vilnietis Kostas, su GRYNAS.lt redakcija pasidalinęs jų nuotraukomis.

Lietuvos ornitologų draugijos vadovas Liutauras Raudonikis patvirtino, kad varnėnai, kėkštai ir zylės dar gali būti matomi pro langus, tačiau didžioji dalis paukščių jau yra iškeliavę į šiltuosius kraštus.

„Dauguma paukščių jau yra išskridę, santykiniai nedaug rūšių yra dar likusių. Pro langą matomos rūšys, kurios pas mus būna žiemą - zylės ir pan., o visi kiti paukščiai jau tampa retenybe“, - dėstė ornitologas.
Paukščių stebėjimas

Šiltuoju metų laiku, vasarą ir vėlyvą pavasarį, gyventojai gali stebėti žymiau daugiau rūšių paukščių, tačiau viską lemia vietovė, kurioje žmogus gyvena. 

„Pro savo langą galima matyti labai daug paukščių rūšių, šimtą ir daugiau, jeigu yra želdinių kieme. Jeigu namas yra daugiabutis su daug aukštų, o žmogus gyvena pirmame aukšte, vėlgi kita situacija“, - aiškino L. Raudonikis.


Populiarėja paukščių stebėjimas gamtoje

Bendrai kalbant paukščių skaičius Lietuvoje kinta nežymiai, per dešimt metų atrandama viena ar dvi naujos paukščių rūšys.

„Yra daugiau paukščių stebėjimų, Lietuvoje tai populiarėja. Rūšių daugėja dėl to, kad yra daugiau paukščių stebėtojų“, - pasakojo ornitologas.
Paukščių stebėjimas

Įvairiose Europos šalyse paukščiai sulaukia vis daugiau žmonių dėmesio, nes yra gerai matomi, o ir patys europiečiai vis daugiau laiko praleidžia gamtoje.

„Žvejyba, medžioklė užleidžia vietą naujai veiklai - važiuoti su šeima, vaikais į gamtą ir stebėti paukščius. Savo laiku tai buvo sodai, grybavimas, o dabar „paukščiavimas“. Įsivedėme naują terminą. Tai tampa įprasta laisvalaikio praleidimo forma. Kiti užsikabina, pradeda labai rimtai šituo dalyku domėtis“, - dėstė L. Raudonikis.