Vyriausybė šiandien iš esmės pritarė siūlomam Miškų įstatymo pakeitimui, kad miško žemė galėtų būti paverčiama kitomis naudmenomis buvusioms sodyboms atstatyti privačioje miško žemėje. Šis pakeitimas leistų neišlikusią sodybą atstatyti buvusiems jos savininkams ar jų įpėdiniams.

Jeigu Seimas tokį pakeitimą priimtų, miško žemės pavertimas kitomis naudmenomis buvusioms sodyboms atstatyti, ypač kartu su numatytu kompensaciniu miško įveisimu ne miško žemėje, neturėtų esminės įtakos, pasak Aplinkos ministerijos Miškų departamento Miškų plėtros skyriaus vedėjo Nerijaus Kupstaičio, nei miškų plotų, nei jų išteklių ar ekonominės, ekologinės ir socialinės vertės pokyčiui, taip pat nedarytų esminio neigiamo poveikio aplinkai, nes tokių atvejų nebūtų daug ir jie galėtų būti laikomi išimtiniais. Kadangi teisė atstatyti sodybas būtų suteikiama tik buvusiems savininkams ar jų įpėdiniams, šis apribojimas užkirstų kelią prielaidoms stichiškai urbanizuoti miškus.

Dabartinis Miškų įstatymas nenumato jokios galimybės atstatyti buvusias sodybas miško žemėje, nors Saugomų teritorijų įstatymas jas leidžia atstatyti (statyti pastatus) net saugomose teritorijose – gamtiniuose ir kompleksiniuose draustiniuose.

Dėl siūlomo pakeitimo turės apsispręsti Seimas. Panašūs Miškų įstatymo pakeitimai jau buvo svarstyti daugiau kaip prieš metus, kai buvo reglamentuojami konkretūs miško žemės pavertimo kitomis naudmenomis išimtiniai atvejai, tačiau leidimui paversti miško žemę kitomis naudmenomis buvusioms sodyboms atstatyti nebuvo pritarta.

-Gamtosauga-

Sodybų miške atstatymo klausimas - kontraversiškas. Leidus miškuose statyti sodybas būtų trikdomas gamtos ciklas, tiesiami nauji keliai, vykdomi papildomi kirtimai, tiesiamos per miškus naujos elektros linijos ir t.t. Tai neigiamai paveiktų bioįvairovę, miškų vystymąsi, atsirastų triukšmo tarša. Kita vertus, žmonės daugiau laiko praleisdami miškuose labiau jais ir rūpintųsi, pastebėtų gamtosaugos pažeidimus, galėtų vystyti turizmą.