Sasekso policijos ir nusikaltimų komisarės Katy Bourne organizuotoje apklausoje dalyvavo beveik 125 000 žmonių. Didžioji dauguma jų teigė, kad šunų vagystė yra rimta problema ir reikia griežtesnių bausmių keturkojų vagims.

Pagrindinės apklausos išvados yra šios: 97 proc. respondentų teigė, kad šunų vagystė yra rimta problema. 22 proc. pažinojo žmogų, kurio šuo per pastaruosius metus buvo pavogtas. 78 proc. žmonių sakė, kad jie bijo išvesti savo šunį pasivaikščioti dieną. 83 proc. vis labiau bijojo išvesti savo šunį pasivaikščioti nakties metu.

Šiuo metu pagal Anglijos įstatymus, šuns vagystė prilyginama mobiliojo telefono vagystei. Taip yra todėl, kad keturkojo vagystė šiuo metu traktuojama kaip savininko turto praradimas, o ne kaip konkretus nusikaltimas.

Tačiau po to, kai Anglijoje padaugėjo šunų vagysčių, dabar priimamas naujas įstatymas, pagal kurį augintinių pagrobimas Anglijoje tampa nusikaltimu. Vyriausybė tikisi, kad įstatymas pripažins patiriamą emocinę skriaudą. Vien praėjusiais metais buvo pranešta apie apie 2000 šunų vagysčių.

Septyni iš dešimties policijos užfiksuotų naminių gyvūnėlių vagysčių buvo susiję su šunimis.

Šuns vedžiojimas

Jeigu esate šuns savininkas ir norite apsaugoti savo keturkojį draugą nuo vagystės, štai keletas paprastų patarimų:

Identifikavimas ir mikroschema

Tai yra teisinis reikalavimas, kad jūsų šuo turėtų implantuotą mikroschemą. Tai reiškia, kad jei jūsų šuo dingsta, mikroschemoje yra jūsų duomenys, kad jį būtų galima atsekti.

Taip pat svarbi ne tik mikroschema, bet ir naujausia informacija apie šunį ant jo antkaklio, kad su jumis būtų lengva susisiekti.

Tačiau, pasak labdaros organizacijos „Mėlynas kryžius šunims“, gali būti bloga idėja ant apykaklės užrašyti šuns vardą. Potencialiems vagims bus lengviau suvilioti šunį, šaukiant jį vardu.

Nežymėkite tikslios šuns buvimo vietos socialiniuose tinkluose

Kai įsigysite šunį, labiausiai viliojantis dalykas bus paskelbti apie tai visuose soc. tinkluose, kaip pvz: “Facebook”, „Instagram“, „Snapchat“ ir pan.

Reikia būti atidiems, net jei tai yra informacija, rodanti, kur gyvenate, dirbate ar praleidžiate daug laiko, tai gali tapti pagrindiniu šunų vagių taikiniu.

Policija įspėja, kad jūsų žinutėse nebūtų pernelyg daug informacijos apie naujus augintinius, taip pat nepatartina žymėti konkrečių vietų. Tačiau yra gerai, kad telefone būtų laikomos naujausios jūsų šuns nuotraukos, nes kai kurie tikslūs užfiksavimai gali padėti jį surasti, jei keturkojis dingtų.

Būkite atsargūs viešose erdvėse

Turėti šunį yra nuostabus dalykas, skatinantis bendravimą. Dažnai vaikščiojant su šunimis žmonės sustoja ir klausia apie augintinius. Turėtumėte atkreipti dėmesį į tuos, kurie užduoda per daug klausimų. Venkite su tokiais bendrauti ar juolab atskleisti prašomą informaciją apie save ir savo augintinį.

Kai reikia užsukti į parduotuvę, labdaros organizacija primygtinai pataria niekada nepalikti savo šuns pririšto lauke arba vieno automobilyje. Abi šios vietos gali būti vertinamos kaip puikios galimybės veikti žmonėms, norintiems pavogti jūsų šunį.

Šunys

Kai esate namuose, geriausias patarimas yra laikyti savo šunį savo akiratyje, kuomet jis būna nuosavame kieme, taip pat laikyti visus vartus užrakintus.

Patikėkite savo šunis tik atsakingiems žmonėms

Po pandemijos gyvenimui grįžus į „įprastą vagą”, galbūt suprasite, kad turite mažiau laiko vaikščioti su savo šunimi nei per pastaruosius 18 mėnesių. Jei taip yra, ir norite pasirūpinti šunų išvedžiotoju, reikia atkreipti dėmesį į keletą svarbių dalykų.

Pavedžioti šunis žmonės siūlosi už tam tikrus kišenpinigius įvairiose „Facebook“ grupėse. Tad reikia būti labai atidiems ir savo šunį palikti tik žmonėms, turintiems rekomendacijas, pažįstamiems, patikimiems asmenims, nes kitaip atidavę šunį pavedžioti, galite daugiau jo nebepamatyti.

RSPCA asociacijos šunų gerovės ekspertas dr. Samas Gainesas sako: „Šunų išvedžiotojai šiuo metu yra nereglamentuojami ir neturi licencijos, vadinasi, nėra tikrinama, kas yra šie žmonės ir kaip jie užtikrina, kad būtų patenkinti jų globojamų šunų poreikiai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)