Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Bazilionų filiale gegužės 9 d. įvyko respublikinė mokinių konferencija „Gamta, sveikata, ekologija ir aš“, kurią rengė Bazilionų vidurinė mokykla. Renginio organizatoriai šiais metais sudarė sąlygas konferenciją stebėti ir Bazilionų miestelio bendruomenei ir gyventojams – kultūros centro durys buvo atviros visiems norintiems dalyvauti renginyje.

Pranešėjai iš įvairių Lietuvos mokyklų čia buvo sukviesti jau devintąjį kartą – pavasarinė konferencija per šį nemažą laikotarpį tapo tradiciniu Bazilionų vidurinės mokyklos renginiu. Konferencijos dalyvius džiugino ne tik įdomūs pranešimai, bet ir Bazilionų vidurinės mokyklos vyresniosios dailės mokytojos Laimos Perminienės vadovaujamų mokinių dailės darbų paroda, pianinu grojo Bazilionų vidurinės mokyklos mokinė Austėja Marcinkevičiūtė, gitaromis – Domantas Gorys ir Jonas Valančius. Po renginio visi dalyviai buvo apdovanoti „Gamta, sveikata, ekologija ir aš“ simbolika papuoštais ananasais, o renginį vainikavo išvyka į Šiaulių miškų urėdijos Vainagių medelyną, kuriai vadovavo vyresnioji biologijos mokytoja Edita Lopetienė. Šiais metais net aštuoniolika tyrėjų (7–12 klasių mokinių) panoro pasidalinti moksliniais atradimais iš fizikos, chemijos, biomedicinos, ekologijos sričių – tai Klaipėdos rajono Veiviržėnų gimnazijos, Kuršėnų Pavenčių vidurinės, Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos, Gruzdžių pagrindinės mokyklos, Mažeikių Kalnėnų pagrindinės mokyklos mokiniai ir juos rengę mokytojai.

Daugiausiai dėmesio konferencijoje sulaukė fizikos ir chemijos procesų tyrinėjimai. Mokiniai tyrinėjo metalų korozijos rūšis ir ieškojo priemonių, kaip jos išvengti, apžvelgė laikrodžių atsiradimo istoriją ir laiko teorijos pagrindus, pristatė fizikinių dydžių interpretaciją trimatėje erdvėje, demonstravo, kaip netradiciškai galima rasti masę, parodė fotoelemento veikimo principus, chromatografijos metodu tyrinėjo flomasterių spalvas ir netgi bandė ištirti spalvotų saldainių cheminę sudėtį. Konferencijos dalyvius maloniai stebino visai ne vaikiškos mokinių įžvalgos, analitinis mąstymas, gebėjimas teorines žinias taikyti atliekant įvairiausius praktinius tyrimus.

Kaip ir kasmet šioje gamtamokslinėje konferencijoje atkreiptas dėmesys į ekologijos ir sveikos mitybos problemas, mokiniai priminė, kad rūpintis ekologija pirmiausia turime pradėti nuo savęs. Buvo pasiūlyti keli efektyvūs būdai, kaip kiekvienas vartotojas gali taupyti gėlą vandenį. Patvirtinta ir visiems žinoma teorija, kad nemaža dalis plaukų priežiūros priemonių iš tiesų veikia priešingai, nei tikinama šių priemonių reklamoje – vienos mokinės atliktu eksperimentu įrodyta, jog ilgalaikis cheminių priemonių naudojimas ardo plaukų struktūrą, o ne puoselėja jų grožį. Mokinių atlikti tyrimai besaikio vartotojiškumo laikotarpiu tebėra aktualūs, skatinantys giliau domėtis ekologija ir sveikos mitybos idėjomis.

Pranešimus skaitė ne vien moksleiviai. Buvęs Bazilionų vidurinės mokyklos mokinys Mantvydas Lopeta, šiuo metu Vilniaus universiteto II kurso molekulinės biologijos studentas, nudžiugino klausytojus aiškiu, vaizdingu ir optimistišku pranešimu apie vėžio diagnostiką naudojant kvantinius taškus, padengtus trombocitų augimo faktoriumi. Šiuo metu M. Lopeta kartu su Vilniaus universiteto kolegomis kuria molekulinę nanotechnologijų metodiką, įgalinsiančią efektyviau kovoti su vėžiu – liga kasmet gyvybę negailestingai užgesinančia daugybei žmonių.

Mažeikių miškų urėdijos urėdo pavaduotoja Eligija Panovienė Bazilionų miestelio gyventojus supažindino su Europos sąjungos remiamais projektais, ragino žmones pasinaudoti galimybe žemdirbystei netinkamus plotus apželdinti mišku.

Bazilionų vidurinės mokyklos organizuojama konferencija „Gamta, sveikata, ekologija ir aš“ – puiki proga mokiniams į(si)tikinti, kad tikslieji mokslai – ne tik sausa teorinė medžiaga, bet ir neišsenkančių atradimų džiaugsmas.