„Akcija „Darom“ parodo, kiek neveikia pati sistema“, – sako VšĮ „Mes darom“ valdybos narė, „Ekokonsultacijų“ vadovė Lina Šleinotaitė-Budrienė ir atkreipia dėmesį, keičiantis pasauliui, keičiasi ir pačios akcijos „Darom“ funkcijos.

„Senasis modelis, kuomet elitas ir tokie ekspertai kaip aš aiškino, ką reikia daryti atliekų tvarkymo srityje, baigėsi. Po darbų pamiškėse ir pati „Darom“ pamažu pereis į aktyvizmo stadiją, kuomet pradės klausinėti gyventojų, šeimų, verslo, institucijų, ką jos daro prevencijos, pakartotinio panaudojimo ir žaliųjų pirkimų srityse“, – prognozuoja ji.

Akcijos valdybos narės manymu, nykstant institucinėms karalystėms, ir „Darom“ pereis į klausiančios, o ne tvarkančios akcijos stadiją. „Galiu drąsiai teigti, kad jau dabar kai kurie „Darom“ savanoriai turi aukštesnes kompetencijas nei ministerijų aparate. Jaunimas dabar toks aktyvus, kad jie ima reikalauti merų, įmonių, ministerijų pasakoti, kaip jie realiai, o ne išleisdami europinius pinigus, prisideda prie sistemos pokyčių“, – kalba L. Šleinotaitė-Budrienė.

Akcijos rengėjai kviečia ekspertės įvardijamus kompetentingus aktyvius žmones regionuose jungtis prie „Darom“ koordinatorių Lietuvoje.

Balandžio 27 dieną gyventojų atliekos bus išvežamos tik iš oficialių, svetainėje www.mesdarom.lt paskelbtų surinkimo taškų. Pageidaujančius tvarkytis kitur, „Darom“ organizatoriai siūlo sutvarkyti atliekas patiems įprasta tvarka, informaciją apie atliekų surinkimą susiradus savo regiono atliekų tvarkymo centro tinklalapyje.

„Darom“ akciją kartu organizuoja Lietuvos savivaldybių atstovai, Lietuvos seniūnų atstovai, regioniniai atliekų tvarkymo centrai, Aplinkos ministerija, Seimas, Vyriausybė. Akcijos mecenatas –„Rasa“. Generalinis rėmėjas – AB „Linas Agro“.