„I tried so hard to catch your eye”, - ant festivalio „Mados infekcija” podiumo pasirodžius pirmiesiems drabužių kolekcijos RECYCLE modeliams dainavo Justė Starinskaitė, grupės „Saulės kliošas” vokalistė. Iš tiesų didelių pastangų neprireikė – Linos Gudanavičiūtės ekologiškų drabužių kolekcija akį patraukė iškart.

Kaip sufleruoja pavadinimas – RECYCLE (angl. perdirbta), išskirtinė šios kolekcijos savybė, tai – drabužiai, sukurti iš antrą kartą panaudotų džinsų. Dizainerė sako, jog tokius drabužius drąsiai galime vadinti ekologiškais.

Nors ekologiškų drabužių galime įsigyti parduotuvėse, dažnai tokio tipo apranga atrodo gana nuobodžiai. Prislopintos spalvos, dažniausiai pagaminti iš perdirbtos medvilnės pluošto arba visiška priešingybė – avangardiniai apdarai iš pačių neįprasčiausių medžiagų pvz. plastiko, polietileno. Toks, tarsi stereotipinis, įvaizdis lydi ekologiškus drabužius. Šį kartą teko puiki proga išvysti, kad ekologiški drabužiai gali būti ir visai kitokie – ne tik patogūs, puikiai dėvėti kasdien, bet stilingi ir originalūs.

Minimalistinio stiliaus drabužių deriniuose dominavusios melsva, pilka, balta spalvos buvo taikomos su neoniniais tonais, iš džinso, tarsi iš popieriaus, „išlankstyti” sijonai priminė seną japonų popieriaus lankstymo meną – origami, bendrą kolekcijos architektūrą užbaigė iš laikraščių pagamintos skulptūriškos skrybėlės. Subtilu.

Festivalyje „Mados infekcija”, tai buvo vienintelė ekologišką pusę turėjusi kolekcija. Ar ekomada turi potencialo užkariauti podiumą? Apie tai ir ne tik kalbamės su drabužių kolekcijos RECYCLE dizainere Lina Gudanavičiūte.

- Jei ne paslaptis, kiek porų džinsų prireikė šiai drabužių kolekcijai ir kaip visus surinkote?

- Nemažai – vienam sijonui, iš tiesų, gali prireikti kokių ketverių ar penkerių porų džinsų. Na, o iš kur gavome turbūt nereikia ir klausti (nusijuokia aut. past.). Iš ten, kur nebrangu – padėvėtų drabužių parduotuvių. Paskui pati juos skalbiau ir tvarkiau. Senų detalių neliko, bet tas audinys, iš kurio buvo galima siūti, buvo panaudotas.

- Kaip jums kilo mintis antram gyvenimui prikelti džinsus?

- Labai daug namie turėjau senų, nenešiojamų džinsų. Vis rinkau juos, kažkodėl kaupiau ir labai daug kartų bandžiau – vis ardžiau, siuvau, na ir galų gale išėjo pilna kolekcija. Anksčiau panašių drabužių nebuvau sukūrusi – tai pirmoji tokia kolekcija.

- Ar sunku sena paversti į nauja? Ar sudėtinga dirbti su senu audiniu?

- Labai malonus audinys – džinsas. Labai tvirtas ir gerai laiko formą – patvarus. Man tikrai smagu buvo su juo dirbti, ypač į pabaigą.

Lina Gudanavičiutė

- Kaip pasirinkote tokį įmantrų siluetą pvz. sijonų?

- Gana paprastai, tiesą sakant, kažkaip padiktuoja pats audinys. Siuvi ir matai, kas gaunasi iš jo.

- Jūsų nuomone, ar jau galėtume išskirti naują tendenciją madoje – eko?

- Mano nuomone tai jau yra pasaulyje, nors konkrečių pavyzdžių matyti neteko, bet tai gali būti ir tie drabužiai, kurie siuvami iš perdirbto pluošto, ar netgi seno popieriaus. Reikėtų daugiau pasidomėti, bet, manau, kad pasaulyje tai jau yra aktualu.

- Jeigu reikėtų įvardinti keletą ekologiškui drabužiui būdingų savybių, kokios jos būtų?

- Manau, toks drabužis turėtų būti pagamintas iš natūralių audinių, labai kokybiškas ir geras, kad jį būtų galima nešioti labai ilgai, o ne vieną sezoną, kaip dabar dažnai būna. Galiotų tokiam drabužiui klaisikiniai principai, kurie suteikia galimybę nešioti jį labai daug kartų. Tai tokia mada, kuri neturi laiko ribų.

- Kokią vietą jūsų gyvenime užima ekologija? Ar kasdien taikote kokius nors principus pvz. rūšiuojate šiukšles?

- Norėčiau rūšiuoti, bet šalia mano namų nėra konteinerių. Aišku, čia ne pasiteisinimas. Visgi, man labai patinka rūšiavimo idėja, ir, apskritai, ekologija, nes dabar labai daug yra daiktų, kurie praktiškai yra panaudojami vieną kartą ir išmetami, o tai nėra racionalu.