Ateityje – daugiau straipsnių

Pasak gamtos fotografo M. Čepulio, būtent įspūdingieji Renato Jakaičio danieliai britų žurnalistus atvedė ir pas jį: „Jie pirma susirado R. Jakaičio „trigalvę“ nuotrauką. Paskui bežiūrinėdami naturephoto.lt atrado ir mano nuotraukas,“ – GRYNAS.lt sakė M. Čepulis

Šios fotografijos Lietuvoje jau buvo įvertintos apdovanojimais. Laukinės gamtos fotografijos konkurse „Gintarinis žaltys 2012” M. Čepulis buvo paskelbtas „Metų fotografu“, o jo nuotrauka „Tylus pagalbos šauksmas“ - „Geriausia metų fotografija“.

Gamtos fotografas taip pat atskleidė, jog dailymail.co.uk portale pasirodys ir daugiau jo darytų Lietuvos gamtos nuotraukų: „Dabar atspausdino su ereliais žuvininkais, kažkada vėliau turėtų būti dar keli straipsniai, su kitokiais ereliais, taip pat gegutėmis,“ – sakė pašnekovas.


Pasisekė atsidurti tinkamoje vietoje tinkamu laiku

M. Čepulis konkurso „Gintarinis žaltys 2012” apdovanojimų metu GRYNAS.lt papasakojo, kaip gimė geriausia 2012 metų gamtos fotografija išrinkta erelio su žuvimi nuotrauka.

„Ji fotografuota Birvėtos tvenkiniuose, Ignalinos rajone, rugpjūčio mėnesį. Paprastai fotosesiją pradedu 3 valandą ryto. Pastatau palapinę, guluosi, dirbu iki kokios 10 valandos, kol būna gražiausia šviesa. Čia fotografuota būtent pietų metu, kada aš sėdžiu automobilyje ir valgau. Tąkart pamačiau atskrendančius erelius, jie toje vietoje žvejoja.
M. Čepulis
Man labai pasisekė, jog atsidūriau tinkamoje vietoje tinkamu laiku ir galėjau pagauti tokį momentą.

Galvoju, reikia pabandyti. Įbridau į vandenį, pradėjau fotografuoti. Jie buvo toli, tai aš vėl grįžau į automobilį. Kai išgirdau, kad jie vėl atskrenda (nes jie skleidžia speficinį garsą), vėl puoliau į vandenį. Sėdau į nendryną, pasislėpiau, kad jie manęs nematytų ir nesibaidytų,“ – nuotraukos gimimo istoriją atsiminė pašnekovas.

Tuomet fotografas sakė, jog padaręs keletą kadrų iškart suprato, kad nuotrauka tikrai verta dėmesio: „Padaryti tokią nuotrauką – svajonė. Geriausia tai, jog čia niekas nebuvo surežisuota. Paukščiai nėra specialiai maitinami ir elgiasi visiškai natūraliai, – britų žurnalistams sakė lietuvis fotografas. - Man labai pasisekė, jog atsidūriau tinkamoje vietoje tinkamu laiku ir galėjau pagauti tokį momentą.“

M. Čepulis, turintis biologo-ornitologo išsilavinimą, jau fotografuoja bene 18 metų, beveik ketverius metus tai daro profesionaliai. Daugiau gamtos fotografo darbų galite išvysti „Čepulio fotoklajonės“ Facebooko puslapyje.  Čia M. Čepulis dalinasi ne tik nuotraukomis, bet ir savo įspūdžiais iš gamtos. 

Ereliai žuvininkai įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą

Ereliai žuvininkai pasižymi ypatingu medžioklės stiliumi. Jie sklendžia virš vandens paviršiaus laukdami tinkamiausio momento pulti, tuomet sminga žemyn ir tik paskutinę sekundę pakeičia poziciją – į vandenį neria kojomis į priekį ir akimirksniui pranyksta.
M. Čepulis
Paprastai fotosesiją pradedu 3 valandą ryto. Pastatau palapinę, guluosi, dirbu iki kokios 10 valandos, kol būna gražiausia šviesa.

Nuotraukose užfiksuotas erelis karpiui nesuteikė šansų pasprukti, tačiau kova nebuvo iš lengvųjų. Fotografas pasakojo, jog bandydamas nuraminti didžiulę žuvį, paukštis ją dar kelias akimirkas laikė po vandeniu. Savo grobį erelis nusinešė į šalia esantį mišką. 

Šis grakštus paukštis, kurio sparnų ilgis siekia beveik du metrus, yra vienas iš grupės erelių žuvininkų, gyvenančių rytų Lietuvoje ir besimaitinančių Birvėtos tvenkiniuose. Lietuvoje erelis žuvininkas nėra labai retas paukštis, bet yra įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.