Santana sako, kad jos pradžia buvo paprasta. Prieš atsikraustant į erdvesnį būstą, ji augino tik žoleles, tačiau apsigyvenus naujajame bute, noras vystyti šį pomėgį pabudo labai greitai. Kadangi į šią veiklą ji pasinėrė pavasariui jau įpusėjus, mergina ieškojo, ką dar galima sėti, tikrindama sėklų pakuočių aprašymus ir ieškodama rekomenduojamo sodinimo laikotarpio.

O šį sezoną derliaus Santanos balkone itin daug – kone 20 skirtingų rūšių daržovių: bulvės, arbūzai, cukinijos, baklažanai ir t.t.

Štai keletas „Valgoma Nevalgoma“ kūrėjos patarimų, kaip prižiūrėti balkono daržą, kad jis klestėtų ir duotų derliaus:

1. Svarbiausia auginti tai, ką pats mėgsti valgyti. Tuomet ir rūpestis didesnis.

2. Svarbu vazonas ir jo dydis. Nesodinti į pernelyg mažus vazonus, nes nebus vietos augalui. Kadangi tai balkonas, reikia kompaktiškumo.

3. Žemė. Svarbu į kokią sėti, kokioje auginti atitinkamus augalus.

4. Trąšos. Ypač svarbu auginant vazonuose. Žemė maitina augalą. Vazone jos kiekis yra per mažas, kad augalas išsimaitintų visą sezoną. Vertėtų pasirūpinti organinėmis trąšomis arba išbandyti natūralius būdus, kaip pavyzdžiui bananų žievės vanduo ar kiaušinių lukštai. Be tręšimo augalas labai skursta ir neduos pilno derliaus. Tręšti vertėtų reguliariai ir nelaukti, kol pasimatys organinių medžiagų trūkumas.


Taip pat svarbu ir vieta, kurioje ketinate įrengti savo balkono daržą. Santana pastebi, kad reikia įvertinti šiuos aspektus:

1. Kurioje pusėje yra balkonas? Santana sako, kad labai svarbu, jog balkone saulės būtų daug. Pietinė pusė geriausia.

2. Atviras ar uždaras? Abiejuose auginti įmanoma. Atvirame didesnė galimybė sulaukti pagalbos iš bičių (neaktualu, jei augalai savidulkiai), tačiau yra tikimybė susidurti su stipriais vėjais. Uždarą balkoną reikia dažnai vėdinti, priklausomai nuo augalų – kurti skersvėjus.

3. Ar yra pakankamai vietos įrengti erdvę vazonams? Norint turėti daugiau nei keletą vazonėlių, gali prireikti įrengti lentynų, kad visi augalai gautų pakankamai šviesos. Augalams reikalinga šviesa, šešėlyje mažai kas augs.

Na, o tie, kurie dar nieko nesėjo, gali įsigyti sodinukų. Mergina vardija, ką pati dar sės:

1. Pupelės. Tinkančios vazonams.

2. Gėlės. Nevalgomos, tačiau gražios.

3. Žolelėms niekada nevėlu.

Ji pabrėžia, kad tikrasis balkono sodininko iššūkis – išlaikyti augalus gyvus. Svarbu sėti tai, ką pats mėgsti valgyti. Taip lengviau ir motyvaciją išlaikyti ir padėti augalui išgyventi, ir sunokinti gausų derlių. Santana labai mėgsta pomidorus, tad pati augina net 5 skirtingas jų rūšis. Siekia išsiaiškinti, kurios jos balkone pasiteisins.

Šį sezoną atidžiau rinktos sėklos. Tik žemaūgių krūmelių. Su pernai augintais smulkiavaisiais, tačiau dideliais augalais buvo vargo, nes jie Santanos balkonui buvo per dideli. „Pomidorai, ypač vazoniniai, nėra ką su jais daryti. Tiesiog pasėjai, pasodinai ir po to reikia nepamiršti palaistyti ir patręšti. Žmogui, kuris neturi daug patirties, labai tinka toks variantas“, – sako „Valgoma nevalgoma“ kūrėja.

Nors balkonas ir labai nedidelė erdvė, tačiau tikrai tinkama eksperimentams. Gautas derlius bus gardesnis, kai pats jį užauginsi. Galbūt to kiekio nepakaks žiemai, tačiau esamam sezonui, gerai padirbėjus, tikrai galima užsiauginti pilną gėrybių krepšį.

Nuo ko pradėti, norint auginti daržoves savo balkone? Dalinamės populiariausių daržovių auginimo ABC.

Vazoniniai pomidorai:

1. Sėklos arba daigai. Išsirinkite jums patikusių pomidorų sėklas. Jei sėjai per vėlu, rinkitės daigus. Atkreipkite dėmesį ar augalas savidulkis ar ne. Tai svarbu, jei balkonas uždaras.

2. Daiginimui naudokite tam skirtą žemę. Ji bus puri, su būtinais elementais, kurie apsaugos augalą ir suteiks jam stiprybės.


3. Išdygus pomidorams ir užsiauginus pirmuosius tikrus, pomidoriškus lapus, juos reikia persodinti po vieną į atskirus indelius. Tai daroma dėl šaknyno, kad jis vystytųsi stiprus.

4. Norint sveikų ir stiprių augalų, derėtų naudoti pomidorams skirtą žemę. Tokia žemė bus pritaikyta visiems augalo poreikiams.

5. Trąšos. Jomis pasirūpinkite iš anksto. Nereikėtų laukti, kol augalas pradės nykti, tręškite reguliariai, nuo pikiavimo dienos ir pagal instrukcijas.

6. Toliau belieka laukti derliaus ir rūpintis augalu. Daugeliui pomidorų rūšių patiks skersvėjis. Tad jei balkonas uždaras, pasirūpinkite atidaryti kelis langus. Pomidorus statykite saulėje, tačiau stebėkite, ar lapai nenudega nuo kaitros, tokiu atveju augalą galima atitraukti toliau arba pridengti balta užuolaidėle. Turėkite omenyje, kad vazoniniai pomidorai bus kompaktiški. Jų nereikės ramstyti ar skabyti. Tačiau jei auginate normalaus dydžio pomidorą, jį reikės pririšti, taip suteikiant paramos. Tokiems augalas reikia skabyti šakeles, kad jis daugiau energijos skirtų vaisių maitinimui, o ne lapijai.


Paprikos

1. Pirmam bandymui sėklų pirkti nebūtina. Galima iš pirktos parduotuvėje paprikos išimti sėklas. Vėlgi, jei daržovių panorot per vėlai, galima pirkti daigelius.

2. Kaip ir pomidorams, paprikoms svarbu tinkama žemė. Daiginimui naudokite specialią, tik tam skirtą žemę.

3. Išdygusius augaliukus būtina atskirti ir naudoti tinkamą substratą. Dažnai pomidorų žemė bus pritaikyta ir paprikoms. Nors tokia kaimynystė abiems pusėms gali nepatikti. Pasistenkite paprikų ir pomidorų nestatyti šalimais.

4. Tręšimo režimas labai svarbus, norint turėti gausų derlių. Laikykitės turimų trąšų instrukcijų, tačiau, jei augalo žemė darosi sausa, nepamirškite palaistyti paprastu vandeniu.

5. Rekomenduojama paprikas nugenėti. Bet tą daryti kiek vėliau, nei su pomidorais, prieš vaisių derėjimo pradžią. Reikia nuskabyti lapus ir ataugas nuo pagrindinio stiebo ir iki pat žiedų.

Vazoniniai agurkai

1. Sėklų pasirinkimas labai svarbus. Nuo to priklauso visas tolimesnis procesas. Visas agurkų rūšis įmanoma auginti balkone, tačiau siekiant paprastumo ir vietos taupymo, rekomenduojama rinktis vazoninius, kompaktiško dydžio augalus. Pagal poreikį atkreipti dėmesį į tai ar augalas hibridinis, ar sėklos beicuotos, ar savidulkis.

2. Daiginimui skirta žemė pravers ir agurkams.

3. Pikiavimas yra kertinis žingsnis visoms daržovėms. Jei visi daigai augtų viename vazone – šaknys būtų silpnos ir derliaus nesulauktumėte.

4. Kadangi balkone vietos nedaug, vazonai nebus dideli, tad būtina suteikti maistinių medžiagų. Geriausiai tiks azoto ir kalio turinčios trąšos.

5. Agurkai kaip ir pomidorai, gali nudegti nuo kaitrios saulės. Svarbu pasirūpinti, kad tai nenutiktų, nes augalas eikvos energiją augindamas daugiau lapų, o ne megzdamas vaisius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją