Tarp paleistųjų – trys Rusijos piliečiai

28 protestuotojai ir su jais buvę rusų fotografas bei britų operatorius buvo suimti rugsėjo 18-ą dieną, kai bandė užimti atviroje jūroje esančią „Gazpromo“ Prirazlomnajos naftos platformą. „Greenpeace“ aktyvistai kaltinami chuliganizmu ir jiems gresia iki 7 metų laisvės atėmimo bausmė.

Pirmadienį teismas paskyrė 2 milijonų rublių (apie 157 tūkst. litų) užstatą rusei medikei Jekaterinai Zaspai, kuri buvo viena iš „Greenpeace“ laivo „Arkties saulėtekis“ įgulos narių, bet ant naftos platformos, kurią bandė užimti protestuotojai, nelipo.

Už tokį patį užstatą teismas nusprendė paleisti dar du Rusijos piliečius – aktyvistą Andrejų Allakhverdovą ir fotografą Denisą Sinyakovą, kuris fiksavo protestą ir buvo „Greenpeace“ laive, kai jį šturmavo Rusijos pakrantės apsaugos pajėgos.
Kumis Naidoo
Dar neįsivaizduojame, ką turės patirti paleistieji iš kalėjimo, ar jiems bus paskirtas namų areštas, ar jiems iš viso bus leista išeiti į lauką. Jie visi tebėra kaltinami ir gali praleisti metų metus už grotų, jeigu juos nuteis už nusikaltimą, kurio nepadarė.

Pastarasis, teisėjo teigimu, paleidžiamas už užstatą, nes yra Rusijos pilietis, vedęs ir su mažu vaiku, todėl mažai tikėtina, jog ryšis pabėgti iš šalies.

Antradienį teismas taip pat leido už 2 milijonų rublių užstatą paleisti Brazilijos, Lenkijos, Argentinos, Kanados, Italijos ir Naujosios Zelandijos piliečius, iš viso septynis aktyvistus. Jie bus paleisti, jeigu užstatas bus sumokėtas per artimiausias keturias dienas.

Likę suimtieji dar laukia teismo sprendimų. Tikimasi, kad jie paaiškės per artimiausias dienas.
Murmansko, kur iki praėjusios savaitės buvo laikomi protestuotojai, teismai nebuvo patvirtinę nei vieno iš 30 suimtųjų prašymų paleisti už užstatą. Jų sulaikymo terminas baigsis lapkričio 24 d., nebent bus pratęstas teismo sprendimu, norint išvengti galimo kaltinamųjų pabėgimo į užsienį.
Protestuotojai reikalauja laisvės „Arkties 30-tukui“


Tarptautinis jūrų teisės tribunolas skelbs sprendimą penktadienį

Pirmadienį teismas atmetė vieno iš aktyvistų, australo Colino Russello, prašymą paleisti už užstatą. Jis dirbo „Arkties saulėtekio“ laivo radijo operatoriumi. 

Nežinoma, kodėl būtent šio „Greenpeace“ aktyvisto sulaikymo terminas buvo pratęstas dar trims mėnesiams. C. Russellas naftos platformos užėmimo metu buvo laive. 

„Greenpeace“ vykdantysis direktorius Kumis Naidoo kalbėdamas apie naujausius teismų sprendimus sakė: „Vakar ir šiandien mus pasiekė tiek geros, tiek blogos žinios. Net ir geros žinios yra perspėjimas. Dar neįsivaizduojame, ką turės patirti paleistieji iš kalėjimo, ar jiems bus paskirtas namų areštas, ar jiems iš viso bus leista išeiti į lauką. Jie visi tebėra kaltinami ir gali praleisti metų metus už grotų, jeigu juos nuteis už nusikaltimą, kurio nepadarė. Nesuprantame, kodėl Colinas buvo pasiųstas trims mėnesiams atgal į kalėjimą. „Arkties 30-ukas” nebus laisvas tol, kol nebus laisvi ir negrįš pas savo šeimas visi jo nariai,“  - kalbėjo tarptautinės aplinkosaugos organizacijos vadovas.

Penktadienį Tarptautinis jūrų teisės tribunolas turėtų paskelbti savo verdiktą dėl laisvės suteikimo 30 Rusijoje kalinamų protestuotojų. Rusija atsisakė dalyvauti tribunolo bylos teisminiame nagrinėjime.
„Greenpeace“ demonstracija Hagoje

Parengta pagal reuters.com, greenpeace.org ir guardian.com informaciją