Tarp geriausius rezultatus per metus pademonstravusių įmonių buvo ir bendrovė „EIKA“, bendrovė „Kauno tiltai“, bendrovė „AQ Wiring Systems“, bendrovės „Kardiolita“, „Sparta“ ir Kauno technologijos universitetas.

Laimėjusios bendrovės energetikas: taupymas - nuolatinis darbas

„LESTO“ socialinės atsakomybės projektų vadovė Renata Gaudinskaitė prisipažino, jog šiąnakt itin nervinosi apdovanojimų bei diplomų gamintojai. Iki paskutinės akimirkos spręsta, kam turėtų atitekti pagrindinis prizas, nes bendrovė „Eika“ taip pat pademonstravo įspūdingus rezultatus.

Ji įdiegė elektrą taupančias technologijas „Eikos“ verslo centre, daug dėmesio skyrė darbuotojų švietimui, taip pat taupymo idėjomis mėgina „užkrėsti“ ir savo klientus.

Tuo metu bendrovė „Utenos vandenys“, siekdama sumažinti suvartojamą elektros energijos kiekį, 2012-aisiaisdetaliai išanalizavo elektros energiją naudojančių įrenginių ūkį, keitė veiklos procesus, diegė naujas technologijas, bet ir didelį dėmesį skyrė vadovų ir darbuotojų elgsenos pokyčiams, lemiantiems tausojančių įgūdžių ugdymą bendrovėje. Tai įmonei padėjo mažinti elektros energijos suvartojimą net ir padidinus gamybos apimtis.

Jos vyriausiasis energetikas Česlovas Ulevičius atsiimdamas apdovanojimą teigė, jog jo atstovaujamai įmonei racionalus išteklių vartojimas yra tarsi kasdieninis darbas. To nepamiršta vadovai, kiekviena proga tai primena darbuotojams. Bendrovė gamina ir „žaliąją energiją“ ir ją naudoja savo poreikiams.

„Pirmiausia yra Ukmergės miesto valymo įrenginiai. Ši teritorija gana didelė, joje įdiegėme LED šviestuvus ir tai davė daug naudos. Ir nulatinis darbas labai svarbus. Pirmiausia paaiškinti, tada stebėti, kaip darbuotojai tą įsisavina. Žinoma svarbi vadovų iniciatyva, tada ji perduodama darbuotojams. Visada yra rezervų, kur galima sutaupyti. Išteklius galima ir būtina racionaliai naudoti. Paskui visa tai pavirsta į pingus“, - kalbėjo „Utenos vandenų“ atstovas.
„Racionaliausiai energiją vartojančios įmonės“ apdovanojimai

Šildymui sutaupo energiją pasigamindami patys

Č. Ulevičius pabrėžė, kad bendrovė ne tik taupo elektrą, bet ir pati gaminasi sau šilumą iš biodujų.

„Mūsų technologiniame procese yra gaunamos biodujos (iš nuotėkų dumblo, - red.past.), turime kogeneratorių ir gaminame ir šiluminę energiją, kurią vėliau tiems patiems technologiniams procesams sunaudojame, ir elektros energiją, kurią jau naudojame savoms reikmėms. Vykdyti technologiniams procesams – nuotėkų dumblo pūdymui – mums nereikia iš niekur imti šilumos energijos. Ją imame tik patalpų šildymui ir karštam vandeniui ruošti, - greitakalbe dėsto Č. Ulevičius.

Jis pripažįsta, kad reikėjo investuoti lėšų į apšvietimo renovaciją valymo įrenginių aikštelėje, tačiau bendrovė jau skaičiuoja, jog tokia investicija atsipirks per trejus metus.
Biodujas panaudoti kogeneracijai padėjo įgyvendinti danų bendrovė dar prieš gerą dešimtmetį. Ši investicija Č. Ulevičiaus teigimu, seniai atsipirkusi, dabar skaičiuojamas tik pelnas.
Bendrovės „Utenos vandenys“ vyr. energetikas Česlovas Ulevičius

„Laikausi principo, kad nuolat turi būti (taupoma, - red. past.), nauji darbuotojai supažindinami, su tokia įmonės veikla. Tai – kasdieninis darbas

„LESTO“ racionalaus elektros energijos vartojimo ekspertas Mantas Vaskela teigė, jog „Žaliojo protokolo“ dalyvių nuolat daugėja.

„Kas išskyrė vienas įmones iš kitų? Vienos įmonės nurodė, jog skiria lėšų elektros energijos taupymo priemonėms, kitoks – kad neskiria. Taupymui skirtą biudžeto dalį mes traktavome kaip aukščiausio lygio vadovybės įsitraukimą. Antras veiksnys – darbuotojų ir vadovų mokymai. Mes manome, kad abi šios dalys yra kritiškai svarbios – mokytis turi ir vieni, ir kiti. Taip pat stebėjome, ar įmonės imasi tik technologinių pokyčių, ar keičia ir kokius nors procesus (savo darbe, - red. past.). Reikia ir žmonių, ir įrenginių - tai lemia, kad įmonė tampa žalesnė, tausojanti. Turi būti abu šie veiksniai“, - aiškino M. Vaskela.