Pasitelkęs ekologines inovacijas verslas gali daug sutaupyti

Įvairios žmonijos veiklos jau daugiau nei šimtą metų neigiamai veikia aplinką – sparčiai kertami nyksta atogrąžų miškai, išmetami dideli kiekiai šiltnamio dujų keičia klimatą, nestabdoma vyksta įvairių gamtinių išteklių gavyba.

LRT Radijo laida „Lietuvos diena“ praneša, jog Inovacijų forumo dalyviai pabrėžė kitokios, mažiau išteklių naudojančios, ekonomikos poreikį. Tokioje ekonomikoje daiktai cirkuliuotų, o panaudoti ar sulūžę neatsirastų sąvartyne, bet būtų perdirbti ir gyventų tolesnį gyvenimą.

Kaip teigė Jungtinės Karalystės Energijos našumo diegimo biuro vadovas ir aplinkosauginės organizacijos „Carbon War Room“ vykdantysis direktorius Peteris Boydas, verslininkai neišnaudoja visų turimų galimybių, jie nesuvokia, jog pasitelkus ekologiškas technologijas galima daug sutaupyti. Viena iš „Carbon War Room“ misijų yra padėti įmonėms sumažinti išmetamo anglies dvideginio (CO2) kiekius ir kurti tvaresnį verslą.

Laivybos pramonė – viena iš ekologinių inovacijų lyderių

P. Boydas kaip pavyzdį paminėjo laivybos pramonę, kuri išmeta itin daug CO2, bet kurioje gausu ir inovacijų, kaip tas emisijas sumažinti.

„Yra naudojamos įvairios naujos technologijos, deja, dar ne visuose pasaulio laivuose, kurių šiuo metu vandenynais plaukioja per 100 tūkst. Tarp šių naujovių – ir vieni geriausių dažų pasaulyje. Nors jie yra 5 kartus brangesni už įprastus dažus, tačiau išlaidos atsiperka greičiau nei per metus. Biologinė masė, iš kurios gaminami šie dažai, ne taip smarkiai prikimba prie laivo, dėl to trintis su vandeniu yra mažesnė – tai leidžia sumažinti kuro sąnaudas,“ – pasakojo „Carbon War Room“ vadovas.
P. Boydas
Jūs galite prašyti vyriausybės, kad investuotų jūsų pinigus į ekologines inovacijas ir naujoves. Jeigu visi Lietuvos žmonės, kurie kaupia pensijų fonduose, to reikalautų, situacija ateityje būtų žymiai geresnė.

Išskirtos šilumos perdirbimas taip pat leistų sutaupyti energijos ir pinigų: „Įsivaizduokite, kokį milžinišką kiekį šilumos išskiria dideli laivų varikliai. Ją galima būtų naudingai panaudoti aprūpinant kitas laivo dalis. Taip labai daug sutaupytume,“ – sakė P. Boydas.

Jis paminėjo, jog šiuo metu pasaulyje taikoma daugiau nei 50 tokių ir panašių ekologinių laivybos technologijų.

Pensijų fondų pinigus - ekologinėms inovacijoms

Verslo ir pramonės vystomos ekologinės inovacijos yra labai reikšmingos mažinant energijos sunaudojimą ir šiltnamio dujų emisijas. Tačiau ne mažiau svarbūs yra ir paprastų žmonių aplinkai draugiškas gyvenimo būdas bei priimami sprendimai.

Kaip vieną iš pavyzdžių P. Boydas paminėjo investavimą į aplinkai draugiškas inovacijas: „Jeigu kaupiate pinigus pensijų fonduose, jūs galite prašyti vyriausybės, kad investuotų jūsų pinigus į ekologines inovacijas ir naujoves. Jeigu visi Lietuvos žmonės, kurie kaupia pensijų fonduose, to reikalautų, situacija ateityje būtų žymiai geresnė“.

Nereikėtų pamiršti ir tradicinių, visiems puikiai pažįstamų būdų, kaip sumažinti savo ekologinį atspaudą. Dažnesnės kelionės viešuoju transportu, atsisakant automobilių, yra vienas iš tokių būdų. P. Boydas, nors į forumą ir atvyko lėktuvu, sakė, jog namuose stengiasi kuo daugiau keliauti autobusais ir traukiniais.

Jis taip pat džiaugėsi, jog tiek Lietuvoje, tiek jo gimtojoje Škotijoje imta rūpintis senų, šilumą švaistančių namų atnaujinimu. Namų apšildymas, autonominio šildymo įrengimas turi didžiulį teigiamą poveikį. „Jau vien ką pasako faktas, jog išvykdami iš namų galite viską išjungti ir taip nešvaistyti nei energijos, nei pinigų,“ – sakė „Carbon War Room“ vadovas.

P. Boydas dalyvavo Vilniaus Inovacijų forume, jo pranešimas transliuotas per LRT laidą „Lietuvos diena“.