Praėjusią savaitę Vilniaus meras Artūras Zuokas pasiūlė praplėsti Lietuvos teritoriją, įsigyjant vieną iš Graikijos salų. Sostinės vadovas užsiminė jau nusižiūrėjęs salą už beveik 7 mln. eurų (apie 24 mln. litų). Vienai išskirtiniausių investicijų – privačių salų įsigijimui – didelį dėmesį skiria ir pasaulio garsenybės.

Kai kurios salos buvo paverstos į prabangias poilsio vietas - kaip milijardieriaus britų verslininko Richardo Bransono sala, tuo metu tokios garsenybės kaip Johnny'is Deppas savo salą naudoja kaip labai privačią teritoriją. Teigiama, jog savos salos turėjimas yra vienas iš geriausių būdų įrodyti savo statusą.

„ABC News“ pristato šešias „pretendentes“, kuriomis Lietuva taip pat džiaugtųsi praplėtusi savo teritoriją:

J. Deppo sala

„Oskaro“ nominanto J. Deppo sala yra Bahamose ir turi ne mažiau kaip šešis paplūdimius skirtingais pavadinimais. Jie pavadinti J. Deppo partnerės, jo vaikų, aktorių Marlono Brando ir Heatho Ledgerio bei žurnalo „Rolling Stone“ žurnalisto Hunterio S. Thompsono garbei.

J. Deppas už mažytę 18 hektarų salą sumokėjo 3,6 mln. dolerių. Aktorius ją pastebėjo 2004 metais per filmo „Karibų piratai“ filmavimą. Jam sala tarnauja kaip privati ir saugi oazė. Ji yra visiškai izoliuota.

Aristotlio Onassio sala

Graikų laivybos magnatas Aristotle'is Onassis, buvusios JAV pirmosios ledi Jacqueline Kennedy vyras, buvo vienas iš pirmųjų milijonierių, kuris savo pinigus investavo į privačią salą. Jis nusipirko Skorpios salą, esančią Jonijos jūroje.

Kalbama, jog ši sala buvo parduota prieš kelerius metus, o tarp potencialių pirkėjų buvo ne viena įžymybė – Billas Gatesas, Madonna ir Giorgio Armani. Visas Aristotle'io Onassio turtas testamentu buvo paliktas jo anūkei Athinai Onassis, kuri yra vienintelė Onassių imperijos įpėdinė.

Davido Murdocko sala

Milijardierius verslininkas Davidas Murdockas savo salą Lanai gavo 1985 metais, įsigydamas Havajų kompaniją „Castle & Cook“. D. Murdockas atogrąžų salą pavertė poilsio vieta. Joje yra jūrinis draustinis, dvi golfo aikštelės ir prabangus vandens procedūrų kompleksas.

Melo Gibsono sala

Aktorius Melas Gibsonas savo atogrąžų salą Fidžyje nusipirko už 15 mln. dolerių 2005 metais. Ši maždaug 5,4 tūkst. akrų (2,2 tūkst. hektarų) sala yra viena didžiausių asmeninių salų Ramiajame vandenyne.

Nėra žinoma, kiek laiko aktorius praleidžia savo saloje. Tačiau Fidžis yra žinomas dėl savo augmenijos, nuostabaus oro ir ramios bei jaukios aplinkos.

R. Bransono sala

Žymus britų milijardierius R. Bransonas savo privačią Nekerio salą Britų salyne nusipirko 1978 metais. Tuomet tai buvo tik kelių šimtų tūkstančių dolerių investicija, dabar ši sala kainuoja nepalyginamai daugiau.

Šioje poilsio vietoje, pavadintoje „Great House“, rengiamuose vakarėliuose yra apsilankiusi ne viena Holivudo garsenybė bei Europos karališkųjų šeimų nariai. Naktis šioje išskirtinėje poilsio vietoje kainuoja apie 50 tūkst. dolerių.

Davido Copperfieldo sala

Mago D. Copperfieldo sala yra dalis salyno, kuris tęsiasi daugiau kaip 160 kilometrų šalia saulėtų Bahamų. Šioje saloje 2007 metais vyko „Google“ įkūrėjo Sergejaus Brino vestuvės. Kaimyninės salos priklauso aktoriui Nicholui Cage‘ui ir komikui Eddie Murphy'iui.