Vandens lygis pamario upėse sparčiai kyla jau nuo praėjusio savaitgalio, kai visoje šalyje ir vėl siautė smarki audra. Atmatos upėje pastarosiomis dienomis kiekvieną parą jis kilo nuo 7 iki 12 centimetrų.

Neatsilieka ir Šyša, upė jau daug kur išėjo iš krantų, o per parą iki trečiadienio ryto joje vandens lygis buvo šoktelėjęs net 17 cm. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, vasario 22-ąją vandens lygis Šyšoje ties Šilute buvo 303 cm, kai stichinis šios upės lygis 305 cm.

Ne kas kitas, o tik uraganiniai vakarų krypties vėjai savaitgalį ir pastarosiomis paromis lėmė, kad kilo vandens lygis Baltijos jūroje. Vandens jau kuris laikas nepriima Kuršių marios, todėl vanduo kyla Nemune, Atmatoje, Minijoje, Šyšoje.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad šių metų vasario 19 – 21 dienomis fiksuotas vandens lygis gali patekti net į vasario rekordus.

„Dar vasario 17 dieną apsemta buvo 16 sodybų su 22 gyventojais, o pastarosiomis dienomis jau 16 kaimų su 112 gyventojų. Po vandeniu ir vėl 35 tūkstančiai hektarų laukų, jau apsemtos kelios Žalgirių kaimo gatvės“, – „Šilutės naujienoms“ sakė Savivaldybės civilinės saugos specialistas Rimantas Zimantas.

Anot specialisto, Atmatoje vandens lygis irgi vis dar kyla, tačiau iki sausio 10 dieną buvusio lygio trečiadienį dar trūko 30 centimetrų. „Tikėkimės, kad jo nepasieksime. Vėjas jau nurimo, sinoptikai prognozuoja šaltuko, tad vanduo slūgs ir mariose. Gal tas kilimas stabilizuosis“, – vylėsi jis.

Minija irgi jau kuris laikas išėjusi iš krantų, apsemti daugelio Priekulės gyventojų namai, vanduo tyvuliuoja rūsiuose. Pranešama, kad nuo 3 metrų lygio vanduo pakilo iki beveik 6 m, t.y., antra tiek.

Tiesa, sinoptikai žada atokvėpį nuo stiprių vakarinių vėjų, prognozuojama, kad ir krituliai baigsis, tad galima tikėtis, kad vandens lygis kris.