Popiežius kreipėsi į maždaug 900 tūkst. tikinčiųjų, nepabūgusių šaltų lietingų orų, kad išgirstų Šventojo Tėvo homiliją 200-ųjų metinių parke Kite – mieste, kurį neseniai drebino masiniai protestai prieš vyriausybę.

Argentinoje gimę pontifikas kalbėjo apie „mūsų revoliuciją“ ir būtinybę skleisti katalikų tikėjimą.
„Didžiuliai įvairovės turtai ... tolina mus nuo pagundos, kurią kelia pasiūlymai, artimesni diktatūroms, ideologijoms arba sektantizmui“, – pabrėžė Pranciškus, kuris yra pirmasis iš Lotynų Amerikos kilęs popiežius.

„Kovokite dėl įsitraukimo visais lygmenimis“, – ragino jis, taip pat pasisakydamas už „dialogą“ trečiąją savo kelionės po Pietų Ameriką dieną. Per šią kelionę popiežius dar aplankys Boliviją ir Paragvajų.

Per vėliau surengtą susitikimą su pilietinės visuomenės organizacijomis, įskaitant vietos indėnų grupes, nusistačiusius prieš naftos gavybą jų genčių žemėse, pontifikas pabrėžė, kad Amazonės regionas atlieka itin svarbų vaidmenį „pasaulio ekosistemoje“ ir kad jo „milžiniškai (biologinei) įvairovei“ reikalingas ypatingas dėmesys.

„Ekvadoras, kartu su kitomis Amazonės krašto šalimis, turi galimybę praktikuoti integruojančios ekologijos mokymus“, – sakė jis.

Pranciškus, primindamas praeitą mėnesį paskelbtą savo encikliką, kurioje ragino skubiai imtis veiksmų, galinčių sulėtinti pasaulio klimato pokyčius, antradienį ragino rūpintis, kad Žemė taptų geresnė vieta ateities kartoms.

„Viena aišku – nebegalime nusigręžti nuo savo tikrovės, nuo mūsų brolių, nuo motinos Žemės“, – sakė jis per susitikimą su studentais ir dėstytojais Kito šiauriniame rajone.

Aplinkosaugos iššūkiai tapo opia tema jau aštuonerius metus dirbančiai prezidento Rafaelio Korėjos administracijai, tęsiantis vietos indėnų protestams dėl jų žemių niokojimo, plėtojant kasybą ir naftos gavybą.

Pastarosiomis savaitėmis vyriausybė atsidūrė dar sunkesnėje padėtyje dėl protestų prieš R. Correos socialistinę politiką, pykdančią verslo lyderius, turtinguosius bei viduriniąją klasę, kurie nori, kad šalies vadovas atsistatydintų.

R.Correa, kuris yra didelis dabartinio popiežiaus gerbėjas, surengė privatų susitikimą su Pranciškumi pirmadienio vakarą. Pontifikas vėliau sakė, kad palaimins Ekvadorą, kad jo vidiniai nesutarimai galėtų būti išspręsti.

Per antradienį aukotas mišias Katalikų Bažnyčios vadovas priminė prieš 200 metų Pietų Amerikoje kilusius nepriklausomybės nuo Ispanijos judėjimus.

„Tam šauksmui už laisvę ... nestigo pasišventimo ir jėgos, bet istorija mums byloja, kad jis buvo įtikinamas tik tuomet, kai asmeniškumas, vienvaldystės troškimas buvo atidedamas į šalį“, – pabrėžė Pranciškus.

Jis konkrečiai neminėjo jokios šalies arba vyriausybės regione, žinomame dėl savo ankstesnių dešiniosios pakraipos diktatūrų ir prieštaringai vertinamų kairiųjų pažiūrų lyderių, atėjusių į valdžią pastaraisiais metais.

Tačiau kai kurie tikintieji popiežiaus žodžiuose įžvelgė paslėptą žinią tiek Ekvadoro opozicijai, tiek R.Correai, kuris dalyvavo mišiose.

„Jis netiesiogiai pasakė prezidentui atsižvelgti, kad esama žmonių, kurie turi kitokių idėjų negu jis“, – sakė 22 metų studentas Felipė Laskanas.

Anksčiau popiežius aukojo dideles mišias po atviru dangumi pajūrio mieste Gvajkilyje, kuriose dalyvavo apie 800 tūkst. žmonių. Tąsyk savo homilijoje Pranciškus sutelkė dėmesį į šeimą – visuomenės kertinį akmenį.

Pontifikas viešnagę Ekvadore baigs trečiadienį, kai aplankys Kičės šventovę netoli Kito, kur, kaip tikima, yra apsireiškusi Švč. Mergelė Marija, o vėliau išvyks į Boliviją.

Penktadienį Pranciškus išvyks į Paragvajų, kurio policija sakė drausianti naudoti plakatus, susijusius su kontroversiškomis temomis, tokiomis kaip abortai arba vienalytės santuokos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją