Savaitgalį Bijotuose buvo rūpestingai baigiami svarbiausi pasirengimo sutikti  didįjį lankytojų srautą darbai ir džiaugiamasi – dar iki jo žmonės iš visos Lietuvos autobusais ir lengvaisiais automobiliais virtinėmis suko į nedidukę aikštę, lipo iš mašinų ir pulkais traukė pasižiūrėti statinių, ekpozicijų ir viso landšafto, išraizgyto takais, vejomis ir tvenkinių labirintais, kompozicinio grožio.

Savaitgalį pirmasis Lietuvos Dionizo Poškos Baublių muziejus minėjo 200 metų jubiliejų. 

„Atvykome su vaikais ekskursija iš Kačerginės, užsukome pakeliui, grįždami nuo pajūrio, esam pavargę, bet dar rūpi, kaip atnaujintas D.Poškos muziejus“, - sakė viena iš užkabintų mokytojų.

Šiemet vasarį buvo baigtas 3 mln.litų vertės projektas „Bijotų dvaro sodybos - Baublių komplekso pritaikymas turizmui“, kurį administravo VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra.

1812 metais Baublyje (dengtame drevėto tūkstantmečio ąžuolo tuščiaviduriame kamblyje) senienų muziejų įkūrė profesionalus teisininkas ir mėgėjas etnografas, archeologas Dionizas Poška. Jis yra plačiausiai žinomas kaip poemos „Mužikas Žemaičių ir Lietuvos“ autorius. Jo įkurtas muziejus iki šiol neturi analogų pasaulyje.

1824 m. šalia Baublio buvo pastatytas antrasis ąžuolo kamienas. Jame D. Poška dirbo ir ilsėjosi. Čia jis sudėjo archeologinius radinius, istorinę ir etnografinę medžiagą, senovės dievų atvaizdus, įžymių žmonių portretus ir daugiau kaip 200 knygų bibliotekėlę.

Muziejų kelio renginių startui Bijotai ir Dionizo Poškos Baubliai pasirinkti neatsitiktinai. Bijotų dvaro kompleksas yra lankomiausias kultūrinio turizmo objektas Šilalės rajone, stovi vos už kelių kilometrų nuo Kryžkalnio, autostrados Kaunas-Klaipėda pusiaukelės.

Nuo čia gegužės 12-ąją prasidės ir iki rugsėjo 15-osios per Žemaitiją, Aukštaitiją, Sūduvą, Dzūkiją tęsis ir Mažojoje Lietuvoje baigsis parodų, naujų ekspozicijų atidarymai, edukacinės programos, kultūrinės akcijos, koncertai ir kiti kultūros renginiai, sujungti į vieną Muziejų kelio projektą.

Bijotų dvaras, iš pradžių vadintas Bardžiais, minimas nuo 1558 m. 1788 m. Bardžių-Bijotų dvaro centrą nupirko rašytojas Dionizas Poška (Paškevičius, 1764–1830). Dvare rašytojas gyveno iki mirties, tai yra daugiau nei 40 metų.

„Tikiuosi, pirmojo Lietuvos muziejaus, poeto D.Poškos įkurto tūkstantmečio ąžuolo šerdyje, 200 metų jubiliejus paliks įspūdį apsilankiusiems, parengėm plačią programą. Su vaikais atvykusiųjų laukia žaidimų aikštė, yra kitų pramogų“, - žurnalistei sakė muziejaus vadovė L.Bajorinienė.

Visą dieną malūne veikė „Aštuonračio“ klubas, dvaro amatų kieme galima bus nusikalti proginę monetą, įsigyti žalvario papuošalą, pasivėžinti karieta ir klausytis teatrinės muzikinės impresijos.
Ją atliks aktorė V.Kochanskytė, dainininkai G.Zeicaitė, A.Kozlovskis, mimas A.Mažonas, Klaipėdos koncertų salės styginių kvartetas „Muzika libera“ ir Bijotų kaimo kapela.