Gegužės 3-iąją Pasaulyje minima Saulės diena, skirta žaliajai neišsenkančiai Saulės energijai. Saulės energijos specialistai ir mokslininkai skaičiuoja, kad naudojant pažangias technologijas Lietuvoje šiemet įrengta ir į skirstomąjį tinklą pajungta Saulės energijos jėgainė per 5-7 metus ne tik atsipirks, bet ir duos pelno.

Bene dažniausiai girdima nuomonė, kad Saulės energija yra per brangi, taip pat - kad Saulės šviesos Lietuvoje per mažai.

„Nė vienas iš šių teiginių nėra teisingas“, – šypsosi Saulės energetika jau penketą metų Lietuvoje besidomintis bendrovės „Via Solis“ valdybos pirmininkas Rimvydas Karoblis.

Jis su verslo partneriais yra parengęs planą, kaip įsirengus Saulės (moksliškai vadinamą fotovoltinę (FV) jėgainę, per 5-7 metus, priklausomai nuo jos techninių savybių, susigrąžinti investicijas, o vėliau ir uždirbti. Visa tai įmanoma nuosavoje Saulės jėgainėje pagamintą energiją ne tik vartojant savo reikmėms, bet ir parduodant per LESTO skirstomuosius tinklus, kad ir kaimynams.

LESTO superka palankiu tarifu

„Saulės energija yra nemokama, – pabrėžia R. Karoblis. – Jos nereikia pirkti kaip dujų, kaip naftos ar kito pirminio energijos šaltinio. Tereikia įsirengti FV jėgainę, kad ir ant namo stogo, arba savo kieme. Technologijos dabar taip pažengusios, kad galima itin efektyviai išnaudoti Saulės energiją su mažiausiomis investicijomis ir gauti didžiausia jų grąžą per sąlyginai trumpą laiką“.

Saulės šviesos niekas neapmokestins ir ji švies visada, tad nerimauti, kad trūksta malkų ar anglių, dujos brangsta pernelyg sparčiai, ar vėjas per silpnas neteks. O po 5-7 metų galima skaičiuoti ir uždarbį iš Saulės energijos. Jėgainė apskaičiuota veikti 25-30 m., tad visą likusį laiką ji bus pelninga.

Pavyzdžiui, įsirengus ant namo stogo 4-5 kW galios FV jėgainę, ji Lietuvos sąlygomis investuotojui pagamins 3800-4750 kWh elektros energijos. Šiuo metu skirstomieji tinklai LESTO taiko būtent tokios galios FV jėgainėms elektros supirkimo tarifą 1,44-1,80 Lt/kWh, galiosiantį 12 metų. Nesunku paskaičiuoti, kad jau po 5-7 metų visos investicijos atsipirks, o po to jums duos pelno.

Saulės daugiau nei pakanka

Kitas niekuo nepagrįstas mitas yra tas, kad Saulės šviesos Lietuvoje per mažai. Šiandieninėms saulės jėgainėms nebereikia tiesioginių Saulės spindulių - energija gaminama ir dangų dengiant debesims. Esant saulėtai debesuotai dienai ji veikia net efektyviau, nes debesys atspindi Saulės spindulius ir taip padidina Saulės šviesos srautą, krentantį ant FV modulio paviršiaus, aiškina R. Karoblis.

„Saulės šviesos kiekis krintantis į Lietuvos paviršių yra toks pat kaip ir didžiojoje dalyje Vokietijos teritorijos. O ten FV jėgainės yra įprastas ir abejonių nekeliantis dalykas“, – nuogąstavimus sklaido R. Karoblis.

Nors Saulės diena minima gegužės 3 d., Europoje jai skirti renginiai vyksta ištisas pirmąsias dvi gegužės savaites. Lietuvoje Saulės energijai bei kitiems atsinaujinančios energijos šaltiniams taip pat bus skirtas didelis renginys – gegužės 9 d. Vilniuje vyks konferencija „Atsinaujinančių energijos išteklių darni plėtra Lietuvoje ES kontekste“.