„Būdelėse, kurių viduje yra taromatai, jaučiama siaubinga smarvė. Užėjus net supykino. Nemalonu jose būti. Kažkas turėtų būti daroma, kad smarvės neliktų: ar įrengiamos vėdinimo sistemos, ar kažkaip gaivinamas oras. Dabar įėjus į būdelę taip riečia nosį, kad gali ir apsivemti iš tos smarvės. Galiu tik įsivaizduoti, kas dėsis vasarą, kai bus karšta ir vėdinimas pradarius duris nepadės. Jeigu smarvė nesumažės, prie tų taromatų suskris visos musės ir kiti vabzdžiai“, - piktinosi skaitytoja.

Naudoja valymo priemones

Prekybos centro „IKI“ Viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė GRYNAS.lt komentavo, kad yra naudojamos taromatų valdymo priemonės.

„Taromatų priežiūra reikalauja nemažai laiko ir papildomų priemonių. Mūsų prekybos tinklas turi specializuotas taromatų gamintojų skirtas valymo priemones taromatams. Darbuotojai laikosi gamintojų pateiktų valymo programų, kurios užtikrina kaip įmanoma mažesnį kvapą. Vis dėlto dėl tam tikros taros surinkimo specifikos visiškai panaikinti kvapą yra labai sudėtinga. Artimiausiu metu ketiname pradėti naudoti specializuotas paviršių valymo priemones, kurios naikins patalpose nubėgusių skysčių kvapą. Artėjant šiltajam sezonui daugiau dėmesio bus skiriama kovai su kenkėjais. Mūsų prekybos tinklo logistikos padaliniai stengiasi maksimaliai greitai ir dažnai surinkti pakuočių likučius, kad šie neužsiliktų parduotuvėse“, - komentavo B. Čaikauskaitė.

Vėdina patalpas

Prekybos centro „Maxima“ Komunikacijos skyriaus vadovė Renata Saulytė GRYNAS.lt komentavo, jog pagrindinė priemonė nuo blogo kvapo – vėdinimas.

„Plastikinė tara bei skardinės, kurios yra grąžinamos į taromatus, taupant vietą yra traiškomos, tad taroje likęs skystis, susimaišo su kita grąžinta tara. Natūralu, kad atsiranda nemalonus kvapas. Iš stiklinių butelių išbėga ir alaus bei sulčių likučiai, kurie dar labiau sustiprina nemalonų kvapą. Dar prieš startuojant naujai sistemai buvo mąstoma, kaip išvengti šių nemalonių kvapų, tačiau vienintelis būdas – priduoti jau išplautą tarą. Tačiau, kad į taromatus atnešama tara būtų išplaunama, sunku net suvokti. Niekas tam nenori gaišti papildomai laiko, tad neretai atneša ne tik tarą, su skysčių likučiais. Dažnai ji būna labai užteršta“, - komentavo R. Saulytė.

Pasak jos, buvo numatyta, kad nemalonaus kvapo taromatuose problema gali iškilti, tad visų pirma buvo pasirinktas modelis taromatus rengti ne parduotuvių viduje, bet jų prieigose, specialiai tam skirtose būdelėse: „Tinklo parduotuvėse bei prie jų esančius taromatus prižiūrintys mūsų darbuotojai atsakingi už surinktos taros administravimą (jie iškrauna ir išrūšiuoja jau surinktą tarą), priklausomai nuo taromato užimtumo bei poreikio valo taromatą bei išneša talpas, kurių taromatas dėl reikalavimų neatitikimų, nepriima. Taip pat rūpinasi bendra tvarka taromato būdelėje bei jos prieigose. Taromatai nuolat vėdinami. Kiekvieno taromato viduje yra sumontuota vėdinimo sistema, o pats taromatas vėdinamas ir mechaniškai atidarant langą ar duris.“

Taromatų zoną gali užteršti ir per 15 minučių

Prekybos centro „Rimi“ atstovė Giedrė Bielskytė GRYNAS.lt teigė, kad kartais patys vartotojai labai greitai užteršia taromatus.

„Esame labai griežtai apibrėžę mūsų samdomoms švaros priežiūros įmonėms, kokie turi būti švaros kriterijai, kaip dažnai turi būti valomos tiek ir klientui matomos patalpos, tiek ir vidiniai taromato įrenginiai, kad nesklistų kvapas. Esame sutartyse numatę taip pat ir kokiomis dezinfekcinėmis priemonėmis turi būti valomos patalpos. Tačiau turime pastebėti, kliento zonoje kvapų ir švaros klausimas išsprendžiamas paprasčiau, tuo tarpu kadangi tarą pirkėjai priduoda ne visada švarią, vidiniai taromatų mechanizmai užsiteršia labai greitai. Tad ieškome sprendimų, kaip palaikyti kuo didesnę švarą artėjant šiltiems orams“, - komentavo G. Bielskytė.

Pasak jos, patalpos užsiteršti gali ir per 15 minučių: „Taip pat noriu pastebėti, kad pirkėjai yra linkę palikti įvairias šiukšles taromatuose (pvz., nedepozitinę tarą, dėžes nuo taros ir pan.) - esame stebėję procesą, kaip taromato klientų zona užsiteršė per 15 minučių. Tad šiuo metu dedame pastangas koreguoti valymo grafikus bei stipriname taromatų švaros priežiūrą.“