Dabar, po perversmo departamente, taip vadinamas „Genys“ paskelbtas „Top secret military object“ – šitą frazę su rusišku akcentu padiktuoja Nikolajus, kai prašau nusiųst dar vieną prašymą kirsti papildomą kontrolės postą link atokiai stūksančių milžiniškų metalo konstrukcijų. Kartais leidimą gaunam, o kartais aplinkybės būna nepalankios.

Tiesa, kad Černobylyje aktyviai vykdomi „metalo žaliavų perdirbimo darbai“, todėl kai kuriose vietose ne visą laiką reikalinga auditorija. Sako – „ten padidėjęs fonas dabar – negalima“.

Bet atsiranda entuziastų, kurie žūt būt (tiesiogine tų žodžių prasme) siekia savo tikslo palikti naują grafitį Pripetėj ar ... nušokt nuo tų milžiniškų antenų.

Jau nesistebiu abejingumu milžiniškoms radiacijos dozėms evakuotose Polesės pelkėse, bet kaip budrūs zonos milicininkai kas kartą apsižioplina ir nepastebi grupės „nelegalų“?

Visi, kas buvo Černobylyje bent kartą girdėjo pasakojimą apie grafičio piešėjus, kurie taip užrūstino vadovybę, jog ši skyrė naktinį patrulį į Pripetės gatves. Pirmąją budėjimo naktį tarybų sąjungos ir tarybinės Ukrainos herbai buvo perdažyti „naujomis spalvomis“.

O dabar šie ekstremalai! Kirto zonos ribą, persikėlė per upę, kurioje patruliuoja milicijos valtys ir nepastebėti KPP pareigūnų nušoko nuo antenų su parašiutais!