„Miškai – Lietuvos turtas“ – toks pagrindinis miško, medžioklės ir aplinkos parodos „Sprendimų ratas 2012“, kuri buvo atidaryta Aleksandro Stulginskio universitete, šūkis. Tai vienintelė Lietuvoje tokio pobūdžio paroda, kurioje galima susipažinti su besikeičiančia aplinka, naujomis aplinkosaugos idėjomis, miškininkystės, medžioklės ir aplinkos tvarkymo temomis. Ją jau penktus metus rengia Aleksandro Stulginskio universitetas kartu su Aplinkos ministerija ir Medžiotojų ir žvejų draugija.

Kaip per parodos atidarymą vakar sakė aplinkos viceministras Aleksandras Spruogis, „Sprendimų ratas 2012“ iškalbingai atspindi miškų svarbą, šiuolaikinio darnaus miškų ūkio plėtros tendencijas, naujausius technologinius sprendimus. Lietuvoje miškai užima trečdalį jos teritorijos. Tinkamai visus juos tvarkyti nepriklausomai nuo nuosavybės formos, gausinti jų išteklius – vieni svarbiausių šalies miškų ūkio politikos uždavinių.

Miškui skirta išsami Aplinkos ministerijos ekspozicija. Joje gausu informacijos apie miškus ir jų tvarkymą ne tik miško savininkams ar miškų ūkio specialistams, bet ir platesnei visuomenei. Miško savininkai, be jiems skirtos literatūros, gali gauti ir kvalifikuotą konsultaciją jiems rūpimais miško tvarkymo ar naujo miško įveisimo klausimais. Ekspozicijos lankytojus konsultuoja Aplinkos ministerijos Miškų departamento darbuotojai. Čia galima sutikti ir jaunuosius miško bičiulius.

Labai svarbia užduotimi siekiant išsaugoti miškus ir juos puoselėti Aplinkos ministerija laiko darbą su jaunąja karta. Miškininkų globojamas Jaunųjų miško bičiulių sambūris vienija apie 6 tūkstančius įvairaus amžiaus vaikų, ne tik mylinčių ir globojančių Lietuvos gamtą ir miškus, bet ir savo pavyzdžiu skatinančių tai daryti kitus. Kaip tik tuo tikslu Aplinkos ministerijos stende parodos metu vyksta pramoginės pažintinės akcijos „Piešiu mišką“ ir „Pažink mišką“, kurių visi dalyviai apdovanojami įvairiais prizais.

Su miškų urėdijų veikla parodos lankytojai gali susipažinti Generalinės miškų urėdijos pastatytuose stilinguose medžio namuose. Juose įsikūrė Kėdainių, Raseinių, Valkininkų, Šiaulių ir Rokiškio urėdijų ekspozicijos. Be miško, parodoje atspindėtos ir kitos temos. Tai medienos perdirbimas, medžioklė, komunalinis ūkis, alternatyvūs energijos šaltiniai, aplinkos tvarkymas, kaimo verslai ir kt.

Parodoje „Sprendimų ratas 2012“, kurios bendras plotas – 2,7 ha, dalyvauja 82 firmos, asociacijos ir organizacijos. Visas tris parodos dienas – ji baigsis šeštadienį – lankytojų laukia daugybė renginių. Vakar čia buvo atidaryta tarptautinė medžioklės ir žūklės trofėjų paroda, prasidėjo Lietuvos Respublikos Prezidento taurės žirgų konkūras, rytoj vyks Europos tauriųjų elnių kvieslių čempionatas. Šiais metais ypač gausi parodos šviečiamoji programa.