Lietuvos įstatymuose numatyta, kad mirusiųjų pelenus barstyti galima kapinėse, ir tik specialiai tam skirtose vietose. Deja, ne visose jos įrengtos, tad dalis klaipėdiečių artimųjų pelenus pradėjo barstyti pajūryje.

Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis teigė, kad pelenus trečiadienį, apie 12.30 val., prie pat Olando Kepurės skardžio rado aplinką tvarkęs aplinkotvarkininkas. Ant pelenų gulėjo ir kremavimo žetonas, pažymėtas numeriu.

„Žetone nurodyti Kėdainiai“, - sakė E. Paplauskis.

Jis teigė, kad tai ne pirmas kartas, kai parke aptinkami žmogaus pelenai. Praėjusiais metais vienoje vietoje rastos net 3 pelenų kapsulės.

„Man rūpi ekologiniai klausimai. Sudegintame žmogaus kūne yra kenksmingų medžiagų. Man rūpi, kad jomis aplinka nebūtų teršiama. Be to, pagal įstatymus taip elgtis draudžiama. Barstyti pelenus galima tik kapinėse, ant kapo. Kitaip tariant, norime, kad policija ištirtų šį įstatymo pažeidimą. Norime, kad už tai žmonės būtų nubausti“, - sakė E. Paplauskis.

Jis pabrėžė, kad Olando Kepurės skardis - gausiai lankoma vieta. Pelenai, anot jo, buvo prie pat skardžio, netoli lankytojams skirto tako. „Ir grožio tai tikrai neprideda“, - sakė jis.

Anot ekologo, žmogaus kūne kaupiasi sunkieji metalai. „Sudeginus pelenuose jų yra. Šios medžiagos tikrai neturėtų sklisti“, - įsitikinęs E. Paplauskis.

Specialisto manymu, žmogaus pelenų barstymas yra nepagarba velioniui. „Turėtų būti daugiau pagarbos tokiems dalykams. Policija atliks tyrimą. Yra žetonas“, - sakė jis.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Andromeda Grauslienė teigė, kad policija apie įvykį informaciją turi, bet kol kas tyrimas nepradėtas.

Už žmogaus pelenų išbarstymą tam neskirtoje vietoje numatyta atsakomybė - įspėjimas arba bauda nuo 14 iki 60 eurų.