Jazminai Ozo parke pasodinti kompanijos „Henkel“ ir Vilniaus miesto savivaldybės bendromis pastangomis. Renginio organizatoriai sako, kad po penkerių metų jazminų krūmai turėtų pasiekti iki dviejų metrų aukštį, todėl tuo metu sodas jau turėtų būti gerokai išsiplėtęs.

„Kreipėmės į Vilniaus miesto savivaldybę ir klausėme, kur galėtume tokį dalyką pasidaryti. Mums rekomendavo Ozo parką, jis dar pakankamai yra naujas, jame daug vietos“, - kaip jazminų sodui buvo atrasta mieste vieta pasakojo renginio organizatoriai.

„Henkel Lietuva“ atstovybės klientų vadybininkė Jūratė Micevičiūtė neslėpė, kad parko idėja sieta su jų gaminamu produktu – skalbinių minkštikliu „Silan“, kuris kvepia jazminais. Jazminų sodelis įrengtas kaip dovana Ozo bendruomenei ir kitiems vilniečiams, kad šie galėtų pasimėgauti gamta.

„Kaip kad turime plačiai Vilniuje žinomą sakurų parką, kodėl nepasimėgauti ir jazminais?“, - klausė J. Micevičiūtė. Tiesa, bendrovės atstovė neatskleidė, kiek gi tokia dovana miestui, įmonei kainavo.

Jokiam pasaulio krašte miesto parkų savivaldybės neišlaiko

„Vilniaus miesto parkai“ kraštovaizdžio architektė Ramunė Sanderson džiaugėsi tokia verslo iniciatyva prisidėti prie miesto gražinimo ir minėjo, kad tokių akcijų pastaruoju metu vis daugėja.

„Parkų turime daug, Vilnius garsėja kaip žalias parkas mieste, tačiau tokios dovanos kaip „Henkel“ labai džiugina. Vien tik savivaldybė jokiam pasaulio krašte neišlaiko parkų, parkus išlaiko bendruomenės, privatus verslas – tie, kuriems svarbi graži aplinka, kurie ja rūpinasi“, - sakė R. Sanderson.
Citata
Jazminas tikrai nėra egzotinis augalas Lietuvos klimatui. Nuo senų senovės jis minimas pasakose, dainose, auga močiučių soduose. Jazminai labai gražus, tradicinis augalas.

Vilniaus savivaldybė yra paskelbusi akciją „Dovana Vilniui“, kurios metu privatūs asmenys, verslai gali tiek siūlyti savo iniciatyvas, tiek prisidėti prie jau pateiktų projektų sponsoriavimo.

R. Sanderson
Vilniuje bendrovė „Aviva“ yra prisidėjusi prie Liepų alėjos Gedimino prospekte projekto įgyvendinimo, sakurų sodas prie Baltojo tilto įkurtas minint Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos, rezidavusio Kaune ir karo metais išsaugojusio maždaug 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių, 100-osios gimimo metines. Neseniai gražią socialinę iniciatyvą parodė ir bendrovė „Fazer“ Lukiškių aikštėje užsėjusi rugių lauką.

R. Sanderson teiraujantis apie pasodintus jazminų sodinukus Ozo parke, specialistė teigė, kad jazminas kaip augalas nėra lepus, jis puikiai auga Lietuvos sąlygomis, jam nereikia ypatingos prižiūros – tiesa, kol jis mažiukas, reikėtų jį kurį laiką papildomai laistyti, patręšti.

„Jazminas tikrai nėra egzotinis augalas Lietuvos klimatui. Nuo senų senovės jis minimas pasakose, dainose, auga močiučių soduose. Jazminai labai gražus, tradicinis augalas“, - sakė kraštovaizdžio architektė. Parke pasodinti dviejų rūšių jazminai - mergautinis (lot. Philadelphus virginalis) ir darželinis (Philadelphus coronarius). Abi rūšys įsigytos iš Ignalinos rajono medelyno.

Renginio organizatoriai ir idėjos autoriai kviečia tiek Ozo bendruomenę, tiek kitus miesto gyventojus nelikti abejingais ir ateiti ne tik pasigrožėti jazminais, bet ir pasirūpinti jų priežiūra – nepamiršti juos palaistyti, juo labiau, kad parko teritorijoje telkšo ne vienas prūdelis.