„Su vyru ir beveik metukų sūnumi gyvename viename sostinės senamiesčio butų. Jis erdvus, didelis. Tačiau prieš savaitę pradėjo kankinti tikrai nemaloni bėda – iš kampų ėmė lįsti skruzdės. Mažos, juodos ir tokia gausybė. Iš pradžių jos šmirinėjo tik vonios kambaryje, dabar jau ir virtuvėje nieko negalima ant stalo saldaus palikti. Nežinau, ką daryti, kadangi vaikas mažas, nenoriu naudoti cheminių priemonių. Žinau, reikia žudyti motiną, bet nežinau kaip tai padaryti be chemijos“, - pasakojo skaitytoja.

Skruzdės ieško maisto ir patenka į butus

Biologas, kenkėjų kontrolės ekspertas Liutauras Grigaliūnas GRYNAS.lt teigė, kad skruzdėlės kaip tik dabar ieškosi maisto ir patenka į žmonių namus.

„Dėl skruzdėlių tikrai susiduriama su problema nuolatos - ar tai būtų senamiestis, ar tai būtų miegamasis miesto rajonas. Lauko skruzdėlių suaktyvėjimas visuomet būna pavasarį, kadangi pabunda kolonija. Ji būna namo apačioje, šalia pamatų. Pabudusi kolonija labai plačiai keliauja, ieškodama maisto, kadangi žiemą miegojo ir dabar skruzdės yra alkanos. Jos vaikštinėja plačiame plote, patenka pas žmones. Atrodo, iš kur tos skruzdėlės bute, bet atsiranda tų plyšiukų, nesvarbu, kad tai naujas ar renovuotas būstas“, - kalbėjo L. Grigaliūnas.

Pasak biologo, veiksmingiausiai jas naikina cheminės priemonės: „Atsikratymas yra toks, kad dažniausiai tenka panaudoti vienokią ar kitokią chemiją. Gali būti skysta, bet su ja reikia kviestis specialistus. Galima naudoti prekyboje surandamas neprofesionaliam naudojimui skirtas priemones, įvairūs jaukai pabarstymui ir t.t.“

Dėl vaikų reikėtų naudoti kitokias priemones

Tačiau, pasak biologo, jeigu patalpose gyvena mažas vaikas ar kūdikis, reikėtų naudoti kitokias priemones.

„Jeigu yra vaikas, reikia atsižvelgti ir žiūrėti, kokią chemiją naudoti toje patalpoje, kur vaikas miega ir būna. Galima naudoti kitokias priemones. Yra priemonės, kurios nei garuoja, nei kitaip kenkia, tiesiog yra jauko pavidalo. Skruzdės ėda jauką, nešasi pas save į koloniją ir jos per laiką sunyksta. Toks būtų geriausias variantas, jeigu yra mažas vaikas“, - aiškino L. Grigaliūnas.

Pašnekovo teigimu, iš tiesų teisingas teiginys yra, kad reikia naikinti kolonijos motinėlę: „Yra motinėlė, kuri yra kolonijoje. Ji niekur neropoja, deda kiaušinėlius ir darbininkės, kurias mes matome, turėtų tą jauką nunešti iki pačios motinėlės.“

Liaudiškos priemonės

Nors mokslininkai teigia, kad liaudiškos priemonės kovoje su skruzdėlėmis mažai padeda, tie, kurie nenori naudoti cheminių medžiagų, gali išbandyti kelias alternatyvas.

Šiuos vabzdžius gina lauk riešutmedžių, pomidorų, petražolių, pelynų, citrinų, tabako ir laurų lapai, actas, saulėgrąžų aliejus. Be to, jos nemėgsta kavos tirščių kvapo.

Vienas iš būdų - pabarstyti druskos arba lapų (mėtų, pelynų). Tai atbaido skruzdes ir yra manančių, kad tai neleis nusitiesti kelią į jūsų maisto atsargas.

Taip pat yra teigiančių, kad veikia ir sutrinta kreida. Uogienė irgi gali padėti naikinant šiuos vabzdžius. Sumaišius uogienę su mielėmis, tai tampa nuodingu užtaisu skruzdėms.