Iš miško parsinešė baravykų

Po apsilankymo miške grybautoja Feisbuke patalpino nemažai grybų nuotraukų. Daugiausiai ji surado baravykų. Susisiekus su Onute ji atskleidė, kad grybų randa jau antrą dieną iš eilės. Linksmai nusiteikusi iš miško moteris sugrįžo kelias dienas iš eilės. Kartą labai mažus baravykus ji paliko augti. O kitą rytą atėjusi rado juos gerokai didesnius ir parsinešė namo.

Paklausus, iš kurios vietos neša vertingus grybus, ji sakė, kad grybauja prie tėvo sodybos, kuri yra 4 kilometrus nutolusi nuo Telšių.

„Pradeda dygti baravykai eglynuose. Labai daug yra mažiukų – net gaila rinkti. Raudonikis vienas kitas jau irgi dygsta. Šį rytą buvau nuvažiavusi trumpam į mišką. Tai pasivaikščiojus galima prisirinkti voveraičių. Gana daug lepšių. Jei bus lietaus, grybų bus daugiau“, - pasakojo grybautoja.

Jos teigimu, visi grybai sveiki. Tačiau yra kita problemėlė, su kuria susiduria grybautojai. „Grybus atakuoja sraigės. Matyt, labai pasiilgo grybų“, - svarstė grybautoja.

Būtų gerai, jei sušiltų

Kad grybų Lietuvoje jau galima surasti, patvirtino neseniai GRYNAS.lt žurnalistų kalbintas mikologas, Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto profesorius Ernestas Kutorga. Tuomet jis teigė, kad šiemet voveraičių, lepšių ir raudonviršių atsirado gana anksti – birželio pradžioje.

Tiesa, kurį laiką grybai buvo nustoję augti, bet dabar jų atsirado vėl. „Nuo Joninių prasidėjęs sausringas periodas labai sustabdė grybų vystymąsi, ypač rytų ir pietų Lietuvoje. Palijus ir sudrėkus dirvožemiui grybų augimas paspartėjo visoje Lietuvoje, tačiau jis vis dar vyksta vangiai, kadangi orai yra gana vėsūs“, - tuomet komentavo mokslininkas.

Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vedėjos Jurgos Motiejūnaitės praėjusią savaitę pasidomėjus, kokio grybų derliaus šiemet galima tikėtis, ji aiškino, kad viskas priklausys nuo oro sąlygų: „Svarbiausias rodiklis – lietaus kiekis ir temperatūrų santykis. Jei bus pakankamai (bet ne per daug) lietaus ir ne per aukšta temperatūra, tada grybų bus."

Anot jos, dažniausiai grybų pikas fiksuojamas rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pirmojoje pusėje.

Taip pat jau radote grybų? O gal surinktųjų skaičius – ypatingas? Prašome Jūsų – pasidalinkite nuotraukomis ir džiaugsmu su kitais skaitytojais! Gal net išduosite vietą, kur galima sėkmingai pagrybauti? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt.