Senas geriau už naują

Atsiranda vis daugiau muzikantų, kurie meta iššūkį žodžiui naujas ir pasirenka, tai kas sena ir iš pirmo žvilgsnio jau netinkama naudoti. Puikus pavyzdys yra Niujorko muzikantas Kenas Butleris, pagaminęs apie 400 instrumentų iš daiktų, kuriuos randa atliekų konteineriuose. 

Jo pirmasis kūrinys buvo pagamintas iš kirvio, kuris savo dydžiu visiškai nesiskyrė nuo violončelės ir tuo patraukė autoriaus dėmesį. Kirviui idealiai tiko violončelės dėklas, tiesiog reikėjo pridėti stygas, jas pritvirtinti ir buvo gautas puikiai skambantis styginis instrumentas iš atliekų.

Tokius daiktus kaip sulūžusi riedlentė, ledo ritulio lazda, ramentai, dviračio ratas, šachmatų lenta ir daug kitų, jau pirmąjį gyvenimą nugyvenusių daiktų Kenas Butleris paverčia gitaromis, smuikais, altais ir kitais muzikos instrumentais, rašo portalas hometowndumpsterrental.com. Šia veikla užsiimantis menininkas sulaukia daug dėmesio. Jo kūriniai eksponuojami daugybėje pasaulio muziejų, meniniuose pasirodymuose, muzikos festivaliuose.
Muzikanto Keno Bulterio gitaros - įspūdingos, nors surankiotos iš dalių, rastų konteineriuose

Jis tikrai mato atliekas kitaip nei daugelis mūsų. Kitą kartą, kai tvarkysite savo garažą ar rūsį, pagalvokite, galbūt ir jūs galite kažką prikelti antram gyvenimui.

Vietoje ginklo – instrumentas

Kenas Butleris - ne vienas toks keistų instrumentų mylėtojas. Štai Meksikoje gyvenantis menininkas Pedro Reyesas šaunamųjų ginklų nuolaužas transformuoja į savaime grojančius instrumentus. Jam tenka dažnai akis į akį susidurti su didele rizika ir pavojumi. Ne tik kūrybiškai, išdrįstant perlipti nustatytas ribas ir išbandyti keistas, neįprastas medžiagas muzikos instrumentams, bet ir tiesiogiai. Jis dirba žmogžudystėmis ir dingusiomis moterimis pagarsėjusiame Meksikos Ciudad Juarez mieste.

P. Reyesas pasiryžo savo gimtąjį miestą padaryti gražesne vieta gyventi, ir savo tikslo pradėjo siekti meninėmis priemonėmis. Pasaulio vietoje, kur žurnalistų beveik nėra, o civiliai šaudomi vidury baltos dienos, P. Reyesas keičia smurto įrankių - senų šaunamųjų ginklų, paskirtį ir naudoja juos muzikai.

Įkvėptas apsilankymo įmonėje, kurioje perdirbami seni konfiskuoti ginklai, jis ėmėsi savo pirmojo projekto „Shovels for Guns“. P. Reyesas nusprendė šiuos neapykantos instrumentus paversti meno instrumentais.
„Tik pastarieji gali suteikti gyvenimą ir muziką, o ne atimti juos“, – teigia projekto autorius.

Po pirmojo projekto sekė „Imagine“ (liet. Įsivaizduok) ir „Disarm“ (liet. Nusiginklavimas). „Disarm“ projekto metu menininkas su komanda, naudodamasi programomis Ableton Live, MIDI, ir Max MSP, ginklus pavertė savaime grojančiais instrumentais.

2012 m. vykdyto projekto „Imagine” metu buvo naudojamos Meksikos kariuomenės iš narkotikų prekeivių konfiskuotų ginklų nuolaužos. Ši muzikos instrumentų serija buvo pagaminta bendradarbiaujant su Meksikos muzikantais ir garso studija “Cocolab”. Instrumentai iš ginklų nuolaužų gali būti programuojami ir valdomi kompiuteriu.

„Aš tikiu, kad meno tikslas yra negatyvius žmogaus instinktus paversti kūrybiniais instinktais. Ir noriu savo darbais prisidėti prie socialinės ir psichologinės žmogaus kaitos“, – teigė Pedro Reyesas partalui thecreatorsproject.vice.com.