Senyvas vyras neturi maišelio šuns ekskrementams surinkti.
Vilniaus miesto agentūros vyresnysis aplinkos apsaugos inspektorius Jonas Bacevičius šeimininko teiraujasi, ar šis žinąs apie padidintas baudas už šuns „atliekų“ padarytą žalą gamtai.

Kadangi šuns dovanėlės nuo šiol įkainotos 500 litų padaryta žala aplinkai, o vidutinė administracinė bauda už tokį pažeidimą – 225 litai, pensininko rytas galėjo prasidėti su daugiau nei 700 litų įkainotu pažeidimo protokolu. Šįkart atsipirkta tik maudžiančiu Nikos pasturgaliu.

Vos baudos negavusi šeimininkė: žmonės juk šiukšlina labiau

Vyras intensyviai dėkojo inspektoriui už informaciją ir žadėjo daugiau ir kojos iš namų nekelti be maišelio.

„Labai labai ačiū, daugiau taip nedarysiu, - tikino vilnietis ir nusprendė pagelbėti pareigūnams: „Čia už 10 – 15 minučių bus šunų, bus labai daug.“

Jau pasukus prie pareigūno automobilių, Karoliniškių rajone šunį vedžiojusi Romualda tarsi nepastebėjo, jog jos augintinis pritūpė kiemo pievelėje.
Aplinkosaugininkas Jonas Bacevičius
Šiandien sutikom keletą naminių gyvūnų mylėtojų, juos įspėjome apie naująją tvarką, apie gresiančią atsakomybę. Deja, šį rytą nepavyko nustatyti jokių pažeidimų. Gal žmonės, liaudiškai tariant, „ateis į protą".

Tačiau moteris tikrai pastebėjo ryškią aplinkosaugininko liemenę bei žurnalistų objektyvus. Ji paskubomis grįžo prie išmatų ir jas surinko į kišenėje rastą maišelį.

Vėliau aplinkosaugos pareigūnui ji tikino žinanti, jog už nesurinktus ekskrementus baudžiama 500 litų bauda.

„Ir dar 225 litų administracine bauda“, - pridūrė J. Bacevičius.

„Visuomet surenku. Tik prašymas – kad būtų kur tuos maišiukus išmesti, kad būtų daugiau specialių šiukšliadėžių, - teigė Romualda. - Čia, aplink daugiabučius, viską surenku. O jei važiuojam į mišką – tada ne. Na jau žinot, miške ir briedžiai – visi ten viską daro. Svarbu surinkti, kur žmonių aplinka, kur vaikai. Žinom, kad tai yra nemalonu – juk matom, kas pavasarį darosi. Norisi gyventi švariai. Juk pažiūrėkite, kas prie ežerų darosi. Bet žinote, žmonės labiau šiukšlina, negu šunys, galiu pasakyti. Kiek šiukšlių... nors ir visokios akcijos „Darom“ vyksta. Tai kažkaip tokių žmonių nebaudžia, baudžia tuos, kas turi šunis. Kur iš tikrųjų, net jei ir nesurinkus, per savaitę toje vietoje jau nieko nebesimatytų...“

Baudą kol kas yra gavęs tik greito maisto mėgėjas

Šuns šeimininkė svarstė, jog išaugusios baudos už žalą aplinkai – gerai, tačiau vis vien nėra kur dėti surinktų šuns ekskrementų.

„Kur dabar man jį dėti? Nešiotis, ar namo neštis?“, - moteris kilstelėjo maišelį, išgelbėjusį nuo didelės baudos.

Kita senyva ponia, vedžiojanti miniatiūrinį šunelį, iškart išsitraukė maišelį ir sulaukė aplinkosaugininkų pagyrimo.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento aplinkosaugininkas J. Bacevičius teigia, jog toks reidas – kol kas pirmasis.
Ir baudą ne už šuns ekskrementus, tačiau už per automobilio langą švysteltas greitojo maisto restorano atliekas turi tik vienas vilnietis. Jam tai kainavo apie 700 litų.
Nuo šiol aplinkosaugininkai kartu su policijos pareigūnais žada reidus dėl šiukšlinimo ir šunų ekskrementų nesurinkimo vykdyti mažiausiai du kartus per mėnesį.

Vyresnysis aplinkosaugos pareigūnas Jonas Bacevičius
„Yra prasmės drausminti tokius neatsakingus gyventojus, kurie neatsakingai elgiasi su aplinka, ir siekti, kad sostinė būtų švaresnė. O šiandien sutikom keletą naminių gyvūnų mylėtojų, juos įspėjome apie naująją tvarką, apie gresiančią atsakomybę. Deja, šį rytą nepavyko nustatyti jokių pažeidimų. Gal žmonės, liaudiškai tariant, „ateis į protą“, - teigė Vilniaus miesto agentūros vyresnysis aplinkos apsaugos inspektorius J. Bacevičius.

Į kritiką dėl šunų ekskrementams skirtų dėžučių trūkumo J. Bacevičius atsakė, jog nei savivaldybė, nei aplinkos apsaugos departamentas neužtikrins tokios dėžutės kiekvienam piliečiui, įrengtos kas dešimt metrų. O nunešti maišelį su surinktomis atliekomis 100 ar 200 metrų, nėra toks jau didelis nepatogumas.