Kokiame rūsyje laikyti daržoves?

Gamtinės žemdirbystės žinovas Saulius Jasionis sakė, kad norint gerai išlaikyti daržoves reikia atsigręžti į praeitį ir paanalizuoti, kaip elgėsi mūsų seneliai ir proseneliai. Anot jo, už kaimišką rūsį geresnės vietos vis dar neatrasta. Pašnekovas pats ten laiko savo užaugtinas daržoves ir kitiems rekomenduoja daryti tą patį.

„Geriausia daržovės laikosi kaimiškame rūsyje. Kas to neturi, rudenį gali išsikasti maždaug metro gylio duobes ir ten sudėti daržoves. Visa tai reiktų uždengti šienu. Taip daržovės išsilaiko dar geriau nei rūsyje. Tiesa, yra vienas minusas – daržoves žiemą sunkiau paimti, nes duobės viršus gali užšalti“, - aiškino S. Jasionis.
Saulius Jasionis/ R. Šemelytės nuotr.
Kita vertus, anot jo, nebūtina stengtis daržoves saugoti per žiemą. Vyras aiškino, kad anksčiau daržo gėrybės dažniausiai būdavo raugiamos. „Prieš 100 metų šviežių daržovių per žiemą nelabai kas laikydavo. Daržovių asortimentas būdavo nedidelis ir dažniausiai viską žmonės statinėse raugdavo. Tokiu atveju viskas garantuotai išsilaiko. Be to, taip ir nuo graužikų apsiginama. Taip paruoštas daržoves dar net sveikiau valgyti: atsiranda pieno rūgšties, gerųjų bakterijų, padaugėja vitaminų“, - kalbėjo vyras.
S. Jasionis
Daržovės geriau išsilaiko, kai jos sluoksniuojamos krienų lapais ar netgi šaknimis. Krienai turi „antibiotikų“, kurie užmuša puvimo bakterijas. Taip pat norint, kad daržovės gerai išsilaikytų, reikia rinkti tik nepažeistas. Reikia apžiūrėti, kad nebūtų apgraužtos, apdaužytos. Be to, šlapių nereikia dėti į rūsį.

Tačiau jis pridėjo, kad daugiabučių rūsiuose vargiai pavyks daržoves išlaikyti per žiemą, kadangi jie per sausi ir šilti. Yra keli kriterijai, pagal kuriuos sprendžiama, ar rūsys tinka daržovių laikymui: „Svarbu, kad nebūtų perteklinės drėgmės. Ji turėtų siekti 80-90 proc. O temperatūra turėtų būti nuo 1 iki 6 laipsnių. Jei ji aukštesnė, greičiau prasideda vegetacija ir daržovės gali sužaliuoti. Ropes ir ridikus reikėtų laikyti iki 5 laipsnių temperatūroje“, - koks turi būti rūsys, pasakojo S. Jasionis.

Ilgiau išsaugoti šviežias daržoves padeda krienai

Visgi jis nemano, kad vegetacija pražudo daržoves. Gamtinės žemdirbystės žinovo nuomone, apvytimas nėra blogiausias variantas: „Atsiradę keli lapukai tikrai nėra baisu. Pavytimas yra natūralus procesas. Tai reiškia, kad daržovė neteko drėgmės. Bet kokybė dėl to nenukenčia. Kai ilgai stovi, kiekvienoje daržovėje medžiagų mažėja, bet pagrindinės maistinės savybės tikrai lieka. Žymiai blogiau, jeigu daržovės sušąla,“ - kalbėjo pašnekovas.
Daržovės gerai laikosi ir šaldytuve

Tiems, kas gyvena daugiabučiuose, bet nori daržovių turėti iki pavasario, pašnekovas taip pat dalino patarimų. „Daugiabučių rūsiuose, kur yra šiluminiai mazgai, niekas gerai neišsilaiko. Rūsiai sausi, todėl ten viskas suvysta. O balkone daržovių nepatariu laikyti, nes ten viskas sušaltų. Visai gera išeitis – šaldytuvo daržovių skyrius. Pats išbandžiau, kad daržovės gerai laikosi sudėtos į polietileninius maišelius. Tačiau jie šaldytuve turi būti laikomi neužrišti. To reikia, kad vyktų vėdinimasis. Taip morkos, burokėliai, ridikai puikiausiai išsilaiko per žiemą“, - patarė S. Jasionis, pridėjęs, kad nusprendę daržoves laikyti kitur, turi žinoti, jog jas geriausia sandėliuoti tamsioje vietoje

Kita svarbi taisyklė – daržovių jokiu būdu negalima laikyti toje pačioje patalpoje, kur laikomi vaisiai: „Obuoliai skatina gedimo procesus. Jie išskiria dujas, kurios skatina greitą audinių brendimą ir gedimą,“ - perspėjo gamtinės žemdirbystės pradininkas.

Vis dėlto, yra viena gudrybė, kuria gali pasinaudoti norintys daugiabučio rūsyje laikyti morkas. „Sausame rūsyje galima papilti drėgno smėlio ir į jį reikėtų sukišti morkas. Tada jos nesuvysta“, - sakė gamtinės žemdirbystės žinovas.

O štai moliūgą puikiausiai galima laikyti namuose. Vienintelė būtina sąlyga – sausos patalpos. Ideali temperatūra – apie 10 laipsnių. Šios daržovės į rūsį nešti tikrai nereikia, nes ten ji labai greitai supelytų ir supūtų.
S. Jasionis
Geriausia daržovės laikosi kaimiškame rūsyje. Kas to neturi, rudenį gali išsikasti maždaug metro gylio duobes ir ten sudėti daržoves. Visa tai reiktų uždengti šienu. Taip daržovės išsilaiko dar geriau nei rūsyje. Tiesa, yra vienas minusas – daržoves žiemą sunkiau paimti, nes duobės viršus gali užšalti.

 S. Jasionis davė ir dar vieną, daugeliui iki šiol negirdėtą patarimą: „Daržovės geriau išsilaiko, kai jos sluoksniuojamos su krienų lapais ar netgi šaknimis. Krienai turi „antibiotikų“, kurie užmuša puvimo bakterijas. Taip pat norint, kad daržovės gerai išsilaikytų, reikia rinkti tik nepažeistas. Reikia apžiūrėti, kad nebūtų apgraužtos, apdaužytos. Be to, šlapių nereikia dėti į rūsį.“

Bulvių kartu su svogūnais geriau nelaikyti

Viena daržoves sandėliuojanti įmonė pateikė dar daugiau patarimų norintiems kuo ilgiau išsaugoti daržoves. Jos atstovė Rita mano, kad burokėliai, morkos ir ropės ilgiau išlieka šviežios, kai visa tai sudedama į sausas dėžes, kurios laikomos rūsyje. Tačiau vien tik to neužtenka – reikia sluoksniais paberti smėlio.
Obuolių kartu su daržovėmis geriau nelaikyti

Bulves, sudėtas į dėžes ir uždengtas šiaudais, ji taip pat patarė laikyti rūsyje. Tiems, kurie nori ilgai turėti savo obuolių, įmonė ir vėl turi ką patarti. Kiekvieną obuolį Rita siūlo patepti medžiaga, sumirkyta glicerine, arba kiekvieną vaisių suvynioti į popierių. Taip pat manoma, kad obuoliai žymiai geriau išsilaiko, jei jie laikomi dėžėse užberti medžio pjuvenomis.

GRYNAS.lt anksčiau pasidalijo portalo treehugger.com pateiktais patarimais, kaip ilgiau namuose išlaikyti šviežias daržoves. Pavyzdžiui, avokadus patartina laikyti dėžutėje su keliomis riekelėmis raudonojo svogūno. Prieskoninės žolelės išliks ilgiau, jei bus pamerkiamos. Jomis rūpinkitės kaip ir gėlėmis: laikykite kambario temperatūroje, pakirpkite kotelius, pastoviai keiskite vandenį.

Jei ruošiatės morkas pasidėti į šaldytuvą, patariama nupjauti žaliąją dalį, antraip morkos per greit suminkštės ir taps netinkamos valgyti. Be to, portalas pataria nelaikyti bulvių kartu su svogūnais. Svogūnai išskiria tam tikrą medžiagą, kuri gali anksčiau laiko sugadinti bulves.

Savų daržovių auginimas yra aplinkai draugiška veikla, kadangi jų turintiems žmonėms nereikia maisto pirkti. O tokiu būdu be reikalo nenuperkama ir pakuočių, kurios netrukus virsta atliekomis. Be to, savoje žemėje daržoves auginantys žmonės, tikėtina, nepiknaudžiauja trąšomis ir tokiu būdu neteršia aplinkos.