Per geografijos pamokas per langą „varnas šaudžiusiems“ arba savo automobilyje navigacinės sistemos neturintiems pasufleruosime – Šveicariją galima rasti Jonavos rajone 1 km į rytus nuo kelio Kaunas–Zarasai–Daugpilis. Šiame kaimelyje gyvena vos 848 žmonės, arba bent jau tiek gyveno 2001 m, kai vyko visuotinis gyventojų surašymas. Istoriniuose šaltiniuose Šveicarijos kaimas minimas dar nuo XVIII amžiaus. Tikslių žinių, nuo ko kilo kaimo pavadinimas, nėra, manoma, kad jį sugalvojo kažkuris vietos dvarininkas, kuriam kadaise keliaujant po Europą labiausiai įsiminė Šveicarijos valstybė, todėl jis nusprendė pavadinti gyvenvietę Šveicarijos vardu.

Kokie kuriozai kyla gyvenant Venecijoje?

Jonava keliautojams gali pasiūlyti ir dar vieną skambaus pavadinimo kaimą. Važiuojant į pietryčius nuo Jonavos, keliu į Ruklą, jus pasitiks kelio lentelė Venecija.

Ruklos seniūnijos seniūnas Gintas Jasulionis GRYNAS.lt sakė, kad nuo Karmėlavos iki Ruklos visa galybė skambių pavadinimų – ir Londonas, ir Paryžius, Berlynas, Kaukazas. Kaukazas įsikūręs pačioje Karmėlavoje, toliau yra Berlynas, Šveicarija yra Šveicarijos seniūnijoje, kurioje yra ir Londonas, ir Paryžius,  ir Varšuvėlė.

Londonas, Šveicarija, Venecija
„Aš galiu pasakyti tiktai tiek, kad berods XVIII amžiuje jau šitie pavadinimai yra buvę. Mano vienas kolega, kuris domisi istorija ir knisasi po bažnytinius archyvus, Skarulių bažnytiniame archyve rado, kad Venecija pavadinimas jau buvo XVIII amžiaus viduryje minimas. O kilmė, tai žinote, niekas neužrašė, tik visokių legendų yra, kad buvo kažkoks dvarininkas, kuris pavažinėjo po platų pasaulį ir paskui atvažiavęs į savo žemes suskirstė visus pavadinimus“, - pasakojo Ruklos seniūnas.
Citata
Ta žemė buvo labai pelkėta, nederlinga ir negraži. Todėl visi ją vadino Velnyne. Bet kada profesorius pasodino 14 ha sodą ir šis sužydėjo, nuo to ir kilo pavadinimas Rojus.

Paklaustas apie vietovių panašumus, pašnekovas teigė, kad galbūt anuomet tų panašumų ir būta: „Galbūt buvo kažkokios asociacijos. Šiandien Venecija aišku yra prie vandens, prie Neries, Šveicarija gal dėl to, kad turi kalniukus“, - svarstė G. Jasiulionis.

Vyras pats prisipažino gyvenantis Venecijoje ir dėl to dažnai patiriantis įvairių kuriozų: „Kurioziškos situacijos būna visą laiką, ypač, kai man paskambina telefoniniai veikėjai ir pradeda apklausas. Kai aš pasakau, kad esu dabar Venecijoje, jie greitai padeda ragelį, nes bijo, kad jiems „neprisuktų“ (pinigų iš sąskaitos – red. past.). O šiaip vienas mano kolega gyvena Šveicarijoje ir jeigu jis kur nors kokiame pažįstamų rate, kuriame nėra jonaviečių, pasako, kad gyvena Šveicarijoje, bet dažnai pas draugą nuvažiuoja į Veneciją, tai labai gražiai skamba. Visi iškart puola klausti, kiek jis uždirba, kad gali gyventi Šveicarijoje, išeina tokie paradoksai“, - juokiasi Ruklos seniūnas.

Kaip Velnynė virto Rojumi

Tiems, kam žemiški miestai ne prieš širdies, siūlote tiesiausiu taikymu vykti į Ignaliną – už 6 km nuo Dūkšto ežero rasite dangiško pavadinimo Rojaus kaimelį. 2011 m. duomenimis, šis kaimelis oficialiai turėjo vos 13 gyventojų. Pasakojama, kad anksčiau Velnyne vadintame kaime 19 pab.-20 a. pradžioje gyveno vaismedžių veislių tyrėjas Adomas Hrebnickis. Jis ten užveisė tokį didelį sodą, kad ilgainiui kaimelis buvo pervadintas iš Velnynės į Rojų. Šiuo metu kaimelyje veikia memorialinis A. Hrebnickio muziejus. Šio muziejaus direktorė Renata Veličkienė GRYNAS.lt sakė pati Rojuje negyventi, tačiau čia dirbanti.
Citata
Galbūt buvo kažkokios asociacijos. Šiandien Venecija aišku yra prie vandens, prie Neries, Šveicarija gal dėl to, kad turi kalniukus.

„Adomas Hrebnickis vedė netoli Beržininkų žmoną ir kraičio gavo 24 ha žemės. Ta žemė buvo labai pelkėta, nederlinga ir negraži. Todėl visi ją vadino Velnyne. Bet kada profesorius pasodino 14 ha sodą ir šis sužydėjo, nuo to ir kilo pavadinimas Rojus. Tas pavadinimas tarp žmonių labai prilipo ir nuo 1922 m. šitas vienkiemis vadinamas Rojaus kaimu“, - trumpą kaimelio pavadinimo atsiradimo istoriją paaiškino R. Veličkienė.

Šiuo metu Rojaus kaime didingi sodai nebežydi, nes nėra kam juos prižiūrėti: „Sodas dabar yra jau peraugęs, neprižiūrimas, o muziejui priklauso 4 ha aplink, net Rojuje vis tiek labai gražu“.

Iš viso Rojaus kaime pastoviai gyvena viena šeima, o kiti atvažiuoja sezono metu, kada šilta.