Performansu su actu netikėjo pati

„Chemtrail“ teorijos šalininkai pasaulyje jau seniai kalba apie neva specialiai iš lėktuvų purškiamus nuodus. O Lietuvoje tai didesnio dėmesio sulaukė, kai visai neseniai M. Bartašiūnaitė savo „Facebook“ profilyje paskelbė vaizdo įrašą, kuriame ji kaitina actą. Esą tai išsklaido teršalus.

M. Bartašiūnaitė teigė, jog šios priemonės griebėsi ne todėl, kad tikėtų jos nauda, bet norėdama atkreipti visuomenės dėmesį. Tačiau ją supykdė tai, kad šis jos vaizdo įrašas, kurį pašnekovė vadina performansu, sukėlė masinę juoko bangą.

Pasidomėjus, ar garinamas actas pagerino jos sveikatą, moteris sakė, kad jos tikslas buvo visai kitas – atkreipti visuomenės dėmesį: „Internete radau vieną receptą. Šituo performansu per „Facebook“ sulaukiau didelio dėmesio. Žmonės nesuprato, ar aš „trolinau“ ar mane „trolino“. Aš nežinau, ar veikia actas. Kad įsitikintum, reikia 30 dienų, bet aš tam neturiu laiko. Actas sutraukia teršalų plėvelę. Reikia į verdantį vandenį įpilti 70 proc. acto esenciją. Kuo stipresnis, tuo geriau. Man reikėjo apsimesti idiote ir įkelti video į „Facebook“, kaip balkone garinu actą, kad atkreipčiau dėmesį, kad prasidėtų kalbos.“

Kitas konspiracijos teorijos šalininkas Robertas Mackevičius sakė, kad „Chemtrail“ lėktuvai į aplinką specialiai skleidžia aliuminio dulkes ir bario junginius. Ir, jo nuomone, kaip tik barį ir naikina acto garai.
Milda Bartašiūnaitė

Noriai apie „Chemtrail“ teoriją kalbėjusi M. Bartašiūnaitė sakė, kad jos ištakos siekia 1975 metus. Ir ji, moters įsitikinimu, atkeliavo iš JAV. Taip pat ji tiki, kad „žmonių nuodijimu“ yra suinteresuota labai daug įmonių ir pavienių asmenų.

Šia teorija aklai tikinti pašnekovė pasakojo, kad viena iš rimčiausių „Chemtrail“ blogybių – absoliuti klimato kontrolė. „Lėktuvų vandens inversijos (nuo karščio susikondensavęs vanduo, - red. past.) išnyksta po 2 – 3 minučių. O šitie chemikalai - nenyksta. Jie plečiasi ir padengia dangų sidabrine plėvele. Ją sudaro aliuminio dulkės ir bario oksidai. Jie atspindi saulės spindulius ir dėl to žemė neįšyla. Taip vykdoma klimato kontrolė. Tačiau viskas nukrenta ant žemės – su krituliais nusileidžia. Tokiu būdu teršiama mūsų žemė ir kenkiama sveikatai. Įkvėpus daug metalų jie nusėda mūsų smegenyse“, - įnirtingai kalbėjo niekuo nepagrįsta teorija tikinti moteris.
D. Bručas
Aš nežinau, kaip atsirado ta teorija. Tokiu pačiu principu galima sukurti teoriją, kad ir iš mašinų kažkas purškiama. Yra įvairiausių sąmokslo teorijų. Mano akimis žiūrint, čia yra visiška nesąmonė. Bet kai kurie žmonės linkę išsigalvoti. Aš pats tuo netikiu ir nežinau, kaip tai būtų galima paaiškinti.

Be to, ji spėjo, kad specialiai į dangų purškiami chemikalai gali bet kada užtraukti lietų ar sausrą. Pašnekovė aiškino, kad „Chemtrail“ poveikį jau pajuto ir Lietuva. „Globali mafija kuri purškia, gali kontroliuoti visų šalių klimatus: kur reikia, ten debesis ir nusiunčiamas. Bet kada galima padaryti potvynius, sausras. Tai naudinga, jei nori visiškai sužlugdyti valstybę. 2003 m. Lietuvoje buvo viena didžiausių sausrų, o Vokietijoje, Austrijoje, Vengrijoje buvo didžiulis potvynis. Vandens lygis buvo pakilęs 10 metrų. Pas mus visą vasarą nelijo, o už 1000 km viskas skendo. Klausimas: ar čia nėra kažkas pareguliuota?“ – kalbėjo M. Bartašiūnaitė.

Įtarinėja pigių skrydžių kompanijas

Tačiau tokiais įtarimais jos virtinė toli gražu nesibaigia. Moteris turi ką pasakyti ir apie pigių skrydžių bendroves. Jos teigimu, šios aviakompanijos nėra suinteresuotos priimti keleivių bagažo, nes jam skirtoje vietoje laikomos statinės, iš kurių sklinda teršalai.
M. Bartašiūnaitė savo "Facebook" profilyje paskelbė savo pačios padarytas nuotraukas, kuriose neva užfiksuota, kaip lėktuvai purškia chemikalus

„Kodėl pigių skrydžių bendrovės tokios pigios? Jos nėra labdaringos organizacijos. Šios kompanijos taip apmokestina bagažą, kad žmonės jo neimtų. Viskas dėl to, kad bagažo skyriuje, kur turėtų būti bagažas, yra cisternos“, - pasakojo moteris, apie tai perskaičiusi internete.

Niekeno nepatvirtintus faktus dėstanti M. Bartašiūnaitė netrukus pateikė dar keistesnių faktų. Ji teigė turinti duomenų apie dėl chemikalų nuolat blogėjančią žmonių sveikatą ir apie ypatingą apsinuodijimą iš lėktuvų pilamais chemikalais.

„Žmonių sveikata negerėja. Psichiatras D. Pūras sako, kad kas antras vaikas turi psichinį sutrikimą. Tačiau tai naudinga vaistininkams. Kuo daugiau žmonės serga, tuo daugiau vaistų parduosi. Žinau, kad vieno reiso metu labai stipriai apsinuodijo lėktuvo darbuotojai ir keleiviai, nes oro filtrai nėra dažnai keičiami. Todėl labai stipri nuodų dozė pateko į vidų. Keleivius užkišo pinigais, kad tylėtų, nes tai yra super slaptas projektas“, - samprotavo M. Bartašiūnaitė.

R. Mackevičius pažėrė dar keistesnių faktų. Jo teigimu, į lėktuvų kurą specialiai pilamas cheminis priedas. O kiti lėktuvai, vyro įsitikinimu, nuodus purškia specialiais purkštukais. „Kuro sistemos vamzdynai išvedžioti per 18 Europos šalių 1 metro gylyje“, - dėstė konspiracijos teorijos šalininkas.

Mokslininkams sąmokslo teorija kelia juoką

Vis dėlto eksperimentas, kurio metu buvo kaitinamas actas, pralinksmino ne tik M. Bartašiūnaitės „Facebook“ draugus, bet ir mokslininkus. Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aviacinės mechanikos katedros dėstytojas, docentas Domantas Bručas teigė niekaip negalintis paaiškinti šios sąmokslo teorijos. Taip pat jis net nebadė spėti, dėl kokių priežasčių šios teorijos šalininkai kaitina actą.
Domantas Bručas

„Aš nežinau, kaip atsirado ta teorija. Tokiu pačiu principu galima sukurti teoriją, kad ir iš mašinų kažkas purškiama. Yra įvairiausių sąmokslo teorijų. Mano akimis žiūrint, čia yra visiška nesąmonė. Bet kai kurie žmonės linkę išsigalvoti. Aš pats tuo netikiu ir nežinau, kaip tai būtų galima paaiškinti“, - GRYNAS.lt kalbėjo mokslininkas.

Anot jo, jei šios teorijos šalininkai mano, kad lėktuvą lydinti juosta susidaro iš chemikalų, labai klysta. D. Bručas sakė, kad tai paprasčiausiai yra besikondensuojantis vanduo. „Degantis kuras skyla į anglies dvideginį ir vandenį. Esant aukštai temperatūrai garai, išeidami iš variklio, greitai kondensuojasi šaltyje ir žemame slėgyje. Tokiu būdu susidaro pastebima juosta. Kuro sudega sąlyginai nemažai, todėl ir juosta aiškiai matosi“, - teigė docentas.
M. Bartašiūnaitė
Internete radau vieną receptą. Šituo performansu per „Facebook“ sulaukiau didelio dėmesio. Žmonės nesuprato, ar aš „trolinau“ ar mane „trolino“. Aš nežinau, ar veikia actas. Kad įsitikintum, reikia 30 dienų, bet aš tam neturiu laiko.

Jis aiškino, kad lėktuvą lydinčios juostos ilgis priklauso nuo variklio galios ir su tuo susijusio skrydžio greičio. Mokslininko teigimu, jei lėktuvo galingumas didesnis ir dėl to jis skrenda greičiau, sudeginama daugiau kuro ir į aplinką išmetama daugiau vandens.

„Be jokios abejonės, bet koks lėktuvas išmeta dujas su vandens garais. Ir dideliame aukštyje lieka pėdsakas. Išsisklaidymo greitis priklauso nuo vėjo ir kitų aplinkos sąlygų“, - tikino pašnekovas.

Jo teigimu, vienintelė tokio kondensato grėsmė – galimas prisidėjimas prie šiltnamio efekto. Tačiau mokslininkas teigė, kad ir tai moksliškai nėra įrodyta: „Yra studijų, kuriose teigiama, kad inversijos turi įtakos klimato atšilimui. Tokiu būdu galimai formuojamas šiltnamio efektas, nes susidaro papildomi debesys. Bet tai yra tik hipotezė, kuri nėra įrodyta. Apibendrinant, kondensuojasi vandens garai ir jie sudaro kažką panašaus į debesį."
Mokslininkai teigia, kad iš lėktuvų tikrai niekas nepurškiama

Psichoterapeutas: viskas dėl per didelio susireikšminimo

Kiek anksčiau žurnalistų paprašytas įvertinti „Chemtrail“ fanatikų fenomeną, psichoterapeutas Olegas Lapinas sakė, kad tokiu atveju sureikšminamas buvimo žemėje pojūtis. Ant jo, dėl to ir atsiranda konspiracijos teorijos.

Taip pat specialistas sakė, kad visos jos susijusios su grupiniu egocentrizmu, kai konkreti žmonių grupė save suvokia kaip laibai svarbią. Be to, ji save laiko ne tik išskirtine, bet ir ypatingai persekiojama.

„Neigiamo egocentrizmo išraiška yra paranoja, kuomet žmogus jaučiasi itin svarbus, todėl kažkokie žmonės ar organizacijos jį persekioja. Šiame santykyje žmogus jaučiasi esąs auka. (...) Mes manome, kad esame labai svarbūs, todėl pavojingi kokiai nors itin galingai slaptai organizacijai. Pastaroji visomis išgalėmis bando mums pakenkti, mumis manipuliuoja. Esame tokie ypatingi, kad kažkas skiria milijardines lėšas, kažką skleidžia, gamina, kad tik mums – Jonui, Petrui, Marytei – būtų blogiau. Tie kenkėjai yra masonai, korporacijos ir panašiai“, – svetainei vlmedicina.lt yra sakęs O. Lapinas.