Margučių dažymui renkantis cheminius dažus kartu su jais nusiperkate ir tam tikrų priedų, kurie galiausiai gali pradėti kenkti aplinkai. Nuotekų valymo įrenginiai įveikia ne visas chemines medžiagas, todėl neišvalytos patenka atgal į aplinką. Žinoma, margučių dažai visiškai neužterš mūsų upių ir ežerų, tačiau jei norime gyventi tausodami aplinką galime pagalvoti ir apie alternatyvas.

Yra senieji kiaušinių marginimo būdai, kuriuos pasirinkę, be kita ko, galėsime geriau susipažinti su gamta. Juk norint kiaušinius marginti kitaip mums reikės prisirinkti įvairių žolelių.

Pasirodo, kad norint patinkančia spalva nudažyti kiaušinį visai nebūtina skubėti į prekybos centrą pirkti dažų. Geriau apsidairius galima rasti natūralių priemonių, kurios puikiai pakeis kiaušinių spalvą. Tautodailininkės davė vertingų patarimų, kaip tai padaryti.

Geltona spalva

Jeigu ant velykinio stalo norite pasidėti geltoną, saulės spalvos margutį, turėtumėte naudoti ciberžolę: „Yra švarus, geltonas prieskonis ciberžolė, galima ją virti įdedant arba druskos, arba acto. Išeina aiški, graži geltona saulytės spalva“, - sakė A. Rauktienė.

Taip pat jei turite šafrano prieskonio, jį susmulkinus ir užpylus vandeniu arba degtine ir išlaikius parą gausite, tikrų tikriausią natūralų geltoną dažiklį. Vis dėlto šis prieskonis kainuoja labai brangiai, todėl parankiau rinktis ciberžolę.
Margučiai

Mėlyna spalva

Ryškiai mėlynus margučius galima gauti nusipirkus raudonųjų kopūstų. Jų galima rasti visuose prekybos centruose.

„Kiaušinį reikia užmerkti į raudonųjų kopūstų, kurių dabar yra visose parduotuvėse, užpilą. Reikia kopūstus smulkiai supjaustyti - kaip salotoms. Tada juos reikia užpilti vandeniu ir pamirkyti maždaug parą, kol vanduo pasidaro violetinis ir tamsus. Į tą skystį išėmus kopūstus reikėtų įmerkti virtus kiaušinius. Išeina graži mėlyna spalva, tamsi ir intensyvi“, - teigė A. Rauktienė.
Margučiai

Raudona spalva

Raudona spalva puikiai dažo raudonasis vynas, kurio dažomąsias savybes visi pastebime netyčia jį išliejus. Taip pat raudonų dažų galima pasigaminti iš įvairių uogų: serbentai, avietės, vyšnios.

Vienas puikiausių raudonų dažiklių yra burokėliai ir burokėlių sultys. Ši daržovė gali labai gražiai raudonai nuspalvinti margučius.
Margučiai

Ruda spalva

Geriausiai žinomas natūralus kiaušinių marginimo būdas – svogūnų lukštų dažai. Šis būdas naudojamas jau seniai. Jis populiarus ir dabar. Kai kurie tautodailininkai teigia, kad nereikia išradinėti dviračio ir naudotis patikrintais būdais.

„Senais laikais pirmoji kiaušinių dažymo priemonė buvo svogūnų lukštai: raudonesni išgaudavo raudonesnę spalvą, geltoni – rusvą spalvą“, - kalbėjo A. Rauktienė.
Svogūnų lukštais dažyti margučiai. Skaitytojos Vitalijos nuotr.

Juoda spalva

Kad išgautumėte juodą spalvą, reikės šiek tiek pavargti ir pasikliauti senoviniu kiaušinių marginimo receptu. Velykoms juodų kiaušinių nusimarginti nepavyks, bet jeigu norite juodų kiaušinių atvelykiui, pradėkite ruoštis jau dabar.

„Pilką ir juodą spalvą galima išgauti naudojant alksnio žievės ir geležies mišinį. Viskas ilgai mirkoma, po to dedama tam tikrų priedų, reikia užmerkti kelias savaites prieš Velykas ir galima nudažyti visiškai juoda spalva“, - pasakojo A. Lampickienė.
Margučiai

Siūlo rinktis natūralius dažus

Tautodailininkės siūlo rinktis natūralius kiaušinių dažymo būdus.

„Kiaušinių marginimas yra ieškojimai. Ir niekada niekam nelinkėčiau ieškoti greitų būdų, nes nuo to lėkimo ir skubėjimo darosi bloga visose gyvenimo srityse. Kaip tik reikėtų atsisėsti, pagalvoti. Reikėtų būti išradingam“, - sakė A. Lampickienė.

Be to, anot A. Rauktienės, galima pasitelkti išradingumą ir panaudoti įvairias žoleles: „Yra vienas labai puošnus tradicinis aplikacinis būdas. Kiaušinius galima įvynioti į žoleles arba karpinukus ir visa tai aprišti drobele. Tokius kiaušinius reikia virti dažų tirpale.“

A. Lampickienė teigė, kad cheminiai dažai nėra naudingi: „Parodiniams margučiams aš naudoju cheminius dažus, bet kalbant apie margučius, skirtus valgymui, aš esu prieš bet kokią chemiją.“

Anot A. Rauktienės, kiaušinių dažymui dažnai būna naudojami lakai, skiedikliai. Šių medžiagų tikrai patariama vengti. Net jų instrukcijoje rašoma, kad reikia tepti kiaušinius laku, todėl tautodailininkė siūlo nelakuoti kiaušinių visokiais abejotinais cheminiais junginiais.