Stiklinis minimalistinis namas šalia spygliuočių miško netoli Berlyno atsidūręs prekyboje, beveik iš karto susilaukė didžiulio pirkėjų dėmesio. Namą suprojektavusi vokiečių įmonė „Ahlbrech Felix Scheidt Kaspruch Architects“ šiuo eksperimentiniu dizainu siekė maksimaliai sujungti aplinką su namo vidumi. Panašu, kad architektai iš pirmo karto tiksliai pataikė, ko nori vokiečiai, nes jau susilaukė daugybės prašymų įsigyti panašių namų projektus, rašo inhabitat.com.

Stiklinės sienos į namą įneša daug papildomos erdvės ir šviesos. Pro juos visą dieną iš skirtingų kampų galima grožėtis pasakišku gamtovaizdžiu, bet geriausia yra tai, kad namas yra labai ekologiškas ir ekonomiškas. Nors oficialiai jis negavo pasyviojo namo sertifikato, bet iš esmės atitinka visus energetinius reikalavimus.

Namo stogas padengtas žole, kad geriau įsilietų į aplinką ir ant jo galėtų pritūpti pailsę paukščiai. Žolė taip pat sugeria saulės energiją, kuri be reikalo įkaitintų namą vasarą. Lyjant žolė apsaugo nuo papildomos drėgmės kaupimosi, nes vandenį greitai panaudoja augalai. Statant namą daugiausiai naudota tik mediena ir stiklas, jokių įmantrių šiuolaikinių technologijų ar medžiagų. Vietoj jų, prie namo projekto ir statybų dirbo įvairialypė komanda: architektai, inžinieriai, labai aukštos kvalifikacijos statybininkai ir technikai.

Šiaurinė namo siena yra itin gerai apšiltinta, kad šaltuoju metų laiku neatšaldytų namo. Namui beveik nereikia šildymo, kadangi reikiamą šilumą jis gauna iš saulės, netgi ir žiemą. Be to, yra galimybė įsirengti ir saulės baterijas, kurios gamins elektros energiją.

-Gamtosauga-

Tvarios statybos pavyzdys. Tvari statyba užtikrina, kad statant pastatą būtų padaryta minimali žala gamtai, be to toks pastatas reikalaus mažiau energijos, vadinasi taupys šildymui sunaudojamus išteklius.

Darnusis ir ekologiškas namas – tai nekenksminga aplinkai, draugiška ir efektyviai viso jos gyvavimo ciklo metu išteklius naudojanti struktūra. Tokie namai suprojektuoti siekiant sumažinti dirbtinai sukurtos aplinkos poveikį žmogaus sveikatai ir natūraliai gamtai. Šiuo metu išskiriami šie pagrindiniai darniojo bei ekologiško namo principai:

Energija

- Efektyvus energijos ir gamtos išteklių vartojimas.
- Atsinaujinančių energijos išteklių naudojimas.
- Gerai apšiltintos sandarios atitvaros.

Švari aplinka

- Darniojo namo projektavimas ir statybos vykdymas – tai procesas, kurio metu natūraliai aplinkai ir kraštovaizdžiui daroma tik minimali įtaka – siekiama, kad jų pokyčiai būtų labai nedideli.
- Medžiagų, kurios gali būti perdirbtos arba pakartotinai panaudotos, pasirinkimas.
- Atsakingas neatsinaujinančių gamtos išteklių vartojimas.

Darniojo ir ekologiško namo privalumai

Darnioji statyba – tai standartas, pagal kurį netolimoje ateityje bus statomi visi nauji namai – tiek gyvenamieji, tiek komerciniai. Yra keletas priežasčių, dėl kurių verta pasirinkti darnųjį, aplinką tausojanį namą. Ne tik dėl klimato kaitos, aplinkos užterštumo ar gamtos išteklių mažėjimo. Štai svarbiausi ekologiško namo privalumai:

Ekonomija. Namas yra energetiškai efektyvus, todėl einamosios išlaidos už šilumą ir elektros energiją, palyginti su tradicinių namų, yra daug (60 % ir daugiau) mažesnės.

Švari aplinka. Darnieji ir ekologiški namai kuria švarią ir sveiką aplinką tiek namo viduje, tiek lauke. Tokia aplinka skatina ir didina žmonių produktyvumą bei kūrybiškumą. Jūsų šeima gali mėgausis komfortišku ir kokybišku gyvenimu.

Vertė. Namų, pastatytų pagal darnios statybos principus, vertė padidėja. Žmonės pastebi gaunamą akivaizdžią naudą. Todėl jie teikia ir ateityje teiks pirmenybę darniesiems namams. Už kelių metų visi naujai statomi namai privalės atitikti minėtus aukščiausius kokybės standartus.

Laisvė. Tai pats geriausias jausmas, kai nereikia sukti galvos dėl nuolatinio naftos ir dujų kainų didėjimo, kai esi nepriklausomas nuo iškastinių išteklių tiekėjų.