Namai medžiuose – dažniausiai tai pastatai tarp medžių šakų. Jie gali būti skirtingų dydžių ir formų, priklausomai nuo jų funkcijos. Paprastai platforma su turėklais medyje gali būti naudojama kaip ideali žaidimo zona mažiems vaikams. Tačiau pasaulyje daugėja žmonių, kurie medžiuose stato gyvenamąsias patalpas. Kai kurie žmonės gyvenimą medžiuose laiko prabangos dalyku ir stato įspūdingus namus, kiti tokiu būdu išreiškia savo požiūrį į ekologiją, o treti – tai daro dėl būtinybės. Galbūt tai galima pavadinti tam tikra moderniosios civilizacijos mada – potraukis pasitraukti nuo gyvenimo mieste ir rasti harmoniją su gamta.

Nuo mažo iki didelio

Žmonės namus medžiuose statosi dėl įvairių priežasčių. Mažiems vaikams dažnai namai medžiuose statomi iš įvairių medžių liekanų, kurios prikalamos tarp medžių šakų, ir tokiu būdu sukuriama tam tikra buveinė. Tokie namai naudojami kaip susirinkimų, žaidimų vieta. Dažniausiai šie namai nebūna dideli.

Kiti namai projektuojami kaip tam tikros gyvenamosios ar pasilinksminimo vietos. Kai kuriais atvejais tokios vietos atlieka viešbučių funkcijas. Šias vietas galima išsinuomoti savaitgaliui ar ilgiau.

Patarimai tiems, kurie nori pastatyti namelį medyje vaikams:

  • Gaukite leidimą tokioms statyboms. Ypač jei netoliese yra kaimynų;
  • Pasitarkite su statybininkais. Juk norite, jog jūsų vaikas žaidimui skirtuose namuose būtų saugus;
  • Neskubėkite. Mažiausiai mėnesį skirkite planavimui;
  • Pagalvokite apie ateitį. Pastatykite tokį namelį, jog jis būtų tinkamas ir vaikams paaugus. Taigi, pvz., statydami tam tikrus laiptelius, apgalvokite, jog jie būtų tinkami ne tik mažiems vaikams.

Didžiausias namas medyje

Horace‘o Burgesso galvoje vieną dieną kilo pakankamai dieviška vizija. Jis tarsi Nojus pasiėmė plaktuką ir pasistatė didelę medinę struktūrą. Tai truko 14 metų. Dabar tai didžiausias namas medyje visame pasaulyje. Šis namas turi 10 aukštų, o pats namas yra apie 900 kvadratinių metrų. Šį namą galima pavadinti „mediniais rūmais“, kuriuos prilaiko šeši medžiai. Tačiau, pasak H. Burgesso, kūrimo darbai vis dar vyksta, namas pradėtas statyti 1993 metais.

Šis namas yra Crossville, Tenesio valstijoje. H. Burgessas namą medyje statė naudodamas įvairias šiukšles, paaukotas ar „išgelbėtas“ iš įvairių griovimo vietų. Kadangi daug medžiagos, reikalingos namo statybai, jis gavo, o ne pirko, tai visas projektas jam kainavo apie 12 tūkstančių dolerių – daugiausia kainavo vinys, jų reikėjo 258 tūkst. Paties namo aukštis – 31 metras, o jo pagrindas yra vienas didelis medis. Namo sraigtiniai laiptai kyla nuo pat žemės.

Šie „mediniai rūmai“ tapo turistų lankoma ir mėgstama vieta tuomet, kai H. Burgessas savo namų duris atvėrė visuomenei. Čia apsilanko beveik 400 lankytojų per savaitę. Šis namas beveik kiekvieno vaiko svajonė, tačiau ne visi išdrįsta įveikti 10 namo aukštų.

Mažiausi namas medžiuose

Japonų menininkas Takanori Aiba stato miniatiūrines struktūras ir įkurdina jas bonso medžiuose. Pasak paties menininko, gaila, jog šie miniatiūriniai namai medžiuose nėra pakankamai dideli, kad juose galėtų gyventi žmonės. Kad sukurtų šiuos nuostabius pastatus, menininkas naudoja popierių, plastiką, tinką, akrilinius dažus ir kitas medžiagas.

Bonsų augimas yra paplitęs tarp tokių šalių kaip Kinija ir Vietnamas. Tačiau Japonijos menininkas Takanori Aiba daro daugiau nei tik augina šiuos medžius. Jis kuria mažus pasaulius bonsų medžiuose.

Kodėl naudinga apsigyventi name, esančiame medyje?

Namo medyje funkcija priklauso nuo kūrėjo vizijos. Tokie namai naudojami kaip galimybė būti šalia gamtos ir toliau nuo spūsčių ar greito kasdienio gyvenimo. Kai kurie namai yra tiesiog vieta, kur suaugusieji kelias dienas gali praleisti gamtoje. Pvz., namas, esantis „Alnwick Gardens“ teritorijoje, yra skirtas turistams. Kiti žmonės namuose, kurie įrengti medžiuose, gyvena visą laiką.
Gyvendamas name, esančiame medyje, žmogus turi galimybę pailsėti nuo triukšmo ir kasdienės miesto rutinos. Tai leidžia žmonėms susilieti su gamta ir praleisti laiką tokioje erdvėje, kur įtampa neegzistuoja. Tai netgi tam tikra galimybė išpildyti vaikišką svajonę ir pažadinti vaiką savyje. Vaikams gyvenimas namuose, esančiuose medžiuose, gali išlaisvinti jų vaizduotę ir kūrybiškumą bei leisti patirti tam tikrą nepriklausomybę nei gyvenant saugiuose namuose.

Įdomiausi namai medžiuose

Namas medyje „02 Sustainability“

"O2 Sustainability"

Dustinas Feideris namą medyje įsivaizdavo kiek kitaip nei tradicinę medinę trobelę, kokią dažnai galima matyti kaimeliuose. Jis norėjo suprojektuoti tokią ekologišką struktūrą, kurioje būti galima gyventi tarp medžių, jiems nekenkiant. Taip atsirado namas medyje, pavadinimu „O2 Sustainability“. Unikalus medžio viršūnėje esantis kupolas yra sukonstruotas iš panaudotų medžiagų. Visą struktūrą laiko kabeliai, ji nėra tiesiogiai pritvirtina prie medžių, todėl nedaro didelės žalos medžiams. Šis architektūrinis darinys yra Mineapolyje, o pats namas yra geometrinės formos.

Namas medyje „Enchanted Forest“

"Enchanted Forest"

Kanadoje esančio namo medyje idėja tarsi vaikiškos knygelės paveikslėlis. Šis Kanadoje esantis aukščiausias namas medyje yra prilaikomas kelių medžio kamienų ir turi ilgus sraigtinius laiptus, kurie jungia kelis namo aukštus.

Namas medyje „Lantern House“

"Lantern House"

Roderickas Romero yra gerai žinomas dėl namų medžiuose statybų tokioms žvaigždėms kaip Stingas ir Valas Kilmeris. Tačiau jo paties noras gyventi minimalistinį gyvenimą paskatino jį sukurti „Lantern House“. Šis namas yra išdėstytas tarp trijų eukalipto medžių Santa Monikoje, Kalifornijoje. 99 procentai medžiagų panaudotų namo statyboms yra įvairios „šiukšlės“.

Namas medyje „Beach Rock“

"Beach rock" namas medyje

Kobayashi Takashi šį kvapą gniaužiantį namą pastatė 2005 metais. Jo tikslas buvo tokiu būdu susisiekti su kosmosu. Namas, esantis Okinavoje augančiuose medžiuose, yra tarsi vartai į visatą. Ir daugeliui Japonijoje gyvenančių žmonių ši vieta yra puiki atrakcija.

Namas medyje „Alnwick Garden“

"Alnwick Garden"

„Alnwick Garden“ – vieta, kurioje galima pasigrožėti gražiai sutvarkytais sodais bei didinga architektūra. Čia yra restoranas, kur vienu metu gali lankytis 120 žmonių, parduotuvių, kavinių ir žaidimo aikštelių. Taip pat čia yra ir namas medyje. Dėl namo dydžio, kurį turi prilaikyti medinės atramos, tai nėra namas medyje tiesiogine šio žodžio prasme. Ši didžiulė struktūra, esanti Jungtinėje Karalystėje buvo pastatyta 2005 metais. Namas siekia medžių viršūnes, keli medžiai auga tiesiai per grindis ir stogą. Jis yra maždaug 17 metrų aukščio ir yra 540 kvadratinių metrų pločio. Čia taip pat yra 1240 metrų ilgio pėsčiųjų takas, jungiantis kelis medžius.

Namas medyje „Kadir“

"Kadir"

Šis namas medyje yra vienas iš pasaulio unikaliausių viešbučių, kuris svečiams siūlo galimybę išpildyti kiekvieno vaikystės svajonę ir pailsėti viename iš daugelio kambarių. Šis žavingas viešbutis yra Viduržemio jūros pakrantėje, pietų Turkijoje.

Namas medyje „Too High Tea House“

"Too High Tea House"

Terunobu Fujimori „arbatos namas“ stovi Chino, Nagano prefektūroje, Japonijoje. Pats namas stovi ant trijų kaštonų. Į namą galima patekti tik lipant kopėčiomis, o svečiai turi nusimauti savo batus ir palikti juos ant platformos prieš patekdami į vidų. Architektas, Fujimori yra žinomas dėl savo novatoriškumo ir įnoringų projektų.

Namas medyje „Free Spirit Spheres“

"Free Spirit Spheres"

Ši „Laisvos sielos sfera“ buvo sukurta kaip buvimo vienumoje simbolis. Čia grindys, sienos ir lubos kuria tolydžią erdvę skirtingai nuo tradicinio pastato. Jis suprojektuotas taip, kad tilptų į kokią nors miško ertmę, nei kiek nekeičiant pačios gamtos. Šio unikalaus namo karkasas gali atlaikyti įvairius smūgius. O virvių tinklas, kuris laiko pačią struktūrą, yra padarytas iš tamprios medžiagos, kuri leidžia pajudėti laisvai ir sferai, ir medžiams.

Medžiuose gyvenanti bendruomenė

Finca Bellavista bendruomenės kasdienybė

Finca Bellavista bendruomenė yra tai, ko nieko panašaus kitur nerasite. 350 akrų plote Kosta Rikos pietinėje pakrantėje yra įsikūrusi pirma šiuolaikinė nuolat medžiuose gyvenanti bendruomenė. Gyvenamojo ploto statybos prasidėjo apytiksliai prieš trejus metus. Šiandien šioje vietoje yra penki namai ir 24 kitos paskirties pastatai, įskaitant ir bendruomenės centrą. Žinoma, viskas įkurta medžiuose. Finca Bellavista gyvenamoji vieta yra tarp kalnų, paplūdimių ir upių. Taigi galima įsivaizduoti, kokius kvapą gniaužiančius vaizdus mato ten gyvenantys žmonės.

Kiekvienas namas yra tarsi atskira struktūra, o kiekvienos struktūros projektavimas priklauso nuo medžio tinkamumo. Tai lemia, kokiame aukštyje bus pastatas. Visuose namuose yra įrengti lietaus vandens surinkimo rezervuarai ir naudojama saulės energija.