„Šią savaitę pasirašiau patį įstatymo projektą, jis suderintas ir atiduotas Vyriausybei. Buvo ne tik viena eilutė dėl laukinių gyvūnų draudimo cirke, bet peržiūrėjome ir visą įstatymą, todėl tai užtruko šiek tiek laiko. Tikimės, kad bus labiau išdirbtas projektas“, – Eltai sakė laikinasis ministras.

Pasak K. Mažeikos, įstatyme bus apibrėžti konkretūs gyvūnai, kurių nebus leidžiama naudoti cirkui.

„Kokie gyvūnai, kaip naudojami, dėl gyvūnų gerovės, daugiau į šią pusę bus orientuotas (įstatymo projektas. – ELTA)“, – Eltai teigė K. Mažeika.

Ministras tikisi, kad įstatymo projektas Seimą pasieks rudens sesijos metu.

ELTA primena, kad Laukinės gyvūnijos įstatymo pataisas yra pateikęs Seimo narys Linas Balsys. Rugsėjį Aplinkos apsaugos komitetas pritarė projektui, tačiau nutarta jį patikslinti ir sujungti L. Balsio pasiūlymus su Aplinkos ministerijos pasiūlymais.

Kaip teigia pataisų autorius, ES šalių įstatymuose vis dažniau įtvirtinama nuostata, draudžianti jų teritorijoje rengti cirko pasirodymus, kuriuose naudojami laukiniai gyvūnai.

„24 Europos valstybės turi vienokius ar kitokius apribojimus, skirtus gyvūnų išnaudojimui cirko pasirodymuose. Laukinių gyvūnų naudojimas cirko pasirodymuose uždraustas Austrijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose, Kroatijoje, daugumos laukinių gyvūnų naudojimas uždraustas Belgijoje. Latvija draudžia cirkuose naudoti laisvėje pagautus laukinius gyvūnus, o Estijoje, Lenkijoje priimtas apribojimas cirkuose naudoti laisvėje gimusius laukinius gyvūnus”, – sako L. Balsys.

Taip pat pažymima, kad cirkas yra nesuderinamas su gyvūnų gerovės standartais – dresuojant ir juos kontroliuojant prieš gyvūnus yra taikomas smurtas, o juos vežant iš vienos vietos į kitą gyvūnai laikomi vilkikų priekabose, kur neįmanoma užtikrinti jų prigimtinių poreikių. Akcentuojama, kad gyvūnams gyvenant netinkamomis sąlygomis dažnai pasireiškia jų elgsenos sutrikimai, jų elgesys tampa neprognozuojamas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)