„Lėtumas galėtų būti pats veiksmingiausias sprendimas norintiems prisidėti prie pasaulio gelbėjimo – siekiant darnos ir gyvenimo harmonijos bei neperžiangiant žemės galimybių ribų“, – sakė žinoma darnaus vystymosi teoretikė amerikietė Donella Meadows. Pasak jos, užuot eikvojusi energiją kovai su pasaulio blogybėms, visuomenė turėtų pirmiausia sumažini gyvenimo tempą. Stabtelėjimas padėtų išspręsti daugybę aplinkosaugos problemų, didžiąja dalimi kylančių iš to paties sąmyšio.

Panašiai ir kelionėse – judėdami lėtai turime daugiau galimybių pajusti tos vietos dvasią, aprėpti visumą, pamatyti už horizonto siekiančius tolius – vandenis, miškus, pievas, atkreipti dėmesį į kvapus ir garsus. Tam neužtenka pamindžikuoti prie informacinio stendo pažintinio tako prieigose ar trumpam užlipti į apžvalgos bokštą. Prasmingoms kelionėms reikia laiko – parymoti patikusioje vietoje, persimesti žodžiu su vietos gyventojais, praleisti naktį – įsibūti tame kraštovaizdyje.
Tai ypač svarbu keliaujant po vertingiausią gamtos ir kultūros paveldą puoselėjančias teritorijas.

Vadovaudamiesi lėtumo kaip vertybės samprata nevyriausybinė organizacija Baltijos aplinkos forumas Lietuvoje drauge su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba, valstybiniais parkais ir UAB „Hnit-Baltic“ 2011-2013 metais įgyvendina iniciatyvą, kurios metu Maps.lt svetainėje kuriamas interaktyvus įrankis keliaujantiems po Lietuvos saugomas teritorijas ir naujas Saugomų teritorijų produkto ženklas bei leidžiami informaciniai leidiniai

Ką galima pamatyti pėsčiomis vaikščiojant po Dūkštų ąžuolyną Neries regioniniame parke? Kurios dviračių trasos tinkamiausios keliaujantiems su vaikais? Kaip atrodo Etnokosmologijos muziejus žiemos naktį?

Nuo šiol išsamią informaciją apie lankytinus objektus ir pažintinius maršrutus Lietuvos saugomose teritorijose kiekvienas galės rasti vienoje populiariausių Lietuvos svetainių Maps.lt, skiltyje „Keliaujantiems lėtai“, kurią galima pasiekti adresu.

Naujasis interaktyvus įrankis siūlo šimtus objektų ir dešimtis maršrutų aprašymų su nuotraukomis bei detaliais žemėlapiais, kuriuos galima atsisiųsti, atsispausdinti ir pasiimti su savimi į kelionę.

Šios paslaugos išskirtinumas tas, kad naudojant pažangiausias geografinių informacinių sistemų (GIS) technologijas, iki šiol buvę išbarstyti saugomų teritorijų duomenys yra kaupiami bendroje sistemoje. Sistema leidžia parkų darbuotojams kurti interaktyvias kelionės maršrutų schemas, jas keisti ir papildyti lankytojams aktualia informacija apie gamtos sąlygas ar paslaugas.

Informacija apie vertingiausius gamtos ir kultūros paveldo objektus ir pažintinius maršrutus bus prieinama ne tik svetainėje Maps.lt, kurią kasdien aplanko arti 40000 lankytojų. Valstybiniai parkai šiuos duomenis gali įkelti ir į savo svetaines kaip interaktyvius lankytinų objektų ar atitinkamų maršrutų žemėlapius.

Nuolat atnaujinama ir vystoma svetainė kitąmet bus papildyta audiogidais, skirtais parsisiųsti ir klausytis keliaujant.