Meditacija yra protinė disciplina, kuri mūsų protus išlaisvina iš įtempto mąstymo, nuolatinės įtampos stadijos ir suteikia galimybę pasinerti į visiško atsipalaidavimo ir dvasinės pilnatvės būseną.

Pagrindinis meditacijos tikslas – sutelkti dėmesį į save ir galiausiai „nuraminti“ savo mintis. Pažengusieji jau žino, kad medituoti gali bet kur ir bet kada, jie gali pasiekti vidinę ramybę, nesvarbu, kas vyksta aplink. Taip pat jie suvokia, kad be didelių pastangų gali kontroliuoti savo emocijas, pavyzdžiui, pykčio protrūkius. Jei ir jūs norite pasiekti šių rezultatų, pirmiausia turite išmokti sutramdyti savo mintis ir kontroliuoti kvėpavimą.

Raskite laiko meditacijai

Skirkite meditacijai šiek tiek laiko savo kasdieninėje rutinoje. Meditacijos poveikis labiausiai pastebimas, kai tuo užsiimate reguliariai, o ne kritiniais ar atsitiktiniais atvejais. Kai kuriems žmonėms sunku rasti laiko net penkių minučių meditacijos seansui, tačiau tie, kurie randa, ilgainiui suvokia, kokia yra to „iššvaistyto“ laiko vertė.
Meditacijai skirtas laikas vis ilgėja, proporcingai jos teikiamai naudai (t. y. jūsų gerai dvasinei savijautai).

Laiko pasirinkimas – jūsų asmeninis sprendimas. Galite medituoti bet kuriuo paros metu: vieni mėgsta taip pradėti savo dieną, antri – baigti dieną minčių apvalymu, treti – tiesiog pabėgti nuo „užgrūstos“ rutinos ir renkasi vidurdienį. Meditacijos žinovų manymu, tinkamiausias metas medituoti – rytas. Tai savotiškas minčių apvalymas laikas, pasiruošimas dienos darbams ir apmąstymams.

Susikurkite ramią bei atpalaiduojančią aplinką

Tai ypatingai svarbu pradedantiesiems, kuriems patariama išvengti bet kokių dėmesio trikdžių. Puikus patarimas: išjunkite televizorius, mobiliuosius telefonus ir kitus garsą skleidžiančius prietaisus. Jei atsipalaidavimui naudojate muziką, įsitikinkite, kad ji rami, švelni, atpalaiduojanti, netrikdanti jūsų susikaupimo. Meditacija atviroje erdvėje (t.y. lauke) gali būti dar efektyvesnė, tačiau patartina būti kuo toliau nuo skleidžiamo garso šaltinių, tokių kaip greitkelis ar vaikų žaidimo aikštelės.

Sėdėkite ant lygaus paviršiaus

Galite įsitaisyti ant pagalvėlės, jei sėdėti ant grindinio nepatogu. Jūs neturite „suraizgyti“ savo kojų į lotoso ar kitą jums nepatogią poziciją. Svarbiausia – nugara turi likti visiškai tiesi, kad netrukdytų taisyklingam kvėpavimui. Atpalaiduokite rankas ir kojas. Nereikia jokios specialios pozicijos, pasistenkite, kad liemens laikysena būtų taisyklinga, o stuburas neiškreiptas. Galite rankas padėti ant šlaunų, tačiau meditacijos žinovai pradedantiesiems rekomenduoja tiesiog leisti rankoms patogiai „kabaliuoti“ prie šonų – toks kabantis „svoris“ padeda geriau pajusti ir paskirstyti svorio centrus po kūną.

Atpalaiduokite visą kūną

Pamėginkite atpalaiduoti visą kūną. Pats svarbiausias žingsnis – ieškoti savyje, ko dar neatpalaidavote. Kai rasite, paeiliui atpalaiduokite. Gali atsitikti taip, kad jūs neįstengiate atpalaiduoti tam tikros kūno vietos, tuomet patartina pakoreguoti sėdėjimo laikyseną, taisyklingiau laikyti liemenį ir stuburą. Tada bandykite pakartotinai atpalaiduoti „nepaklusnią“ kūno dalį – jums tikrai pavyks.

Reguliuokite savo kvėpavimą

Savo kvėpavimo galite klausytis, stebėti jį, tačiau jokiu būdu nenukreipkite minčių į šalį (pavyzdžiui, koks keistas kvėpavimas, gal aš peršalau?). Tikslas yra leisti kvėpavimo vibracijai išvalyti jūsų protą, rasti „apsunkusių minčių inkarą“ ir jį išmesti. Galite bandyti kartoti mantrą (kartojamas šventas žodis), vieno žodžio, pavyzdžiui, OM, tarimas vienodu ritmu yra geriausia. Galite jį kartoti mintyse arba tarti žodžiu.

Pradedantiesiems būtų lengviausia tiesiog skaičiuoti savo įkvėpimus. Pabandykite skaičiuoti nuo 1 iki 10 ir vėl iš naujo. Kad išvengtumėte nevalingai į mintis lendančių vaizdinių, pamėginkite įsivaizduoti jus raminančiai nuteikiančią aplinką. Ji gali būti tikra ar išgalvota.

Nutildykite savo mintis

Kai išmoksite savo mintis sutelkti į vieną dalyką vienu metu, sekantis žingsnis bus mintis sutelkti į niekur, kitaip sakant – „išvalyti savo protą“. Tai reikalauja milžiniškos disciplinos, bet būtent tai ir yra meditacijos viršūnė. Sutelkę savo mintis ties vienu dalyku, jūs lengvai galėsite jį palikti ar tiesiog stebėti iš šalies, leisti jam vėl ateiti ir išeiti, be jokių svarstymų tai gerai ar blogai. Vėliau taip galėsite elgtis su visomis mintimis, kurios tiesiog braunasi į galvą, jūs išlavinsite „minčių tylą“.

Keletas patarimų susidomėjusiems

  • Ką jūs veikiate su „švariu protu“ – tai tik jūsų asmeninis reikalas. Daugelis tiesiog linkę pailsėti toje šventoje tyloje, kurią suteikia meditacija.

  • Besiruošdami meditacijai jūs turite jaustis patogiai, bet ne taip patogiai, kad meditacijos metu apsnūstumėte ar užmigtumėte.

  • Įdėkite nors šiek tiek pastangų, kad „išlaikytumėte“ švarias mintis ir emocijas tomis dienomis, kada tiesiog negalėjote medituoti. Aiškiai pajausite, kad dienomis, kai medituojate, esate ramesni, laimingesni, ir priešingai – jei tą dieną jums medituoti nepavyko.

  • Meditacijos naudą galite pajusti daug anksčiau nei pasiekėte jos viršūnę – minčių išvalymą. Tai paprasčiausias meditavimo praktikos rezultatas.

  • Kiekvieną dieną skirkite šiek tiek laiko meditacijai, tačiau patartina nepersistengti. Jei 20-30 minučių ryte jums negana, patartina šios sesijos nebetęsti ilgiau, o pakartoti sesiją vėliau tą pačią dieną.

  • Medituojant lengva prarasti laiko nuovoką. Koncentruotis į laiką meditacijos metu nepatartina – tai jus gali blaškyti. Nemažai žmonių rado labai lengvą laiko sekimo sprendimą – jie tiesiog nustato laikmatyje laiką, kurį skiria meditacijai. Patariame pasirinkti „švelnų“ laikmačio skambutį, kad visas jūsų gautas rezultatas nenueitų perniek.

Įspėjame!

  • Nesitikėkite greitų rezultatų. Meditacijos tikslas nėra paversti jus į Zen meistrus per vieną naktį. Meditacija veikia geriausiai, kai suvokiate, kad tai darote savo labui, o ne konkretiems rezultatams pasiekti.

  • Jei jūsų mintys klajoja, nekankinkite savęs. Švelniai, po mažu grąžinkite savo dėmesį prie kvėpavimo – tiesiog trumpam buvote „pabudęs“.

  • Kai kuriems žmonėms sudėtinga medituoti prieš miegą. Jei esate miegalius, galite pajusti, kad jūsų sąmonė „atsijunginėja“. Kitais atvejais pasitaiko, kad pameditavę žmonės pasipildo energijos ir negali užmigti. Taigi, įvertinkite save ir rinkitės tinkamiausią paros laiką meditacijai (jei netinka vakaras – gal tiks rytas ar diena).

  • Jei bendraujate su žmonėmis, kurie medituoja, jokiu būdu nebandykite lenktyniauti (pavyzdžiui, jis gali medituoti valandų valandas, todėl aš bandysiu dar ilgiau….) Meditacija – ne konkurencija, meditacija – gyvenimo būdas.