Na o jų įgyti galėsite jau liepos 12 d., 12 val., Vilniaus rajone esančiame Mozūriškių kaime. Ten esančiose „Lobių dirbtuvėse“ Neries regioninio parko direkcija organizuoja atvirą ir nemokamą praktinę – edukacinę pamoką apie medinių Vilnijos krašto pirkių puošybą. Jos metu sužinosite, kuo skiriasi vėjalentė nuo karnizo, kas yra „lėkis“ ir nuo ko jis apsaugo namus, kaip „karūnuojami“ langai ir kokiais ornamentais savo pirkias puošė šių apylinkių gyventojai. 

Gausiai vizualine medžiaga iliustruotos teorinės žinios apie puošybos subtilybes bus iškart išbandomos praktiškai – prisiliečiant prie medžio ir kuriant vėjalentes, karnizus, langines ir langų karūnas. Seminaro dalyvių išpjaustyti puošybos elementai, vėliau nušlifuoti ir nudažyti, keliaus į Šilėnų kaimą ir ten papuoš penkias tradicines šio etnokultūrinio draustinio pirkias. 

Šios veiklos įgyvendinamos kaip dalis Neries regioninio parko direkcijos kartu su VšĮ „Lobių dirbtuvės“ organizuojamo projekto „Mūs pirkelė dailiai inrėdzyta“. Projekto tikslas - atgaivinti ir populiarinti tradicinę Vilnijos krašto kaimų pastatų puošybą, pasidalinant medinės architektūros kūrėjų iš kartos į kartą perduodama pirkių puošybos patirtimi.

Daugiau informacijos apie projektą bei atvirą edukacinę pamoką galite rasti čia.