Ateinantį šeštadienį, spalio 6 dieną, prie prekybos centro „Akropolis“ (Ozo g. 25), 10-18 val. vyks šventė „Visos medaus spalvos“. Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ ir Lietuvos bitininkų asociacijos pirmą kartą rengiama šventė sukvies ne tik bitininkus iš visos Lietuvos, bet ir gausų būrį medaus mėgėjų.

„Ne veltui pavadinome šventę „Visos medaus spalvos“. Šventės metu pristatysime platų asortimentą visų Lietuvos teritorijoje išgaunamų medaus rūšių. Tai nebus tik tradicinė medaus gamintojų mugė. Mes šią šventę esame linkę laikyti šviečiamuoju renginiu, kuris bus orientuotas ne į bitininkus, bet į vartotojus. Siekiame, kad kiekvienas medaus vartotojas sužinotų, kas tai yra geras medus, kuo naudingos skirtingos jo rūšys ir visą jiems aktualią informaciją“, - sako ŽŪK „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius.

Į šventę susirinks per dvidešimt bitininkų iš visos Lietuvos. Bus pristatytas šios vasaros bičių suneštas derlius, prekiaujama įvairiausių rūšių medumi: miško augalų, liepų, viržių ir t.t. Iš viso planuojama, kad vartotojams bus pristatyta daugiau nei trisdešimt skirtingų rūšių medaus, įskaitant įvairiausius medaus mišinius, bičių vaško gaminius, kitus bičių produktus. Susirinkusieji galės apžiūrėti unikalią edukacinę priemonę – stiklinį avilį, vyks medaus degustacijos, gros liaudies muzikos kolektyvai, vyks žaidimai ir viktorinos.

Taip pat didelis dėmesys bus skirtas išskirtinės kokybės medui. „Didžioji dalis šventėje prekiausiančių bitininkų turi išskirtinės kokybės sertifikatus. Tai reiškia, kad jų tiekiamas medus yra išgaunamas pagal aukščiausios kokybės technologijas, laikantis griežtų apribojimų. Taip užtikrinant, kad vartotojus pasieks išskirtinės kokybės produkcija“, - teigias Mindaugas Maciulevičius.

Lietuvos bitininkų asociacijos pirmininko Žilvino Šolio teigimu, medus yra daug daugiau nei saldiklis ir yra daug detalių, kurių nežino eilinis medaus pirkėjas. „Medus pats savyje sukaupia daug gerų savybių. Tačiau dažnai vartotojams yra pasiūlomas toks platus šio produkto pasirinkimas, kad jam itin sunku atsirinkti tinkamiausią. Visų pirma, reikia vartoti medų būtent to regiono, kur pats gyveni. Bitės surenka medų iš tų augalų, kurie turi vitaminų ir mikroelementų, kurie reikalingi būtent tos vietovės gyventojams. Taigi įvežtas argentinietiškas ar afrikietiškas medus lietuviams tegali būti tik saldiklis. Kaip imuninės sistemos stimuliatorius jis jau nebeveikia“, - pasakoja Ž. Šolys. Kiekvienas apsilankęs šventėje „Visos medaus spalvos“ turės galimybę tiesiogiai iš bitininkų sužinoti visą aktualiausią informaciją.

Planuojama, kad panašios lietuviškos produkcijos šventės taps tradicija. ŽŪK „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius M. Maciulevičius teigia, kad lapkričio 10 d. bus surengta „Obuolių šventė“.