Gamtininkas ir Aplinkos ministerijos darbuotojas Selemonas Paltanavičius toliau pažindina pačius mažiausius su Lietuvos gamta. Neseniai pasirodė jo iliustruota enciklopedija „Mano šalies gamta“.

Knygą autorius pradeda pasakojimu apie poledynmečiu vykusius procesus, gamtos kompleksų formavimąsi. Mūsų gamta, pasak Selemono Paltanavičiaus, visai jauna, jai – tik apie 12-15 tūkstančių metų. Tačiau per tą laiką labai pasikeitė augalų ir gyvūnų įvairovė. Išnyko mamutai ir gauruotieji raganosiai, apie kurių egzistavimą nuolat randama įrodymų, o plečiantis miškams kūrėsi naujos, iš pietų atkeliavusios rūšys. Per pastarąjį šimtmetį Lietuvoje paplito šimtai naujų augalų ir gyvūnų rūšių, kurias dažniausiai atvežė, atnešė, išplatino žmonės. Dabar mūsų šalyje auga apie 1800 augalų ir iki 7000 grybų rūšių, gyvena 70 rūšių žvėrių, 350 rūšių paukščių, 7 rūšių roplių ir 13 rūšių varliagyvių bei 100 rūšių žuvų.

Enciklopedijoje pateiktos paukščių, žvėrių, drugelių, vabzdžių, roplių ir žuvų charakteristikos, išsami informacija apie žemės gelmes ir vandenis. Patraukliai parašyti pasakojimai turėtų sudominti ne tik jaunąjį skaitytoją, bet ir kiekvieną gamtai neabejingą žmogų. Skaitydami šią gausiai iliustruotą enciklopediją sužinosime atsakymą, ar žvirblinė pelėda medžioja žvirblius, ar varnos žino varnauogių skonį, ar reikia bijoti dėlės, ar barsukas tikrai atspėja žiemą ir į daugelį kitų atsakymų į dominančius klausimus.