Kenkėjų kontrolės ekspertai buvo nemaloniai nustebinti, susidūrę su Lietuvai nebūdingu kenkėju – skorpionu. Nuodingas voragyvis rastas Marijampolėje, viename iš individualių namų.

„Iš pradžių net nesupratome, kas tai per gyvis: keturios kojos, lenkta uodega, žnyplės... Norėdami nustatyti, kas tai, kreipėmės pagalbos į veterinarijos vaistines, gyvūnų parduotuves, bet niekas negalėjo mums padėti. Išgirdę kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ išvadą, jog į mūsų namus papuolė skorpionas, negalėjome patikėti. Iš tiesų nemaloni pažintis“, – įspūdžiais dalinasi namo gyventojas.

Namo gyventojai pastaruoju metu į egzotines šalis nekeliavo, svečių namuose neturėjo. Manoma, kad į namus skorpionas atkeliavo su padėvėtais drabužiais. „Rasto skorpiono ilgis siekė beveik 10 cm ilgio. Iš pradžių buvo baiminamasi, kad skorpionas gali būti ne vienas, tačiau daugiau skorpionų name neaptikome“, – pasakoja UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

Pašnekovas tikina, visi skorpionai gamina nuodus ir pajutę grėsmę puola – laimei rasto voragyvio įgėlimas tesukelia skausmą, nutirpimą ar patinimą. Nustatyta, kad sugautas voragyvis yra suaugėlis. Naujuose namuose greičiausiai maitinosi vorais, musėmis. Tiesa, biologas pasakoja, kad vieno valgymo gali užtekti visiems metams.

Skorpionas Marijampolėje / UAB "Dezinfa" nuotr.

Pasak UAB „Dezinfa“ vadovės Margaritos Kutkaitės, Lietuvoje tokie atvejai labai reti. „Pasitaiko, kad skorpionų randame atvežtiniuose produktuose, pavyzdžiui, ryžiuose, bet kad šie voragyviai pultų žmonių namus, dar neregėjome. Dėl neįprasto radinio konsultuotis teko su mūsų kolegomis Anglijoje – „Rentokil“ Europos technikos centru. Į mus dažnai kreipiasi gyventojai dėl retai Lietuvoje sutinkamų kenkėjų, bet šis atvejis net mus nustebino“, – kalba vadovė.

Lietuvoje, natūralioje aplinkoje, skorpionai ilgą laiką neišgyvena.

Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ perspėja švenčių metu į egzotines šalis keliausiančius – prieš išvykstant iš svetimos šalies būtina gerai apžiūrėti savo lagaminus ir drabužius, kad į namus nebūtų parsivežta nemalonių lauktuvių.