„Snaigės žygiu“ praminta pramoga, anot Vilniaus keliautojų klubo pirmininko Algimanto Jucevičiaus, sutraukia šimtus slidininkų nuo visai vaikų iki  senukų. Visiems jiems geriausias poilsis žiemą – pabūti gamtoje ant sniego.

Aktyvūs vyresni, jaunimas tinginiauja

A. Jucevičius sako, kad lygumų slidžių sportas savo gerbėjų turėjo visada, tačiau sutinka, kad per pastaruosius metus jis sulaukia vis daugiau dėmesio.

„Niekas iš naujo neatgimsta, kaip buvo lygumų slidinėjimas, taip ir yra, gal tik jis tampa truputį populiaresnis. Visą laiką lygumų slidininkai buvo pakankamai aktyvūs, tačiau dabar gal daugiau reklamuojasi kalnų slidinėtojai, todėl visuomenė kažkuria prasme ir yra klaidinama. Slidinėjimo žygius kaip rengėme, taip ir rengiame (asmeniškai tai darau 40 metų), tačiau pastebime, kad pastaraisiais metais dalyvių mūsų rengiamuose „Snaigės žygiuose“ daugėja“, - sakė A. Jucevičius.
A. Jucevičius
Sveikatingumo ir pigumo požiūriu geriausiai yra prieinamos lygumos trasos. Juk tik atsistojai ant slidžių ir viskas. Svarbu, kad žmogus išeitų kelias valandas į mišką, pabūtų gamtinėje aplinkoje. Niekur kitur jis taip nepailsės kaip gamtoje aktyviai judėdamas.

Anot jo, didžioji dalis žygeivių – vyresnio amžiaus, taip pat šeimos su mažesniais vaikais. „Praėjusios savaitės žygyje dalyvavo 1546 žmonių. Buvo toks amžiaus skirtumas – 3 ir 83 metai. Didžioji dauguma dalyvių labiau į vyresnio amžiaus pusę - 40 ir vyresni. Džiaugiamės, kad ateina daug šeimų. Moksleivija, studentija truputį tinginiauja“.

Pašnekovas priminė, kad Lietuvos istorijoje masiniai slidinėjimo žygiai pradėti nuo 1963 m. Pirmąjį masinį žygį surengė Kaunas. Tuo metu šis žygis sutraukė apie 300 dalyvių. Dabar žygeivių gretos gerokai papilnėjusios - siekia nuo 600-700 iki 1,5 tūkst. žmonių.

„Snaigės žygiai“ vyksta kiekvieną sekmadienį, per žiemos sezoną surengiama apie 12-16 žygių.
Distancijos būna paruoštos atskirai vaikams ir suaugusiems. Mažesnieji įveikia 3-4 kilometrus, kiti 8-10 km. Labiau pažengusieji gali rinktis iki 15 km atstumą.

Žygiams oro sąlygos – maža kliūtis

A. Jucevičius atskleidžia - kai gatvės šlapios, žmonės iškart mąsto, kad ir miškas bus be sniego. Tada sumažėja ir slidinėjimo entuziastų. Tačiau žygiai vyksta praktiškai bet kokiu oru.

„Kai buvo atlydis Vingio parke sulaukėme vos 300 žygeivių, nors tie, kas atėjo, buvo visai patenkinti ir laimingi. Žygio vidurkis paprastai būna apie 600-700 dalyvių“, - pasakojo lygumų slidžių mėgėjas.

Kai už lango itin šalta, žygiai taip pat rengiami, tačiau dalyviai gauna patarimų šilčiau apsirengti.

„Čia ne Jakutija, ekstremalūs šalčiai negresia. Kai daugiau kaip 20 laipsnių šalčio, tada nebūtų gerai, bet mes vis tiek žygio neatšaukiame, nes vis tiek kas nors ateina. Streso, kad reikėtų dėl šalčio atšaukti, nėra buvę dar“, - sakė A. Jucevičius.

Anot jo, jokių nario mokesčių nėra, žygiai organizuojami savanoriškai, visuomeniniais pagrindais, juose dalyvauti gali visi norintys.

„Šį sekmadienį bus pasaulinė sniego diena. Įvairūs renginiai vyks ir kituose miestuose. Vilniuje lauksime žmonių Vingio parke prie estrados. Bus paruoštos keturių lygių trasos“, - pasakojo Vilniaus keliautojų klubo pirmininkas. Ši šventė, anot jo, minima ir kitose pasaulio vietose, jos esmė – visus sukviesti išlįsti į gamtą ir pasinaudoti žiemos teikiamomis galimybėmis.

A. Jucevičius džiaugėsi, kad Lietuvoje žiemos pramogos yra populiarios ir žmonės jomis domisi. Druskininkuose galima sniego pramogomis pasimėgauti ištisus metus, Vilniuje turėtų atsigauti Liepkalnio veikla. Slidinėjimo trasomis gali pasigirti ir Anykščiai bei Ignalina.
A. Jucevičius
Gink Dieve nereikia investuoti tūkstančių į sportinį inventorių. Juk yra ir panaudotų drabužių parduotuvės, ten galima rasti ir slidžių, ir batų, ir aprangos – didelių investicijų nereikia. Kalnų slidinėjimas daugiau investicijų reikalauja.

„Sveikatingumo ir pigumo požiūriu geriausiai yra prieinamos lygumos trasos. Juk tik atsistojai ant slidžių ir viskas. Mes visada kviečiame ir tai skatiname. Svarbu, kad žmogus išeitų kelias valandas į mišką, pabūtų gamtinėje aplinkoje. Niekur kitur jis taip nepailsės kaip gamtoje aktyviai judėdamas“, - aiškino A. Jucevičius.

Slidėms nusipirkti – nereikia investuoti tūkstančių

„Mes sakome - nėra blogo oro, yra tik bloga apranga, - juokėsi slidinėjimo entuziastas, paklaustas, kokių patarimų galėtų padalinti tiems, kuriems lygumų slidės yra dar neatrastas džiaugsmas, - Nors tai standartinis pasakymas, jis turi prasmės. Šiandieniniai slidinėtojai į trasas atvyksta su savo automobiliais, turi kur čia pat persirengti. Nors mes žygiuose pavaišiname arbata, patariame, kad žmonės įsidėtų termosą, kuprinę. Norime, kad žmonės neskubėtų, kuo ilgiau pabūtų gamtoje“.

Pro langą žiūrint gali atrodyti, kad lauke šalta, tačiau išsiruošimas į žygį yra gera pamoka žmogui ir kaip prisitaikyti prie gamtos, nebijoti jos.

„Verslas šiandien pasiūlo bet kokią specialią aprangą brangiausiomis kainomis. Svarbu megztinėlis, vėjo nepraleidžianti striukė ir to pakanka. Žmogus turi turėti su savimi kokią kuprinę, į kurią įsidėtų šiltesnį rūbą, juk gali sustoti ir apsirengti. Gink Dieve, nereikia investuoti tūkstančių į sportinį inventorių. Juk yra ir panaudotų drabužių parduotuvės, ten galima rasti ir slidžių, ir batų, ir aprangos – didelių investicijų nereikia. Kalnų slidinėjimas daugiau investicijų reikalauja, ten brangus inventorius ir panašiai“, - sakė Vilniaus keliautojų klubo pirmininkas.

Lygumų slidės – ne kiekvienoje parduotuvėje

DELFI gruodį kalbintų sporto prekių parduotuvių atstovai yra teigę, kad lygumų slidžių populiarumas auga.

„Pasakysiu, kad metai iš metų lygumų slides perka daugiau, - sakė vieno iš „Winner sports“ padalinių vadovų Laura Bimbirienė. - Čia vyksta sniego žygiai, o jeigu gausiai pasninga, lygumų slidės tampa dar populiaresnės“.

Jai antrino ir „Terrasports“ pardavimų vadovas Tomas Žurkus: „Kai prisninga, Lietuvoje vyksta sniego žygiai, tad atsigauna ir labai stipriai populiarėja, ir žmonės iš naujo atranda lygumų slides. Būna, bėgioja su jomis po miškus“.

Panaršius internete, naujų lygumų slidžių kainos svyruoja nuo 450 iki tūkstančio ir daugiau litų. Naudotas lygumų slides galima įsigyti ir už  250-300 Lt. Vis dėlto, kalnų slidžių pasirinkimas kur kas didesnis ir panašu, kad verslininkams neša geresnį pelną. GRYNAS.lt paskambinus trims atsitiktine tvarka pasirinktoms slidėmis prekiaujančioms parduotuvėms, tik vienoje iš jų pasiūlyta lygumų slides užsisakyti iš katalogo, nes jų asortimentui nėra didelės paklausos. Kitose dviejose parduotuvėse paaiškinta, kad prekiaujama tik kalnų slidėmis ir jų inventoriumi, lygumų slidžių pirkėjams apskritai nesiūloma.