„Turim neįprastą situaciją – didžioji zylė krauna lizdą lietaus nuotekų vamzdyje. Mums tai netrukdo, nemanau, kad kažką baisiai užkiš, bet gaila paukštelių pastangų.

Lietus jau buvo, bet nedidelis ir jos neįsivertino, kad nebus tinkama vieta lizdui. Inkilų aplink – ir medy, ir ant namo, įvairiam aukštyje prikelta, o išsirinkt reikėjo tokią vietelę, kur nei didelio aukščio nėra, o ir vieta atvira – mes į terasą pro ten einame. Žodžiu, keistų keisčiausia.

Na, išsirinko tai išsirinko, nelįsim, stebėsim iš tolo, į terasą, aišku, eisim, tik įdomu, ar pas kažką taip paukšteliai perėjo ir lizdo nenuplovė srovė? Krauna tikrai pačiame vamzdyje, nes po stogu sudėtos šukos, negalima įlįst“, – rašė zylės saugumu susirūpinusi Agnė.

Lietuvos ornitologų draugijos atstovas Gediminas Petkus sako, kad vieta tikrai nėra gera – greičiausiai lizdas išliks iki pirmo stipresnio lietaus. Jis siūlo zylei iškelti inkilą. Net jei jų ir aplink namą yra, kiekvienam paukščiui jis turi būti skirtingas. Zylių inkilai gaminami su 3–3,2 cm skersmens landa. Tokio namelio jai ir reikėtų.

Taip pat ornitologas siūlo kuriam laikui bandyti landą uždengti tinkleliu: „Reikėtų išvalyti tą vietą ir uždengti, kol dar nėra kiaušinių, tada zylė supras, kad jai reikia kurtis kitur. Taip ji nepraras savo vados.“

G. Petkus sako, kad zylės pasirinkimas nestebina, jos dažnai peri neįprastose vietose – gėlių vazonuose ar net pašto dėžutėse, tačiau tokiuose ne itin saugiuose lizduose jaunikliams išgyventi yra kur kas sunkiau, o kartais ir neįmanoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)