Skirtumai nustebino

Balandžio 19 dieną „Meteo.lt“ paskelbė, kad 16 val. Lietuvoje buvo susidaręs net 10–11 laipsnių skirtumas. Šalies pietryčiuose buvo apsiniaukę ir šalta, lijo, o temperatūra tesiekė vos 5–7 laipsnius šilumos. O štai šiauriniuose šalies rajonuose tuo metu švietė Saulė, o oro temperatūra siekė net 14–16 laipsnių.

„Meteo.lt“ specialistai aiškino, kad Lietuvą taip padalijo iš pietų atslinkęs ciklonas (žemo slėgio sūkurys). Jo dėka lietus iškrito ten, kur jo labiausiai reikėjo.

Panaši situacija laikėsi kelias dienas. Balandžio 21 dieną „Meteo.lt“ paskelbė, kad šiluma ir Saulė šalies šiaurėje, o lietus ir vėsus oras – pietuose laikėsi dvi paras: „Dvi Lietuvos: šiaurėje – šilta ir saulėta, pietuose – šalta ir šlapia. Tokios buvo praėjusios 2 paros mūsų šalyje.“

„Daugiausia lietaus, kaip galite matyti žemėlapyje, iškrito pietrytiniame šalies pakraštyje. Šalčininkuose – 18 mm, Varėnoje – 22,1 mm, Druskininkuose – 24,3 mm, o Puvočiuose (Varėnos r.) – 25 mm.

Žvelgiant į vidutinę balandžio 19–20 d. oro temperatūrą šilčiausia buvo ten, kur saulėčiausia – Šiaurės Lietuvoje. Aukščiausia vidutinė oro temperatūra buvo Utenoje, Klaipėdoje ir Panevėžyje (>11 °C). Žemiausia vidutinė oro temperatūra (6,0–6,4 °C) fiksuota tose pačiose vietovėse, kur iškrito gausiausi krituliai“, – informavo meteorologai.

Lėmė atslinkęs ciklonas

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos atstovas Gytis Valaika sako, kad temperatūrų skirtumai susidarė dėl pietinio ciklono, kuris padalino Lietuvą į dvi dalis. „Pietinius rajonus labiausiai ir apėmė. Buvo didelis debesuotumas, dėl jo – krituliai ir vėsesnė oro masė. Tai įprasta, kai ateina pietinis ciklonas, jis padalina nedideles teritorijas į skirtingų orų zonas“, – paaiškina specialistas.

Jis sako, kad pietinis ciklonas yra mažai paslankus, todėl pietiniuose rajonuose buvo vėsu, o šiauriniuose rajonuose buvo vietų, kur termometro stulpelis pakilo net iki 20 laipsnių šilumos.

„Buvo saulėti orai ir net prie jūros buvo daug žaliau, daugiau sužydėjo augalai. O pietrytiniuose rajonuose buvo tamsiau, šalčiau, su lietumi. Bet lietaus tikrai reikėjo, taigi tai yra gerai. Taip ir laikėsi kelias dienas, kontrastas buvo 7-10 laipsnių. Pavyzdžiui, balandžio 21 dieną Vilniuje buvo 13 laipsnių, o pajūryje 20 laipsnių šilumos“, – orų skirtumus komentuoja G. Valaika.

Vilnius

Pietinis ciklonas, anot jo, kaip ir galima suprasti iš pavadinimo, ateina iš pietų.

„Dažniausiai jis atkeliauja nuo Juodosios jūros, gali ir nuo Viduržemio jūros. Ten užsimezga ir slenka link Lietuvos. Jis savyje turi labai daug drėgmės ir kadangi atkeliauja ne iš vakarų kaip įprasta, o iš pietų, ta trajektorija yra sunkiau prognozuojama, susiformuoja saviti orų reiškiniai. Kad ir dabar – labai daug kritulių iškrito tam tikrose Lietuvos vietovėse, bet, pavyzdžiui, pajūryje beveik nepalijo. Ciklonas lemia labai kontrastingus orus. Pavyzdžiui, Švenčionyse, į Šiaurės rytus nuo Vilniaus, iškrito per 40 mm kritulių per pustrečios paros, tai, galima sakyti, yra mėnesio kritulių norma“, – pasakoja meteorologas.

Pašnekovo teigimu, pavasarį panašiu laiku tokie orų skirtumai dėl ciklonų yra gana dažni. Įprasčiau balandžio mėnesį daugiau šilumos sulaukti pietrytiniuose rajonuose, o vėsesnių orų pajūryje, tačiau šįkart ciklonas lėmė priešingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją