aA
Šamas
Šamas
© Shutterstock nuotr.

Dažnas lietuvis pasiskundžia, kad sunku rasti tikrai šviežios, ekologiškai užaugintos ir kokybiškos žuvies mūsų šalyje. O ir kone kas antrą dieną galime išvysti po naują straipsnį spaudoje apie nekokybiškos žuvies pardavimo atvejus, mažėjančius pasaulinius žuvies išteklius ar tai, kaip sunku surasti šviežios žuvies. Tačiau dar pesimistiškesnį vaizdą atskleidžia statistika.

Vidutiniškai vienas lietuvis suvalgo tik 8,4 kg žuvies per metus: 43 proc. lietuvių žuvį valgo kartą per mėnesį, 12 proc. – 2 kartus per metus ir tik 10 proc. lietuvių valgo žuvį du kartus per savaitę (toks kiekis yra optimalus žmogaus organizmui). Nežinia, ar tai lemia palyginti aukštos žuvies kainos, ar įsitikinimas, jog kokybiškos žuvies parduotuvėse nebėra, tačiau šįkart papasakosime apie lietuvių pradedamą atrasti žuvį – šamą.

Šamų rūšys

Dažnas Lietuvis prisimena senelio pagautą šamą, kuris buvo neįtikėtino dydžio, labai riebi ir ištverminga žuvis, turinti mažai kaulų ir gana ryškų dumblo skonio prieskonį. Tačiau retai kuris iš mūsų esame ragavę paprastojo šamo giminaičio, kilusio iš šiltųjų kraštų – Afrikinio šamo. Kas įdomiausia, ši žuvis, priešingai nei paprastasis šamas, yra labai liesa ir neturi jokio žuvims būdingo nemalonaus kvapo ar dumblo prieskonio, o ir laikoma delikatesine žuvimi.

Afrikinio šamo kilmė

Afrikiniai šamai Europą pasiekė iš Afrikos žemyno bei Artimųjų Rytų, kur natūraliai gyvena gėlo vandens upėse ir ežeruose. Tai – labai gyvybingos žuvys, kurios sugeba išgyventi itin sudėtingomis sąlygomis. Afrikoje, kurioje nuolat kyla sausros ir išdžiūsta upės bei ežerai, šios žuvys išlipa į krantą ir sausuma nukeliauja į kitus vandens telkinius, esančius iki 4 km atstumu. Dėl savo gebėjimo kvėpuoti oru, šios žuvys priskirtos oru kvėpuojančių šamų šeimai.

Europoje, kur natūraliai upėse ar ežeruose augti šiems šamams per šalta, jie jau dešimtmečius auginami specialiuose uždaruose baseinuose. Pačios žuvys savo išvaizda mažai skiriasi nuo Lietuvos ežeruose ir upėse augančių paprastųjų šamų. Afrikinio šamo galva didelė, iš viršaus plokščia, oda be žvynų, minkšta. Ties burna ši žuvis turi 4 poras ūsų – jais šamas jaučia skonį ir kvapą. Neatsitiktinai angliškai ši žuvis vadinama katžuvė (angl. Catfish), sudurtinis žodis iš „katės“ ir „žuvies“ – viskas dėl tų gražiųjų ūsų.

Maistinė vertė

Maistine prasme Afrikinis šamas yra ypač vertinga žuvis – Liesa (iki 1.5% rieb.), turi daug naudingų omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių (mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį), ypač daug kalcio, amino rūgščių ir vitaminų. Ji yra lengvai virškinama, todėl puikiai tinka nėščiosioms bei vaikams.

Auginimo technologija

Šios žuvys yra išauginamos Lietuvoje, uždarose patalpose, panaudojant moderniąsias akvakultūros technologijas. Uždaro vandens ciklo sistemos žuvininkystė darosi vis svarbesnė, nes kasmet natūraliuose vandenyse pagaunamų žuvų kiekis stipriai mažėja. Pasaulyje jau 2003 m. per metus tokiose sistemose išauginamas žuvies kiekis susilygino su kiekiu pagaunamu natūraliuose vandenyse, o šiandien jį jau viršija. Lietuvoje toks auginimo būdas dar tik populiarėja. Yra žinoma, kad tokiose sistemose lietuviai taip pat augina ungurius, eršketus, upėtakius.

Pašarai ir augimas

Afrikiniai šamai – itin jautrios žuvys – patyrusios stresą, jos gali nevalgyti keletą savaičių, todėl jos yra auginamos su labai didele priežiūra ir atkartojant sąlygas, artimas natūralioms. Pašarai yra gaminami tik iš žuvies miltų bei aliejaus. Vienas šamas iki patekdamas ant pietų stalo auga nuo 9 iki 12 mėnesių ir tai pasiekiama be jokių dirbtinių pašarų, skatinančių augimą! Taigi, galite įsivaizduoti, kiek pastangų ūkininkui kainuoja užauginti vieną šamukų kartą.

Žuvies paruošimas

Ši žuvis yra labai lengvai paruošiama: ji neturi žvynų, joje mažai kaulų, lengva išdarinėti, greitai įsigeria prieskoniai, trumpai kepa/ verda (pašovus į orkaitę, idealiai iškepa per 40 minučių (200°C), tinka įvairūs žuvies receptai, daug erdvės jūsų improvizacijoms. O taip pat šios rūšies rūkyta žuvis yra viena iš gardžiausių.

Žuvies įsigijimas Lietuvoje

Šiuo metu Lietuvoje didelę paklausą šamų tarpe turi Merkio Šamai, kuriuos augina Utenos rajone įsikūrusi moderniosios akvakultūros įmonė. Galite gauti gyvos, skrostos arba karštai rūkytos žuvies. Kiekvienas šamukas užauginamas pagal aukščiausius kokybės kriterijus ir yra pagaunamas dieną prieš pristatant klientams. Todėl kiekvienas galime būti užtikrintas, jog nupirkta žuvis bus 100 procentų kokybiška, šviežia ir ekologiška.

Visą „Žuvies ir jūros produktų vadovą sąmoningam vartotojui" PDF formatu galite atsisiųsti ČIA

Ekodiena
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Ispanijoje ir vėl kankinami buliai: ant galvos pritvirtinamas rėmas, kuris yra padegamas (2)

Pramogos, kuriose dalyvauja buliai, gyvūnų teisių gynėjų smerkiamos kaip „anachronistinis...

Žvejai, norintys pasitraukti iš verslo dėl sumažintų Baltijos menkių žvejybos kvotų, turėtų sulaukti paramos (8)

Baltijos jūros žvejai, kurie žvejojo rytines menkes, visam laikui nutraukiantys veiklą, gaus...

Dzūkas atliko eksperimentą: štai kiek grybų galima pririnkti per valandą šiuo metu dygsta labai neįprastose vietose (34)

Susigalvojau sau užduotį patikrinti, kiek grybų pavyks surinkti Dzūkijos miške per vieną...

Į kėdainiečių namus įsliuogė žaltys (37)

Į Kėdainių mieste gyvenančios šeimos namą nekviestas įsliuogė geltonskruostis žaltys. Negana...

Paaiškino, kaip patiems užsiauginti baravykų ir voveraičių: svarbi tik viena sąlyga (33)

Nors pilna pintinė grybų – kiekvieno grybautojo svajonė, ne kiekvienas pasivaikščiojimas miške...

Top naujienos

Nauji koronaviruso atvejai Lietuvoje: dega didmiesčiai, kai kurių aukų gyvybės užgeso vos per kelias dienas patvirtinta 413 naujų užsikrėtimų, mirė dar 5 žmonės (257)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje...

COVID-19: Belgija imasi desperatiškų priemonių (13)

Belgijos Lježo miesto medikams buvo nurodyta dirbti net ir tuo atveju, jei paaiškėtų, kad yra...

Mokslininkai: pradeda dominuoti nevaldomi COVID-19 židiniai, gali laukti Čekijos likimas griežto karantino reikia jau lapkritį (295)

Šiuo metu Lietuvoje galimi net keturi koronaviruso epidemijos vystymosi scenarijai. Vadovaujantis...

Veryga apie naujus draudimus: situacija dabar visiškai kitokia nei buvo pavasarį sveikatos priežiūros paslaugų gali mažėti savaime (480)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ( NVSC ) pirmadienį pranešė apie dar vieną naujų...

Uspaskicho koronaviruso testas – neigiamas

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas antradienį feisbuke pranešė, kad jo...

Ką daryti, jeigu šeimos nariui diagnozuotas koronavirusas? (19)

Koronavirusu Lietuvoje užsikrečiant vis daugiau žmonių, „Eurovaistinės“ farmacininkai...

Lietuva išsiuntė notą Baltarusijai papildyta 12.58 (149)

Spalio 27 dieną išsiųsta protesto nota Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai dėl skuboto...

Mindaugas Jurkynas. Belaukiant naujos Vyriausybės (24)

Ruduo. Seimo nariai suskaičiuoti, ryškėja naujos vyriausybės spalvos ir kontūrai. Dabar apie...

Plintant koronavirusui – svarbi informacija tėvams: kas ir kada gali gauti „biuletenį“ už vaikų priežiūrą? (49)

Koronavirusui plintant visuomenėje, dalyje švietimo įstaigų pereinama prie nuotolinio ar mišraus...

The Economist | D+ nariams

Nauja knyga sukėlė tikrą audrą: moterys vyrus turėtų varyti lauk (1)

„Kad išlaisvintume moterį, privalome ne drausti jai santykius su vyrais, o jos tais santykiais...

|Maža didelių žinių kaina