Pasisekimą turėjo visi pristatyti darbai, tačiau tikrą furorą sukėlė kolekcija, skirta naminiams gyvūnams. Didžiausią susidomėjimą ir netikėtumą ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio rinkai sukėlė jau toli gražu nebe pirmoje pasaulinėje parodoje dalyvaujanti, nemažai pasaulio mačiusi (jos globėjų – vilniečių dizainerių Dalios Mauricaitės ir Naurio Kalinausko šeimos nuomone, ji mačiusi ne mažiau kaip 20 šalių) didžiojo pudelio veislės augintinė Abra Kadabra.

Abra bendravo su dizaino pasaulinio masto žvaigžde, vienu iš trijų dabar aukščiausiai vertinamų dizaineriu Marseliu Wandersu. Jis pagyrė Abros šukuoseną ir antkaklį – jiedu net nusifotografavo drauge.

Dizainerė Dalia Mauricaitė pasakoja, jog šunelį įsigijo prieš porą metų. Jo atsiradimas šeimoje ir inspiravo sukurti kolekciją gyvūnams. Pasaulyje pilna visokio dizaino, tačiau daiktų gyvūnams jie pasigedo, todėl ir kilo mintis imtis galvoti apie naminius gyvūnus. Toje srityje dizaino ne „mažai“ yra, tačiau jo nėra visiškai.

Štai šitaip Abra Kadabra (ji neprieštarauja ir nemano, kad yra nepagarbu ar nedraugiška kai ją vadina trumpiau – tiesiog Abra) tapo ne tik Milano dizaino savaitės ekspozicijos žvaigžde, tačiau ji tapo ir miesto garsenybė.

Pirmiausia, visus pribloškė šunelio šukuosena, kaip pasakoja Dalia, per daugybė metų yra nusistovėję ir jau spėję sustabarėti pudelio veislės šunų kirpimų standartai. Ir niekam nekyla mintis, pamatyti šunį kitaip, nes dabartiniai fasonai yra beviltiškai pasenę ir sugadinti.

Važiuojant į Milaną, Dalia, Nauris ir Abra nesitikėjo tokio ažiotažo, manė, kad šunelis bus su jais ir tiek. Tačiau buvo visai kitaip. „Visus sužavėjo Abros „karoliai“, pagaminti iš ekologiškų medinių burbuliukų. Mes net negalvojom, kad padarėm kokį stebuklą. Prancūzų žurnalistai provokavo mus patentuoti šuns šukuoseną, ir pasiūlė pavadinimą „designers cut“. Galbūt patentuoti netgi ir šį pavadinimą.“

Kita prancūzų žurnalistė buvo pakerėta ir nustebusi, jog kad lietuviai parodė prancūzų veislės šuns grožį geriau už juos pačius.

Visų dėmesys Abrai jai proto neatėmė – labai mielai bendravo su visais, su norėjusiais su ja nusifotografuoti elgėsi kultūringai, pozavo, visai neišpuiko, darė išsilavinusio šuns įspūdį.

„Suprantama, tokiame didžiuliame ir tokiame prestižiniame renginyje kuo nors nustebinti itin sudėtinga, tačiau su Abra fotografuotis norėjo ne tik ekspozicijų lankytojai, tačiau dėmesį ji traukė ir visų praeivių milaniečių, iš viso pasaulio suvažiavusių garsiosios Milano katedros ar Leonardo da Vinči freskų pasižiūrėti turistų tuntų, kurių čia visais metų laikais pilnos gatvės. Tai ne tik didelis įvertinimas, tačiau kartu ir iššūkis buvo mums ir pačiai Abrai“ – sako Dalia Mauricaitė.

Kita prancūzų žurnalistė buvo pakerėta ir nustebusi, jog kad lietuviai parodė prancūzų veislės šuns grožį geriau už juos pačius.


Šuo Milane tapo garsesnis nei „pupytės“ Lietuvoje

Milano dizaino savaitė – sunkiai apsakomo didumo renginys. Grandiozinis. Todėl Dalia negalėjo pasakyti, ar jie vieninteliai dalyvavo su gaminiais naminiais gyvūnams, nors iš dėmesio, kokio jie susilaukė, galima numanyti, jog daugiau dizaino gyvūnams nepristatinėjo niekas, bet galbūt jo net niekas daugiau ir nekuria ir negalima.

Dar viena iškalbinga detalė – Abra bendravo su dizaino pasaulinio masto žvaigžde, vienu iš trijų dabar aukščiausiai vertinamų, dizaineriu Marseliu Wandersu.

Jis pagyrė Abros šukuoseną ir antkaklį – jiedu net nusifotografavo drauge. „Jisai pats atkreipė dėmesį į mūsų antkaklį. Sunku paaiškinti ir įsivaizduoti, kas tomis dienomis darosi Milane: didžiausi vardai, prabangiausi automobiliai, prašmatniausia apranga, dizaino elitų elitas... Ir tokiame kontekste susilaukti šitokio įžymybės dėmesio – vadinasi, jau jis šį–tą mumyse įžiūrėjo, pamatė“, – mintimis dalijasi Dalia Mauricaitė.

Kaip teigia „Milano savaitės 2013“ organizatorių pateikiama statistika, su Abra, jos antkakliais, lietuvių dizainerių sukurtais nameliais gyvūnams, kitais atributais, susipažino apie 300 tūkstančių žiūrovų. Su tokiu dėmesio krūviu ne visuomet susidoroja net išpuikę ar išpuiktosios mūsų televizijos žvaigždės.

Iš pradžių Abra laikėsi oriai, nors ir aiškiai jautė savo vertę, tačiau po kurio laiko nuo susižavėjimo šūksnių, nuo pagyrų, nuo fotografų ir televizijų dėmesio pavargo, ir visgi po kelių dienų žvaigždžių liga, kaip pasirodė, buvo jai nesvetima, o gal net ir saldi, todėl neaplenkė ir jos.

Karoliai – ne vien tik puošmena

Beje, tie Abros „karoliai“ nėra vien tik tuščia puošmena – jie yra ir funkcionalūs. Prie galima prisegti pavadėlį. O tai, daug kas parodoje sakė, yra geniali ir visiškai naujoviška mintis, nes visi šunų ar kačių antkaklis, pagal šimtmetines tradicijas, yra užsegamas dirželis. „Tačiau, tai nėra bižuterija gyvūnams. Mat bižuterija – tai tik puošmena, o mes kuriame pirmiausiai funkcionalų daiktą, kuris gyvūnui ar jų priežiūrai yra reikalingas“– sako dizainerė. Juk labai dažnuose namuose gyvūno padėtis nėra sprendžiama – neaišku, kur gyvūnas turi būti pririštas, koks jo indelis ir pan.

„Galvojama: nueisiu į gyvūnų parduotuvę ir nusipirksiu. Betgi tai yra pernelyg unifikuoti daiktai, neatsižvelgta į nieką, jie visiškai neadaptuojami jūsų namams, jūsų butui, jūsų aplinkai, pačiam augintiniui. Fotelį ar apkloto spalvą gali pasirinkti, tačiau namelio katytei ar šuneliui – nepasirinksi. Šiais laikais jau nebeturėtų patenkinti mūsų senolių požiūris į šunį: jis privalo saugoti namus, plėšyti visiems kelnes, būti pririštam prie būdos ir žinoti savo vietą.“

Psichologai jau senų seniausiai yra įrodę, kokį gerą poveikį mums daro geras sugyvenimas su naminiais gyvūnais. Mes pernelyg nutolom nuo gamtos, ypač mūsų karta, besirūpinanti darbais, buitimi. Dabar požiūris keičiasi – pažiūrėkit kiek gyvūnų namuose lanko vokiečiai ar italai – jie tiesiog garbina savo augintinius.

Šiais laikais jau nebeturėtų patenkinti mūsų senolių požiūris į šunį: jis privalo saugoti namus, plėšyti visiems kelnes, būti pririštam prie būdos ir žinoti savo vietą.

Milane lietuvių dizaineriai demonstravo ir Lietuvoje sukurtus namelius gyvūnams. Tai ir buveinė šuneliui ar katytei, o kai jame niekas nemiega – gali tapti žaislu vaikui, funkcionali interjero detalė, labai lengvai sudedama ar išardoma.

Ar yra daiktų gyvūnams mados? Žinoma, kaip tam tikrais laikotarpiais būna madingi ar nemadingi gyvūnai, taip yra ir jiems madingi ar nemadingi daiktai, aksesuarai tai veislei. Tiesa, kai kurie daiktai yra susieti su tik tam tikros veislės gyvūnais, pvz.: kurtams – platus antkaklio dirželis, jorkšyrams – kaspinėlio ir pan. „Mes nejungiame su veisle – mes kuriame daiktus, aksesuarus, reikmenis nesiedami su veisle, tačiau mes pritaikome konkrečiam gyvūnui ar interjerui. Kaip žmogus renkasi paltą, jo spalvą, modelį, taip reiktų rinktis ir pavadėlį, o ne bet kokią virvelę. Tas daiktas turi būti ir estetiškas, ir funkcionalus kartu – reikia turėti iš ko pasirinkti. Nes gyvūnų parduotuvėse beveik visuomet pasirinkimo nebūna“ – komentavo Dalia Mauricaitė.

Garsieji Abros antkakliai būna ne tik mediniai. Dar jie būna (suprantama, taip pat ekologiški) gintariniai. Na, o veterinarai jau labai seniai įrodė, kad gyvūną gintaras veikia kaip parazitus atbaidanti medžiaga. Jie tinka ir katėms.