„Vietinių vaikų žaisliukai“, - taip savo nuotrauką socialiniame tinkle apibūdino lietuvė Adelija, apsilankiusi gilias tradicijas turinčiame Souq Waqif turguje, Dohos mieste, Katare. Merginą nustebino vaikams siūlomi ryškiausiomis spalvomis nudažyti paukščiai ir kiti naminiai gyvūnai.

Prieš pora šimtmečių beduinų pirkliai į Souq Waqif tempdavo ožkas, avis, žuvį bei nukirptą jų vilną, kad gyventojai galėtų įsigyti būtinų maisto prekių ir medžiagų drabužiams. Vėliau jis prarado populiarumą ir tapo tiesiog apsitrynusių betono pastatų alėja. Tačiau neseniai turgus buvo prikeltas ir restauruotas kaip tikra XIX amžiaus prekyvietė. Nuo tada jis tapo turistų traukos objektu.

Vienoje turgaus dalių prekiaujama naminiais ir laukiniais gyvūnais. Narvuose galima pastebėti ne tik egzotiškų papūgų, bet ir sakalų, kurie yra vieni brangiausių prekių.

Kadangi šiuolaikinius vaikus vis sunkiau kuo nors nustebinti, uolūs pardavėjai ėmė dažyti viščiukų bei triušių kailį ryškiausiomis spalvomis.

Paukštininkų bei ūkininkų forumuose skelbiama, jog paukščiai tokiu būdu nudažomi leidžiant maistinius dažus į vos keliolikos dienų embrionus. Dažai suleidžiami įbedus adatą pro kiaušinio lukštą. Neaišku, kiek tai kenkia dar negimusiam paukščiui.

Politologas, islamo bei Pietų kultūrų tyrinėtojas Egdūnas Račius GRYNAS.lt teigė, jog tokį reiškinį yra matęs ir Europos šalyse, tačiau mokslininko tai nenustebino. Jo nuomone, tokiu būdu ūkininkai ar paukštininkai stengiasi atskirti savo viščiukus, kadangi į prekyvietes jų pristatoma labai daug. Kitų dažymo priežasčių jis prisipažino nežinąs.

Viščiukų embrionai gali būti dažomi ir siekiant juos atskirti

Viščiukai tokie išlieka iki tol, kol pradeda kaltis nuolatinės plunksnos. Vadinasi, ilgiausiai - kelias savaites. Kai kurie gyvūnų teisėmis susirūpinę žmonės kritikuoja ne tik dažymo metodą, bet ir tai, jog tokiu būdu prekybininkai skatina pirkti paukščius dėl momentinio susižavėjimo.
 
Turguje apsilankiusi Adelija GRYNAS.lt teigė, jog gyvūnai kartais tupi narvuose ir vasarą, ir žiemą. Lietuvei kilo klausimas, koks likimas laukia paukščių tuomet, kai jie išauga į vištas. Greičiausiai, suaugę jie nebežavi vaikų ir yra arba išmetami, arba sunaudojami maistui.

Kitų turistų nufilmuotuose vaizdo klipuose taip pat galima pamatyti, kaip turguje prekiaujama balandžiais, karveliais, egzotiškais paukščiais. Kai kurie jaunikliai narvuose gyvena po kelias dešimtis ir vargiai gali pajudėti. Čia galima rasti ir keliais aukštais sukrautų šunų narvų, kuriuose jie vargiai gali apsisukti.